用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 聖保羅男小一
樓主: pineappleming
go

英華vs 聖保羅男小一

回覆:pineappleming 的帖子

SPB 小息都唔比跑架

囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還不算深入,但有幾點可作參考:無論家長、舊生還是在讀新生均對學校有極強的歸屬與榮譽感,相信呢啲喺百年傳統名校的傳承魅力。
課程偏深,常識分中、英文兩本,據有同時有兄長讀高班的家長講現在課程整體程度比往屆深好多,主因應該是中學部換校長後對成績要求較進取,同時對小學部提高了要求。以此趨勢來看,未來幾年整體成績相信會更上一層樓。
功課量不算太多但也不少,一般能在一至兩個小時內完成,考試期間及長假期無功課,可以真正享受假期。
同學普遍斯文有禮,亦有相當活躍好動的,見同學間都相處融洽,家長之間相互幫忙(群組)及熱心做義工。
有好多類別課外活動可以報讀,大部分課程學校有補貼所以價格比街外便宜且質素高。
學校確實不凖學生在校內奔跑(呢點確實對於啲精力過剩嘅仔來講有點壓抑,不過站在安全角度也有好處。)
⋯⋯⋯

返學幾個月,對學校整體非常滿意,感覺老師好有愛心和耐性,小朋友返學全無壓力好開心;唯一缺點喺學校地處偏遠,特別我哋住九龍,朝早要6:30上車(避紅隧高峰),有時上完課外活動遇上塞車就會好晚才能返到屋企,所以交通應是最大的考慮。
相對YW林校長的高調進取和煽情演繹,SPB陳校長較為保守低調和謙卑持穩,是兩種截然不同的風格,咸魚青菜家長可根據喜好多作了解比較及按居住地交通便利性來作選擇。個人認為兩間都喺非常優秀嘅好學校,相信入任何一間都是錯不了的選擇。相對來說,我更喜歡SPCPS嘅校徽和校服,及學校百多年歷史那份延續不變的謙和沉穩紳士文化風格傳承。

concentrator    發表於 15-12-17 15:38
哈呣  Very true and good comments!  發表於 15-12-17 10:19

引用:囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還

原帖由 Fortop 於 15-12-15 發表
囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還不算深入,但有幾點可作參考:無論家長、舊生還是在讀新生均對學 ...
多謝你的分享,讓我們對Paul boys 更深入的了解。
請問數學是英數定中數?
一年有幾年考試?

Snoopyboy 發表於 15-12-15 21:13
多謝你的分享,讓我們對Paul boys 更深入的了解。
請問數學是英數定中數?
一年有幾年考試?
中文數至小五。2測2考。

引用:Quote:Snoopyboy+發表於+15-12-15+21:13+多

原帖由 Ryan_baba 於 15-12-15 發表
中文數至小五。2測2考。
感謝回覆。
小六就轉英數?常識也是英文嗎?

或者我可以分享,當年我亦要在這兩間學校選擇,的確是魚與熊掌。最後選擇了SPB,原因是SPB極重視品德教育,基本上大部分學生均斯文有禮。自己最重視品德教育,所以選擇了SPB。兒子讀了一年半,絶無後悔。囝仔好愛返學,星期五晚上會講:「如果明天是星期一就好啦,咁就可以返學。」老師方面,則嚴中有慈,教學認真。最欣賞係放長假前考完試,基本放長假真係休息同玩。

Snoopyboy 發表於 15-12-15 21:56
感謝回覆。
小六就轉英數?常識也是英文嗎?
小六轉英數
常識 (中、英比例)
小一、二 , 75/25
小三、四 , 50/50
小五、六 , 25/75

回覆 Snoopyboy 的帖子

英文聽說比一般小學深一甚至二年級(我沒比較過),數學係用中文教, 每年兩測兩考較輕鬆。
綜合校長及其他家長說法,學校採用漸進式上堂, 常識科小一/二得一本係英文常識, 其餘係中文常識, 到小三/四, 中/英常識各佔一半, 小五/六就得一本係中文常識, 其餘係英文常識(方便涵接中學),小一至小三既中文用廣東話教, 再有普通話. 到小四至小六, 中文會用全普通話教。

引用:回覆+Snoopyboy+的帖子 英文聽說比一般小

回覆 Snoopyboy 的帖子

英文聽說比一般小學深一甚至二年級(我沒比較過),數學係用中文教, 每年兩測兩考 ...
很感謝你的分享

引用:Quote:Snoopyboy+發表於+15-12-15+21:56+感

原帖由 Ryan_baba 於 15-12-15 發表
小六轉英數
常識 (中、英比例)
小一、二 , 75/25
多謝你的分享

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-15+16:53+

原帖由 retriever 於 15-12-15 發表
仲有一樣要留意,卡通校長就快退休。要知道yw 既形象基本上校長功不可沒。但下一任校長既取向及能力乃未知數。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-12-15+發表

原帖由 ffaye 於 15-12-15 發表
仲有一樣要留意,卡通校長就快退休。要知道yw 既形象基本上校長功不可沒。但下一任校長既取向及能力乃未知 ...
請問英華是否由300個中收150個小朋友呢?

ffaye 發表於 15-12-15 22:46
仲有一樣要留意,卡通校長就快退休。要知道yw 既形象基本上校長功不可沒。但下一任校長既取向及能力乃未知 ...
校長話無咁快肯退㗎,請問響邊度得知?

Fortop 發表於 15-12-15 20:44
囝仔是今年SPCPS小一生,雖然對學校了解還不算深入,但有幾點可作參考:無論家長、舊生還是在讀新生均對學 ...
Thanks for sharing! 好有用呀!請問弟弟入返SPB機會大嗎?

jbabe 發表於 15-12-15 23:22
Thanks for sharing! 好有用呀!請問弟弟入返SPB機會大嗎?
首輪面試有10分加,相對無關係的考生已占較大優勢,進入次輪後就與其他考生平等競爭,最後計兩輪總分排名甄選(如果冇搞錯的話)。事實上據我所知有好多都是兩兄弟甚至幾兄弟都入讀本校,所以相信機會是非常大的。

引用:Quote:ffaye+發表於+15-12-15+22:46+仲有一

原帖由 jbabe 於 15-12-15 發表
校長話無咁快肯退㗎,請問響邊度得知?
Yw家長

引用:Quote:jbabe+發表於+15-12-15+23:22+Thanks

首輪面試有10分加,相對無關係的考生已占較大優勢,進入次輪後就與其他考生平等競爭,最後計兩輪總分排名甄 ...
請問那間幼稚園畢業生佔多?

ffaye 發表於 15-12-16 00:32
Yw家長
謝謝回覆~

Fortop 發表於 15-12-15 23:41
首輪面試有10分加,相對無關係的考生已占較大優勢,進入次輪後就與其他考生平等競爭,最後計兩輪總分排名甄 ...
Thank you Fortop!!

suzuki12 發表於 15-12-16 00:36
請問那間幼稚園畢業生佔多?
囝仔嗰屆以KV、SC和聖保羅堂佔了大多數,其他也多為私幼畢業。