用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 聖保羅男小一
樓主: pineappleming
go

英華vs 聖保羅男小一 [複製鏈接]

回覆:retriever 的帖子

無錯,各類不同活動係甜品,好處是呢方面食多食少,隨你家長選擇。英華也是十分注重學業的,但教學也是十分傳統。

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-12-17+16:18+why

引用:Quote:原帖由+elysion+於+15-12-17+發表我

引用:中西區就只有St+Paul+co+ed+和+Paul+boy.+

引用:Quote:原帖由+pineappleming+於+15-12-18+

原帖由 koala_choco 於 15-12-20 發表
點計,龍校點都䊨晒,進可攻退可守。
認同

回覆 PhilC 的帖子

In terms of DSE results, KC is not as good as QC. However, it is still very good and pretty close to other top tier boys' school like DBS, LS and SJC.

http://www.kings.edu.hk/documents/report/1314/2013-2014%20king's%20college%20school%20Profile.pdf

引用:+本帖最後由+KikiDaddy+於+15-12-20+10:31+

原帖由 KikiDaddy 於 15-12-20 發表

回覆 PhilC 的帖子
但KC在全人發展,課外活動表現同DBS, LS, SJC完全冇得比

koala_choco 發表於 15-12-20 08:48
點計,龍校點都䊨晒,進可攻退可守。
進可攻退可守

請問可否詳細解釋如何可攻可守?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:英華vs 聖保羅男小一

其實直資龍校如決定外闖試自行就必定要先放棄直升直資龍校,萬一自行失敗等派位就只靠運,理論上1a同1c學生機會均等,未計自己錯估了Banding(聽聞唔少龍校唔會確實吿知學生banding) 。另外龍校凝聚力強,當大部分同學也直升,即使小朋友實力非凡自行必入,小朋友本身也可能抗拒轉校。

回覆:tingshun0135 的帖子

想知點解活潑就揀SPB嘅?我以為SPB好傳統好谷下添!😅

引用:如果小朋友谷得我就一定簡st+Peter+,升中成

原帖由 tingshun0135 於 15-12-15 發表
如果小朋友谷得我就一定簡st Peter ,升中成績😍👍🏼如果小朋友好活潑我就簡spb,yw吾 ...
知點解活潑就揀SPB嘅?我以為SPB好傳統好谷下添!😅

引用:囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還

原帖由 Fortop 於 15-12-15 發表
囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還不算深入,但有幾點可作參考:無論家長、舊生還是在讀新生均對學 ...
Thx for sharing! 😊

‹ 上一主題|下一主題