用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選沙田定荃灣??
樓主: iam_connie
go

小一選沙田定荃灣?? [複製鏈接]

宣道會陳元喜是一間幾好小學,近幾年進步很快!相信很快會是區內有名小學。

引用:如果賣左深井搬返沙田,只買到400幾呎單位

原帖由 iam_connie 於 15-12-14 發表
如果賣左深井搬返沙田,只買到400幾呎單位,好難五個人住...
所以如果返沙田讀小學又唔搬,我要每日直接駕 ...
樓主唔怕六年咁辛苦都無話唔得,小朋友反為未必有大問題。自己駕車,由深井去沙田要幾耐?

引用:本人家住深井,但由於沙田大,可以自行收生

原帖由 iam_connie 於 15-12-14 發表
本人家住深井,但由於沙田大,可以自行收生形式入返沙田,當中可選25分入宣道會陳元喜(我母校)或25分入循理 ...
Pm you

iam_connie 發表於 15-12-14 16:41
本人家住深井,但由於沙田大,可以自行收生形式入返沙田,當中可選25分入宣道會陳元喜(我母校)或25分入循理會白普理基金循理小學(我先生母校),想問大家意見,我留返係荃灣讀小學,定入沙田呢,而沙田呢兩間又邊間好啲呢?謝謝各位 ...
先要考慮每天來回學校的交通安排。
始終小朋友年紀少,車程太長會辛苦。

單位易找,學位難求

自己諗諗

little_yolky  That's true.  發表於 15-12-16 11:16
siden    發表於 15-12-15 07:37

iam_connie 發表於 15-12-14 20:42
如果賣左深井搬返沙田,只買到400幾呎單位,好難五個人住...
所以如果返沙田讀小學又唔搬,我要每日直接駕車送返學,再等小朋友放學係我阿媽度做功課,我放工返沙田車返佢地返屋企!
咁又得唔得...? ...

若五個人住,只少要有三房,若沙田區的樓貴,可以考慮馬鞍山那邊的。還有,各區樓價都在下跌中。

小學六年,若每天要來回深井和沙田,大人和小孩都會很辛苦。

放租深井,租大圍。大圍啲樓只要不是太近火車站,租金一般唔貴。

引用:本人家住深井,但由於沙田大,可以自行收生

引用:Quote:原帖由+iam_connie+於+15-12-14+發表

原帖由 SoLM 於 15-12-15 發表
其實基慧、浸聯也不錯,而荃官、可風也是很有名的中學。外國的月亮不一定是較亮的。不明白那麼多人不清楚自 ...
僧多粥少,荃灣英中學位太少,唔夠分呀

引用:Quote:原帖由+iam_connie+於+15-12-14+發表

其實基慧、浸聯也不錯,而荃官、可風也是很有名的中學。外國的月亮不一定是較亮的。不明白那麼多人不清楚自 ...
你講嗰兩間係唔錯,但世襲人多,加上荃灣超額嚴重,要用埋青衣雙非位,而且區內三寶又佔成400個位,即一千學童有五成會跌落去寶校。另外叩門大部分明牌暗牌都要111,咁你話有幾多得㨂?我哋就係太清楚荃灣所以勸樓主去沙田囉

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:iam_connie+發表於+15-12-14+17:54+

原帖由 kenwong888 於 15-12-14 發表
Kindergarten does not matter, all depends on interview performance!
叩門的話,點會無分別?!

+3金熱血 貢獻勳章

荃灣區中學只得4間B1學校,係唔夠B1學位的.

確係差過隔離區.

首先, 伍小及思源是否你心水小學先 !
深井出去荃灣市中心都要15-20分鐘, 再出沙田真是有點遠!

第2是荃灣小學有多少分先???

荃灣小學有無心儀一間 ???

了解左太約邊間小學合適你小朋友 ???

深井放租, 自己租大圍/沙田是否可以 ????

不過綠楊幼稚園小朋友超谷學術, 幼稚園已經有測考默,
叩門能力唔強都唔得 !!!!

SoLM 發表於 15-12-15 07:46
樓主個情況係大圍兩間理論上必入,唔係唔知自己區有冇好學校既問題... 係自己區要抽既問題...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

SoLM 發表於 15-12-15 07:46

小學的確有不少選擇, 但如要升英中, 荃灣係較難, 全網只有4間英中可選, 英中學位充足率應係18區中最低既其中一區

siden    發表於 15-12-15 12:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

再者, 你係諗住111叩門喎, 唔係必收喎, 雖然話綠楊嘅小朋友好勁, 但係萬一唔得咁點? 如果調番轉拎咗沙田嘅學校先, 再叩深井唔駛111嗰啲得唔得?

回覆:小一選沙田定荃灣??

有好學校自行第一round可入就當然袋住先,最多到時再試叩其他!

回覆:小一選沙田定荃灣

如果小六時搬離荃灣區又得吾得?

引用:回覆+little_yolky+的帖子 無校車,保母車

‹ 上一主題|下一主題