用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園面試既dressing code
go

幼兒園面試既dressing code

想請教下大家幼兒園面試有乜dressing code?大家都比小朋友著咩衫架?

回覆 bb1508 的帖子

一般服裝清潔整齊便可, 不用標奇立異
作為家長更加應以樸素為主, 以向小朋友灌輸正確的價值觀
有一次去九龍塘某名幼面試, 有些家長行頭十足, 爸爸手戴全金勞力士, 約30萬, 褲頭掛了平治車匙一條
媽媽手持Channel Classic 包包一個, 身穿著Burberry....
氣派十足

回覆 merci2046 的帖子

咁浮誇?!不過而家香港好多有錢人都係鍾意炫富

真係好金! 當日忘記了帶太陽眼鏡

呢個拜金既社會就係咁啦!每一個人既價值觀都唔同!我都見過部分有錢人穿著都幾樸素

所以我覺得面試時衣著樸實正正反映了家庭教育

回覆:幼兒園面試既dressing code

個人對公主裝,及老積服裝比較反感

引用:想請教下大家幼兒園面試有乜dressing+code

原帖由 bb1508 於 15-12-15 發表
想請教下大家幼兒園面試有乜dressing code?大家都比小朋友著咩衫架?
Should be comfortable and tidy... If not comfortable, your kid might not be cooperative

無需要...我個囡名幼收左,面試佢著t-shirt 長褲,我著 連身衫+legging.. (全部無牌子)

引用:回覆+bb1508+的帖子 一般服裝清潔整齊便可

原帖由 merci2046 於 15-12-15 發表

一般服裝清潔整齊便可, 不用標奇立異
男人衣著我唔知,但女人嚟講,攞Chanel 係普通過唔普通,成街人都攞,所以我又唔覺好晒囉。

我係著到好似返工開會咁,smart 得黎斯文d 咁就算。 仔仔著恤衫長褲。

不過我個細b waiting 多😂😂唔知同衣著關係大唔大

回覆 Mikor 的帖子

無關係

我都同意 WAIT 唔 WAITING 同衣著無關. 大人同小朋友嘅衣著都係整齊清潔就OK啦. 曾有幼兒專家話千祈唔好俾小朋友著咩公主裝, 俾人感覺浮誇, 小朋友又難以玩耍, 分分鐘影響表現.

引用:我都同意+WAIT+唔+WAITING+同衣著無關.+大

原帖由 vpo0615 於 15-12-16 發表
我都同意 WAIT 唔 WAITING 同衣著無關. 大人同小朋友嘅衣著都係整齊清潔就OK啦. 曾有幼兒專家話千祈唔好俾 ...
公主衫其實係戲服。根本不是衣服

這位媽媽,您好!相信你所觀察的那個媽媽可能是我,放工趕到學校面試。因為工作關係,面對老闆及客戶要注重儀表,每一天要穿得端裝,專重場合是需要的。本人並非炫富,在中上環工作的女士的衣著大部分也是這樣,並不代表沒有良好的家庭教育!

無意冒犯, 因為面試當天是星期六早上 , 所以感覺比較強烈
當然, 星期六早上可能亦要外出見客, 不能排除這可能性,
我只是覺得衣著樸實較好, 學校不會考究家長衣著背後的原因, 只是人或多或少是主觀的, 會先入為主