用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! ...
go

好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! [複製鏈接]

好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! 同學校講左, 作用唔大. 因為lee個問題,佢好唔想返學, 功課都唔多想做, 睇見佢錦, 好難過. 小學時,佢好鍾意返學, 成績唔差,唉:l

但亞囡最唔開心係, 開學初,原本佢識左幾個朋友仔, 佢以為中學同學同小學一樣, 個個都可以做朋友. 就因為那兩個女同學攪小圈子, 叫其他同學唔同亞囡玩. 又在班會中, 唔比亞囡參予幫手,因那兩個女同學常要做大家姐,樣樣要話事, 其他同學都由得佢地.

現在,亞囡只有性格都係同樣文靜的三位女同學朋友! 和其他男同學(但亞囡唔想只有大部份男生,少部份女生)佢話原本之前識d朋友都聽那兩個女同學話,唔同亞囡玩,唯獨這三位(因她們是來另一間小學),所以無跟大伙玩杯{角],
   0    0    0    0

記得中學時代, 啱傾的走埋一堆, 不可能盡如人意. 有時候, 很難會全班同學都認同自己.  至於杯葛, 個位女同學有權, 你囡都有權唔JOIN, 唔係話杯葛就俾你杯葛.  其實,  何須介懷而影響自己中學生涯.  孩子學習處理人際關係, 都係中學社會的一課.

cdefg2333    發表於 15-12-17 11:20

回覆 WINLEG 的帖子

學校就等同將來社會既縮影, 依家就正正係一個好好既訓練, 如果依D情況都抵受唔住, 將來在社會做事, 唔係成間公司的人都會照自己心意, 一定會有小圈子, 我個人覺得, 依家樓主只須要同囡囡傾, 自己係冇辦法去改變別人既思想, 行為, 就只好自己去接受, 讀書只係為左讀書, 唔須要去理依D小圈子, 升上高FORM, 自己會消失

YDLFATHER  agree  發表於 15-12-22 11:31

WINLEG 發表於 15-12-15 10:14
好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! 同學校講左, 作用唔大. 因為lee個問題,佢好唔想返學, 功 ...
還以為只會喺女校先有人玩杯葛。 會唔會想辦法將被杯葛變成努力讀書既動力?

其实有三幾个文靜女同学同男同学,都唔算無“哂”朋友吖,好朋友幾个就夠。就算唔係乜杯唔杯葛,都唔会同所有人friend啦~道不同不相為謀~要劝下个女唔好俾太多attention無謂人身上,focus係幾个要好d既同学仲好啦。明年升班又有另一班同学咯~參加課外活动又会識另一班人,甚至另—級既人,真係洗乜理果d咀形唔啱既人呢?

縮影, 至係提早訓練囡囡應辨能力,
我囡都係咁, 好彩佢图書館CLUB MEMBER, 唔開心時間, 佢就寄情咗向睇書到, 跟住佢發現心理學類書藉, 就了解到点点個人性格特質, 話唔多唔少向人與人之
間嘅沟通有得著, 話最紧要晒一分鐘向書到, 都唔好晒佢時間去嬲人

TwinWong 發表於 15-12-16 08:39
縮影, 至係提早訓練囡囡應辨能力,
我囡都係咁, 好彩佢图書館CLUB MEMBER, 唔開心時間, 佢就寄情咗向睇書到, ...
参加學會活動都係好辦法。

angelfan07  絕對係~多數會識到好多同學朋友  發表於 16-1-4 09:51
TwinWong    發表於 15-12-16 08:50

回覆:好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友!

其實女孩子很多時都係咁,唔知嬲咩GA,但過一排後又會好返。 當然人唔會個個都夾。 唔夾咪唔一齊玩。 我女之前都有這樣的現象,佢因為一D野嬲左個同學,咁面左左成個月,個同學又叫人唔好同我女玩。 我女嬲GA,但我覺得只有自己跟阿女梳通情緒。 而唔係插手佢跟朋友間的事情或去學校投訴。 但上星期六再問佢跟那同學的事,佢話無事啦,傾返偈啦。 有時有D事,俾返小朋友自己解決。 佢哋好多時只係因為小誤會搞成咁。 take it easy. 及教小朋友學會放開自己及平常心。 阿媽就要學識放手。 最重要的是係唔好同個女一齊意氣用事,反而教佢冷對待一下,你唔同我玩,唔係我損失,我自己班無朋友,仲有社的,學會的朋友。 無謂為一些無謂人勞氣。 梳通女女的負面情緒比去投訴更重要。 如果唔係欺凌,投訴俾學校是無用。

正如我地去返工都糸賺錢,做完野未算羅,又吾糸去尋開心,識到三個朋友已經好好

anna59 發表於 15-12-20 21:38
正如我地去返工都糸賺錢,做完野未算羅,又吾糸去尋開心,識到三個朋友已經好好 ...
但讀書同做工唔同,返工可以當過日晨,但返學有呢種想法就大件事。

搞小圈子係正常, 話不投機半句多, 人生有一兩個朋友足矣!

angelfan07  係  發表於 16-1-4 09:48

引用:好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋

原帖由 WINLEG 於 15-12-15 發表
好煩! 佢話D女同學攪小圈子,攪到佢無朋友! 同學校講左, 作用唔大. 因為lee個問題,佢好唔想返學, 功 ...
攪小圈子都要同學校講, 利害!

YDLFATHER 發表於 15-12-22 11:27
搞小圈子係正常, 話不投機半句多, 人生有一兩個朋友足矣!
所以人越大, 越少知己朋友

其實,朋友圈好正常,一班幾十人,冇可能全部人一齊玩。
有人文靜,有人活潑,通常三至六個人一 group 。
呢方面冇分男女,大家性格唔同,唔一齊玩未必係杯葛,
當然,的確有D人是愛 "話事",有D人愛做 "跟班",亦有人不甘比人點。
其實一定冇可能全班聽佢 "點",自己主動 D ,找一些岩傾的人做朋友。
其實小事,父母唔好將事情睇得太大。

引用:Quote:WINLEG+發表於+15-12-15+10:14+好煩

原帖由 Artie 於 15-12-27 發表
...
工作地方, 也不是小圈子嗎?  家長同老闆投訴?

引用:Quote:WINLEG+發表於+15-12-15+10:14+好煩

原帖由 Artie 於 15-12-27 發表
...
大圈子又好,小圈子又好,我們的家隨時歡迎他們來家中玩,好多由小學玩到現在大學,不單了解班同學仔,他們父母都好熟,變成大圈子。當年他們入大學,他們自己慶祝,家長有家長一齊慶祝!

但不可能全班,全級,貪字變貧,貴精不貴多!

cdefg2333    發表於 16-1-4 09:57
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

沒有可能要所有人認同自己,交朋友也一樣,你女不是沒有朋友~~~~~

原帖由 angelfan07 於 16-01-04 發表
沒有可能要所有人認同自己,交朋友也一樣,你女不是沒有朋友~~~~~
就係咁! 家長完美示範直升機家長!

‹ 上一主題|下一主題