用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 聖保羅男小一
樓主: pineappleming
go

英華vs 聖保羅男小一

pineappleming 發表於 15-12-15 15:48
你都講得啱。但去過St peter 簡介會,感覺就只有填鴨地讀讀讀,小息時候連跑步都係死罪。我就麻麻。所以本 ...

"話唔教野要自學"

YW or SPB? Thanks.

pineappleming 發表於 15-12-15 15:48
你都講得啱。但去過St peter 簡介會,感覺就只有填鴨地讀讀讀,小息時候連跑步都係死罪。我就麻麻。所以本 ...
其實多數B1中學, 都係靠學生自學, 老師只係輔助.

另外我又想知有邊間小學小息會俾學生跑?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-15+15:09+

原帖由 retriever 於 15-12-15 發表

回覆 pineappleming 的帖子
Retriever : 我不是很攪懂升中果part . 例如是否全級top 10 果d ,可以選 band 1 ? 是要抽的?E.g. 皇仁, kings 等(我只認知呢兩間) 。 但如果中游,就無咩好選。男仔在呢區差D。

hkpapa852 發表於 15-12-15 15:43
除非你認為學位係商品, 否則何來違反呢?
所謂"違反商品說明條例" 只係講笑姐...

我覺得, 校長經常標榜還男孩一個公道, 總有點不一樣, 每年一個學習主題, 多活動, ..... 如果最終都是傳統路線, 有期望的家長是否最終會失望.

回覆:英華vs 聖保羅男小一

kwansara 發表於 15-12-15 16:02

我覺得, 校長經常標榜還男孩一個公道, 總有點不一樣, 每年一個學習 ...
放心, 小學唔傳統, 不過中學好傳統啫!

Hillkymama  中學個校長都好難得,愛學生如子.  發表於 15-12-15 16:16
kwansara    發表於 15-12-15 16:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-15+15:43+除

原帖由 kwansara 於 15-12-15 發表

我覺得, 校長經常標榜還男孩一個公道, 總有點不一樣, 每年一個學習 ...
身為家長,我沒有失望,在YW的兩年,校長對家長引入的教學理念都有兌現!男孩在YW是Work Hard, Play Hard!

kwansara    發表於 15-12-15 16:09

回覆 tingshun0135 的帖子

其實去到小三,小朋友會自然傾向自己叻果方面發展。
大約分咗三批小朋友,音樂、體育同學術。

所以音樂同體育叻果班小朋友,有啲家長只求佢哋成績唔太差,上到中學就可以。

只係有啲家長同小朋友對自己要求高,想兩樣都叻,所以先會辛苦啲!

SPB活動都唔少㗎,因為人少所以好容易比老師邀請你入隊。不過唔會大宣傳又有每年一個主題囉。

kwansara 發表於 15-12-15 16:02

"還男孩一個公道"

呢句確係好吸引...

講到, 係咪做到? 係咪有心, 又有力?!

HKPAPA852 問得好, 有邊間小息俾跑?!

我既年代絕大部份男校係俾跑既, 唔俾跑先係怪獸!!!

BUT... 過左咁多年, 大家有無發覺一個現象?! 而家好多男校都係女校長主政架....  唔好話我偏見, 而家女校長當D 仔好似女咁養... 同TSL 楊校長傾計, 你絕對感受到差別, 就算你唔同意佢觀點, 但思想上自由很多...

講返YW 卡通校長, 佢諗得到講得出"還男孩一個公道", 真要俾個LIKE 佢, 但做出來係咪走樣... 講真性別思想既跨度其實好大, 佢在傳統女校教左好多年... 另外係對抗家長"又要馬兒好, 又要馬兒不吃草"既心魔...

有校友覺得卡通校長想把附屬小學牽著學院走...

HKPAPA852 話YWC 仲係好傳統, 是因為傳變中?

還是卡通校長不得書院校董校友們支持?

hkpapa852  可能我讀男女校, 男女校一向小息係唔可以跑!  發表於 15-12-15 16:37

其實,我想知有邊間學校會畀學生係小息跑步? 一到小息,幾十人聚集係條走廊到,一跑一衝,後果會係點呢?

回覆 pineappleming 的帖子

真係聽過唔少CASE, 學生反映 某些BAND ONE 頭中學唔教書, 或好求其...
有某兩BAND ONE 男校係兄弟學校

話說每年有一活動係交換學生上課一星期...

其中細佬學校既學生驚奇發現, "物大佬學校你地老師會教書架"?!!

nkf 發表於 15-12-15 16:42
其實,我想知有邊間學校會畀學生係小息跑步? 一到小息,幾十人聚集係條走廊到,一跑一衝,後果會係點呢?
...

走廊梗係唔俾...

操場呢?

我知道某知名男校, 小息操場唔俾跑, 球場唔俾踢波!!!

係咪幾反智呢?

BTW, 都係女校長主政既男校...

引用:Quote:原帖由+kwansara+於+15-12-15+發表所

原帖由 Mario1234 於 15-12-15 發表
身為家長,我沒有失望,在YW的兩年,校長對家長引入的教學理念都有兌現!男孩在YW是Work Hard, Play Hard!

...
請問音樂要自選樂器學, 要另交學費吧? 約多少?

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-15+16:50+

邊間?

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-15+16:50+

你令我諗起某間名幼稚園啲滑梯...

回覆 loveDD 的帖子

願聞其詳!

回覆:retriever 的帖子

普遍英華家長都樂滿意。讚不住口。D仔好鐘意返學喎。

pineappleming 發表於 15-12-15 17:17
普遍英華家長都樂滿意。讚不住口。D仔好鐘意返學喎。

咁咪好囉! 呢個係事實, 但唔好以為唔谷, 都係事實播...

想講既係, 你當佢係改良版, 唔係真係讀英華可以做飛機司卦....

始終校長思想跨度大... 無論點理解男孩子...

BTW, 唔係想另類VS... 不過大家有無留意, DB 小學既校長MS. LO, 英文職稱係HEADTEACHER, DBS 既 RONNIE CHENG 先係 HEADMASTER...  我估呢個制度係有D 意思既, 可能授權上有D 唔同, 小學方針會更ALIGN 中學...