用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實小一點解要大抽獎?
樓主: mandy952
go

其實小一點解要大抽獎? [複製鏈接]

引用:其實我覺得如果有哥姐在同一學校讀或家長在

原帖由 Alange 於 15-12-17 發表
其實我覺得如果有哥姐在同一學校讀或家長在學校做而加分還說得過去。宗教,世襲分是十分……十分不公平的。 ...
宗教分只是5分

我覺得所有學校, 無分直私津神校名校, 一半學位是公開俾考入,  剩下的就不計分不計區供伸請人抽就算公平, 照顧到大部份人利益.

所有有計分/計宗教/計世襲... 都其實可算是歧視 - 歧視我地此些"冇利益者", 有"計"的人得可以跳出去不玩此個game, 留下我們此些在局中的, 唯有自求多福, 睇下可以如何可以委曲求存, 在有限的條件下盡量爭取主動.   

HaYi 發表於 15-12-17 17:13
我覺得所有學校, 無分直私津神校名校, 一半學位是公開俾考入,  剩下的就不計分不計區供伸請人抽就算公平,  ...

如果官津比考, top果批學校, 隨時2-3萬人報考, TSL都要企埋一邊.

HaYi  yes, but still hv a chance..  發表於 15-12-19 10:41

引用:覺得好唔公平,名小學多人升band1中學自然

原帖由 mandy952 於 15-12-16 發表
覺得好唔公平,名小學多人升band1中學自然吸引高質素家長學生,d邊緣村校跟本冇人想去讀又迫人去讀

...
如果要講唔公平,自行(世襲計分)果關仲唔公平啦!其實所有機制都有公與不公,遊戲規則就係咁,除非你去外國讀或讀國際學校!

引用:大抽獎都算平等,每人機會均等。面試也靠實

原帖由 wilecheung 於 15-12-16 發表
大抽獎都算平等,每人機會均等。面試也靠實力,只要父母肯努力,也有機會力爭上游,但只屬平等不屬公平。但 ...
認同!

回覆:Babyarsene 的帖子

現在招聘廣告也刪除"基督徒"作為聘請條件,因為擔心觸犯歧視。

回覆:其實小一點解要大抽獎?

引用:信教有分加,真係有少少邪教迫人信咁!不過有

原帖由 mmhoxxxxxx 於 15-12-17 發表
信教有分加,真係有少少邪教迫人信咁!不過有家長真係為咗小朋友讀書先去信教!

...
身邊大把人係吟... 假教徒

吾同小學,同一宗教都有吾同門派,家長可能要入學校所屬派別。

lalamike 發表於 15-12-17 17:25
其實所有機制都有公與不公,遊戲規則就係咁,除非你去外 ...
國際學校都未必,外國passport vs hkid 去報esf,christian vs non christian 去報 ics,有$買debenture vs 冇

引用:其實我覺得如果有哥姐在同一學校讀或家長在

其實我覺得如果有哥姐在同一學校讀或家長在學校做而加分還說得過去。宗教,世襲分是十分……十分不公平的。 ...
Agree

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-12-17+發表

計分計background, 講世襲,再講宗教,咁叫公平????
不如叫平機會平平佢!!

...
係, 我只覺得有在讀兄姊或家長教職員值得有分, 方便照顧, 已經畢業父母兄姊及宗教分好不公平

‹ 上一主題|下一主題