用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選沙田定荃灣??
樓主: iam_connie
go

小一選沙田定荃灣??

住深井的人一定知道20分鐘只到荃灣,
由深井轉上屯門公路15分鐘只是剛剛去到翠豐臺 !

另外現在深井早上返工返學時間超多車, 多得屋苑多左,車多左,
要由青山公路深井段轉上屯門公路都 幾係野,超塞 !

屋苑SHUTTLE轉出去都要等幾次燈 ! 

引用:住深井的人一定知道20分鐘只到荃灣,+由深井

原帖由 subb 於 15-12-17 發表
喺繁忙時間由深井去城隧,如果自己揸車梗係行青山公路啦。

正正就是行深井塞, even青山公路都要過深井個樽頸位先得 !
現在講緊是麗都開始到海韻個一段, 真係mouth:" />mouth:" />  

(基本上下路出去是慢過上路的)

引用:+本帖最後由+subb+於+15-12-17+10:33+編輯+

正正就是行深井塞, even青山公路都要過深井個樽頸位先得 !

如果樓主住碧X(深井樽頸頭)就冇問題啦。屋企裝修時短暫住過汀九一帶,行青山道都幾暢通下喎。其實出九龍有唔少人都撘308M,由汀九橋到青衣站轉車出九龍避開屯門公路塞車。

不是騙你, 就是碧堤都塞, 要過了碧堤先可以轉上屯門公路, 個度D車打大交 !
當屋苑Shuttle轉出青山公路都要等2-3次等,你就會......

我由路路暢通住到塞到 想出荃灣都mouth:" />mouth:" />

過海就最好, 快快快 !

我已經搬了,  唔知現在有無好D呢 !

汀九是未到深井,得d獨立屋梗係暢通啦(嘉御龍庭,汀九別墅)!

引用:住深井的人一定知道20分鐘只到荃灣,+由深井

七點幾應該不同返工嘅黃金時間

回覆:subb 的帖子

其實只是剛上屯門公路個位有啲多車行慢啲,過左去九龍條分線,行往荃灣條路其實好暢通(無交通意外既話),如果星期日出大圍小車就20分鐘到,平日就要30分鐘~
反而我想問20分入浸聯/馬基,機會大嗎?

引用:其實只是剛上屯門公路個位有啲多車行慢啲,

回覆:小一選沙田定荃灣

對我來說,第一要間小學近屋企最好,有留校興趣班時又唔怕冇校巴!如果小朋友病咗攞功課都唔會煩!所以選沙田一定要搬屋對全家人都係最好!
第二樣嘢,我會了解自己小朋友谷唔谷得,同自己選嘅學校谷唔谷囉!升中嘅話就要對自己小朋友有冇信心自己可以考入!不過你講奶奶住沙田地區嘛!到時攞佢地址報抽中學唔可以嗎?因為考中學時可以選擇讀緊嘅小學或住嘅地區,不是嗎?

其實總之我覺得如果一程車可以去到, 而又一個小時返到學既話, 我都會選沙田, 沙田出名中學網好, 不是話荃灣唔好, 只是數來數去都係唔夠沙田好, 沙田成績好有很多選擇, 成績普通亦有不少選擇.  同時問心呀, 宜家好家長只選樓下學校讀呀, 以前樓上返幼稚園, 樓下小學既年代無左啦.  如不在樓下, 始終都要搭車既話, 同區搭校車, 唔會比跨區自己送慳得多好多時間,  以樓主情況是隱入沙田不錯小學的, 但唔知入荃灣咩小學, 而沙田既校網又比荃灣好, 同時樓主就算荃灣網佢都一定唔近佢屋企既話, 咁根本考慮既野唔大, 只是考慮願唔願意花額外油錢, 時間接送小朋友者.  如果呢D唔係問題, 我覺得無咩係問題再要考慮.  可能有既就係你穩入果2間, 你是否不應同佢既考學或宗教.  但你選荃灣網都未必如你所願的      

samima 發表於 15-12-17 23:50
對我來說,第一要間小學近屋企最好,有留校興趣班時又唔怕冇校巴!如果小朋友病咗攞功課都唔會煩!所以選沙田 ...
講認真是不可以的, 但有不少人會咁做, 不過荃灣去抽沙田應該會降BAND, 不過無人可以證實的事

SoLM 發表於 15-12-17 18:37
20分應該不錯, 始終不是最熱門,馬基可能更高。
問題係樓主係唔係只睇入咩小學, 如果係既話, 我會話自行去沙田, 跟住再回荃灣叩門, 叩到自己LIKE既未入囉, 但如長遠計, 咁中學校網一定沙田好, 咁既情況入到荃灣勁校都要考慮, 因樓主沙田果2間都係好野黎既

其實仲有一個問題,係仲有個細路,細家姐兩年,到時家姐沙田返學,細路在荃灣讀幼稚園,有啲擔心到時唔知顧得邊個,工人接左細佬放學之後點...??
定係好似JM話齋,入左25沙田先,再扣門荃灣讀小學,中學時報沙田/ 葵青區(我奶奶地址),但點解會跌Band??

馬基浸聯有分, 即樓下間深天因宗教關係不考慮 ?????!!!!

家姐現在K2???? 細老出年K1 ???
如果出年K1現在應該有OFFER, 下午班OFFER ???!!!

回覆:subb 的帖子

深天係天主教,如果有得揀,我想搵返基督教,K1分別上/下都有~未決定!

引用:深天係天主教,如果有得揀,我想搵返基督教

原帖由 iam_connie 於 15-12-18 發表
深天係天主教,如果有得揀,我想搵返基督教,K1分別上/下都有~未決定!

...
樓主最好先搞清楚浸聯同馬基係分別屬於兩個基督教教會(浸信會)及(中華基督教會),妳雖然係基督教教徒,但如果貴子女唔係屬於辨學團體所屬教徒,基督教會之間未必承認對方嘅宗教分。

回覆 sbux 的帖子

那些是寶校?

happybbpig 發表於 15-12-19 00:17
回覆 sbux 的帖子

那些是寶校?
寶校指聖十架.潮州及石圍角小學

其中以潮州最差, 睇怕比唔收跨區都唔得的小學
聖十架是最積極但又唔差一間