用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選沙田定荃灣??
樓主: iam_connie
go

小一選沙田定荃灣??

SoLM 發表於 15-12-15 13:15
「沙田樓太貴,搬唔返出去」這是重點。如住深井,揸車去沙田,最快也要45min,即來回也要2小時,對小學生的 ...
其實我又覺得45分鐘都好合理呀, 如果同區要搭校車或巴士等交通工具都要啦.  反而我覺得點到點, 唔駛等車轉車, 我會選擇自己車小朋友, 問心, 給比我選擇我都會去沙田去間必入都唔差既小學, 仲要校網她咁多, 而且根本已解決了返學問題.  除非係行到去, 如果唔係既話, 同區既交通時間都一定要半個小時或以上

引用:如果賣左深井搬返沙田,只買到400幾呎單位

原帖由 iam_connie 於 15-12-14 發表
如果賣左深井搬返沙田,只買到400幾呎單位,好難五個人住...
所以如果返沙田讀小學又唔搬,我要每日直接駕 ...

如果揸車由深井到陳元喜或循理會白普理基金循理小學,由青山道>城隧>車公廟路,大約三十分鐘內一定抵達,(我經常行呢條路)。不過日日親自送返學就真係要好有恆心,如果唔係就要搭308M>E42再行幾分鐘到陳元喜。車程大約一個鐘頭。其實荃灣西到深井都有幾間好小學可選擇,例如有最近嘅深天、浸聯、荃官、馬基等等,使乜諗遠少少伍季明同思源呀?不過同意樓上所講,荃灣中學網麻麻。

chan803 發表於 15-12-15 08:42
叩門的話,點會無分別?!
真係唔好寄望叩門啦, 每間只有十個8個位, 但閒閒地有1,2百人考, 你勁, 天外有天

引用:因為聽人講,綠揚校監同伍季明/思源有啲關

原帖由 iam_connie 於 15-12-14 發表
因為聽人講,綠揚校監同伍季明/思源有啲關係,綠揚畢業111扣門呢兩間,通常都收~

...

如果樓主揀伍季明或思源分分鐘都要撘一個鐘頭校車,因為深井係區內距離學校最遠,保母車/校車會先接或放哂其他學生到唔同地點先至最後輪到深井,第一個接上車然後先至兜哂其他學生返學校,但放學時放抵其他學生先,最後先至抵達屋企,我有家人遇上呢個情況。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-15+12:01+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-15 發表
其實可不可以小六前搬,轉校網,好似好小聽人咁做

如果你經天工作放工, 坐45分鐘車回家, 你會覺得點????

另外是自己接放學之後回家, 其實好趕下 !

我小朋友幼稚園都是類同情況早上深井返荃灣幼稚園,
放學回婆婆家(荃灣)我放工接回深井, 但日日如是大人細老都好勊 !

所以我k2已經搬出荃灣市中心

如果無記錯, 伍小校車得1-2條線行, 所以車要去多個站的 !
如果坐屋苑shuttle去都無咁煩!

樓主也要留意這兩間小學返幾點, 如果返8點....真係

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-15+發表

happynewyear16 發表於 15-12-15 14:29
其實可不可以小六前搬,轉校網,好似好小聽人咁做
可以, 不過轉網有機會跌Banding, 尤其係本身讀緊非一線小學既邊緣人. 而且一轉網, 我相信大多數老師都唔識再俾升中意見你, 因為佢地唔會估計到你去到另一區既排名, 亦唔會太清楚另一區既情況, 預咗乜都食自己
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

陳元喜小學                           上午 07:55
                    一般放學時間 : 下午 03:10

台山陳元喜小學                     上午 08:15
                     一般放學時間 : 下午 03:30

基金循理小學                         上午 07:55
                      一般放學時間 : 下午 03:20

subb 發表於 15-12-15 14:34
如果你經天工作放工, 坐45分鐘車回家, 你會覺得點????

另外是自己接放學之後回家, 其實好趕下 !
其實依家如果只需坐一程45分鐘車就返到工其實已經好幸福, 我每程都要一個鐘+轉幾次車 (地鐵都轉兩次)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:小一選沙田定荃灣??

樓主如果有經濟考慮,可以揀浸聯、馬基,因為兩間學校除咗區內派位之外,區外自行階段派位都十分出色,我親戚讀浸聯最後去咗沙田呂明才,之前有SPC收佢,但嫌太遠所以冇去。不過大前提係浸聯、馬基收咗貴子弟先至算啦。

hkpapa852  收咗都要係入面做到前列先得  發表於 15-12-15 14:57

引用:回覆+little_yolky+的帖子 無校車,保母車

引用:放租深井,租大圍。大圍啲樓只要不是太近火

hkpapa852 發表於 15-12-15 14:42
其實依家如果只需坐一程45分鐘車就返到工其實已經好幸福, 我每程都要一個鐘+轉幾次車 (地鐵都轉兩次)
...
你咁大個人同小學生比, 有點兒那個喎

subb 發表於 15-12-15 15:42
你咁大個人同小學生比, 有點兒那個喎
咁你之前話返工辛苦嘛!

事實上, 有不少"同區"學校, 坐校車由頭站到尾站, 都可能唔只45分鐘

subb  只是想同埋心, 易地而處一下唓 !  發表於 15-12-15 16:08
Soundervolt  我咪講左囉....  發表於 15-12-15 15:46

其實深井真係遠,如果唔係沙田校網實在太吸引,我都唔會諗距區,我都明白大家都辛苦,所以先爭扎。
大家叫我搬,我之前都有諗過搵過,但而家住1300呎,賣左買沙田得返400,我又唔想小朋友活動空間大減。
荃灣都有好既小學,但要抽獎真係好驚,荃灣自行收生,浸聯/馬基各20,真係未必入到,同埋中學又係考慮因素...
所以我真係好煩惱...

有20分已經好好了 !

是碧X嗎????而且個呎數真係好正 !
咁個度環境又真係好c服好relax既 ! 我都好喜歡, 所以只租不賣 ! 

引用:其實深井真係遠,如果唔係沙田校網實在太吸

原帖由 iam_connie 於 15-12-15 發表
其實深井真係遠,如果唔係沙田校網實在太吸引,我都唔會諗距區,我都明白大家都辛苦,所以先爭扎。
大家叫 ...
1300尺變幾百尺真係有困難。那就就近入學算了。有時係兩者很難兼得。

不過,小朋友坐九個字單程車其實唔太辛苦,很多幼稚園生坐校車都半小時。

我覺得最辛苦還是駕車的家長。