用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好氣餒
樓主: chiuchingm
go

好氣餒

我超大仔都係全部waiting,佢都in得好好的,真係唔知衰咩,不過無所謂啦,我覺得都係遊戲一場,如果小朋友係叻的,讀邊間學校的差別不大。

回覆:天悅 的帖子

正能量!

有時真係講運

引用:Quote:原帖由+bubuprincess+於+15-12-16+發

原帖由 chiuchingm 於 15-12-16 發表
我有repeat老師個問題,不過冇提
如果waiting 我冇咁難受,有一缐希望,而家真係好唔開心。而且阿 ...
我覺得repeat 同翻譯都算提水,因為收到reject

引用:有時真係講運

原帖由 ricesnice 於 15-12-16 發表
有時真係講運
agree 緣份

引用:Quote:原帖由+chiuchingm+於+15-12-16+發表

原帖由 andyan324 於 15-12-16 發表
係呀!我都覺得係,早知坐定定唔出聲

[img][/img]

永遠唔知收生標準係點, 老師要求嘅我女都做到, 都係waiting list.

回覆:好氣餒

我女係8月B,平心而論,in 得好那幾間只有waiting ,in 得不在狀態的收。我昨晚再看一次我問卷寫咩(kV),又真是寫得唔錯,係唔係收的因素呢?

其實我不停翻譯的都有waiting.

提醒也有做。

平心而論,出offer比我仔的正是我覺得環境最岩我仔性格的,所以多報總會遇上合適的地方

回覆:貝珠 的帖子

其實小朋友得兩三歲,表現如何唔太重要。面試反而揀選附合學校教學理念的家長。所以,評審問卷才是重點。

回覆:utshoward 的帖子

但當好多家長都顯示到相同敎學理念,就可能好睇小朋友表現

回覆:Cigaretteyip 的帖子

理念會照寫,但都會乘機sell 下自己個女喎,成張A4 紙咁大

引用:Quote:原帖由+chiuchingm+於+15-12-16+發表

原帖由 andyan324 於 15-12-16 發表
我上年考聖心,佢問問題,我仔冇反應,我重複問題,見老師已面有難色,但我仔仲未答,我就引導佢啦,我一出聲,老師即跳去第二題,明顯係家長一幫就玩完,起碼嗰一題會冇分

今年kv 收生好奇怪, 身邊有不只3人面試時無乜答老師問題都有am offer, 又有小朋友在臨走老師問問題佪度唔乖(如亂咁跑, 拎多過一粒糖)有am offer, 可能他們父母背景好, 或且問卷填得好.  反而有超大b答晒問題, 但只得waiting.  希望考小一, 真係以小朋友表現為依歸

熱門學校多人爭而已,小朋友真係個個差不多,太多測試操練反而失真,可能係父母既理念同期望會較大分別

我仔上年做細仔全軍覆沒,今年做大仔有三個名幼offer, 已放兩個。
無論上年同今年,我都無提水,亦無重覆問題,香港家長正是過份緊張,相信近年都係老師嘅評核之一。好記得去禮賢in,老師問完一題,10個家長只有我同另外兩位無出聲重覆問題,另外7位好齊聲甘重覆問題,老師會點諗?做得大仔,差不多三歲,應該有一定程度獨立,就算唔明問題,無即刻衝向家長,都係獨立表現,家長都唔相信自己仔女嘅能力,點叫老師相信呢?
未有offer嘅都唔好太擔心,好多人會放位,有d名幼到9月仲call waiting, 加油!

回覆 chiuchingm 的帖子

聽過幾場簡介會, 校長都叫家長面試期間唔好出聲一定要忍口, 有一間直情話基本上一出聲就唔會考慮, 原因係老師會用自己方法同小朋友溝通, 家長出聲會影響氣氛. 後來面試時我都當自己唔存在...

引用:+本帖最後由+amoyresident+於+15-12-17+04:

原帖由 amoyresident 於 15-12-17 發表

今年kv 收生好奇怪, 身邊有不只3人面試時無乜答老師問 ...
係囉,不過我朋友bg的確唔差

Same here 我個個都係大B
不過都要收捨心情,可能一月中後有會有奇跡出現

回覆 tweetyho 的帖子

好講運氣 ...