用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 教育局正安排LS與IS配對,讓學生一同上課 ...
樓主: discuss
go

教育局正安排LS與IS配對,讓學生一同上課 [複製鏈接]

我都聽過好多尼D說話,話盲字都唔識多個,我最無言

回覆 bebemuimui 的帖子

如說LS 家長只講別人不是和不懂尊重別人想法,自以為事,那看來這也不一定只有LS 家長獨有。我是土生土長,很多朋友也是LS 家長,或許我也有一定的體驗,但也不敢是別人想法天真吧

回覆:easyparent 的帖子

以上說話當面聽過數次,背後朋友轉告的更多。

回覆:教育局正安排LS與IS配對,讓學生一同上課

最有趣一次是朋友話你地間IB一條龍學校, 小學當然教到D學生蠢蠢地, 唔係升中出去讀第二間邊個讀佢間中學。

HKTHK    發表於 15-12-16 11:31

其実ESF已経撹緊。 是CAS WEEK的其中一環。 話可以同LOCAL学生交流普通話。 但我覚得吾洗教育局挿手、撹店自己個D先LA. 英文差有好多原因、其他一個就係政府EE+太着重中国大陸、令到人覚得識普通話就足 句多。不過政府都可能ARM的、将来都係大陸人世界。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:這不一定行得通。大家有小朋友在國際學校的

原帖由 猪猪侠 於 15-12-14 發表
這不一定行得通。大家有小朋友在國際學校的應該有此經驗。現今小學年龄的国际学校小朋友大都能說流利中文。 ...
事實如此,國際學校小朋友普遍可以用中文溝通,佢地碰上國際學校同學,會用英文溝通。但當碰上其他小朋友,佢地會自動轉用中文溝通。佢地認為,應該同「中文人」講中文,同「英文人」講英文。

‹ 上一主題|下一主題