用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CxN_2013
go

DEL [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fatfathung+於+15-12-22+發表

原帖由 mmki 於 15-12-22 發表
請問仲有in咗邊幾間?
讀緊pn嗰間有冇得直上k?
仲有綠楊、吳國偉、靈糧堂
Pn如冇意外都可以直升,不過冇學卷,4千幾,我冇返工,老公會好大壓力,所以我一直都冇諗住係度升k1,但如果最後都冇學校收,冇辦法都要讀

引用:其實仔仔都in+得5差,竟然reject!! +

原帖由 green_land 於 15-12-23 發表
其實仔仔都in 得5差,竟然reject!!
可能太多人in, 不過reject呢個字真係好難接受

引用:Quote:原帖由+mmki+於+15-12-22+發表請問仲

原帖由 fatfathung 於 15-12-24 發表
仲有綠楊、吳國偉、靈糧堂
Pn如冇意外都可以直升,不過冇學卷,4千幾,我冇返工,老公會好大壓力,所以我一 ...
Oh~~
呢幾間都係熱門學校,7-800人申請爭百零個位,仲要你小朋友係細b,應該報多幾間村校打底呀媽咪~

老實,我仔in咗9間,得2間有offer, 6間waiting, 1間reject,其實我有啲失望架,但老公話,我仔冇返N,又冇上pg,我地平時又冇咩谷佢學術上嘅嘢,連A都未識認(因我真係覺得應該係返學教),有2個offer已經好叻仔,雖然係村校

你in嗰3間,除咗綠楊我冇in,另外嗰2間我仔都係waiting

mmki 發表於 15-12-24 04:43
Oh~~
呢幾間都係熱門學校,7-800人申請爭百零個位,仲要你小朋友係細b,應該報多幾間村校打底呀媽咪~

我個囡IN左3間:
領報堂 (PM or AM wait)
聖文嘉 (PM)
協恩 (rejected)

想問下領報堂同聖文嘉係村校? 有人話joyful (應該可以直升) 會有競爭力D? 你覺得係咪?
我個女成個鬼妹仔, 成日講英文, joyful其實都幾o岩佢... in 領報堂同聖文嘉時, 佢同interviewer都係答英文...
有樣野想講, 聖文嘉李先生幾細心, 會問我覺個女入來會唔會習慣... 其實呢個都係我worry的... 個心仲係好亂....唔知點選擇好...

引用:Quote:mmki+發表於+15-12-24+04:43+Oh~~呢

原帖由 lauyinkei 於 15-12-24 發表
我個囡IN左3間:
領報堂 (PM or AM wait)
聖文嘉 (PM)
Joyful係私校,冇得同領報&聖文嘉比喎

如私校俾村校質數,我諗唔會有人讀

mmki 發表於 15-12-24 09:24
Joyful係私校,冇得同領報&聖文嘉比喎

如私校俾村校質數,我諗唔會有人讀
我都明... 始終joyful貴呢兩間好多..仲要佢細佬將來都讀就唔係細數了... 所以在考慮這兩間... 另外佢地有升小的情況... joyful唔係咁detail

lauyinkei 發表於 15-12-24 09:40
我都明... 始終joyful貴呢兩間好多..仲要佢細佬將來都讀就唔係細數了... 所以在考慮這兩間... 另外佢地有升 ...
升小係大抽獎, 要學校公開叩門資料先有參考性~

mmki 發表於 15-12-24 10:18
升小係大抽獎, 要學校公開叩門資料先有參考性~
咁又係喎!!咁知唔知聖文嘉同領報堂叩門入邊間多? 有冇方法知道?

lauyinkei 發表於 15-12-24 10:23
咁又係喎!!咁知唔知聖文嘉同領報堂叩門入邊間多? 有冇方法知道?
叩門能力應該領報好D~

引用:Quote:原帖由+fatfathung+於+15-12-24+發表

原帖由 mmki 於 15-12-24 發表
Oh~~
我同你差不多,阿仔冇上pg, n班都係12月先上,志在佢唔駛成日係屋企咁寂莫又要睇電視,返學同小朋友玩下應該好啲,我平時都冇train佢,我開頭諗住報幾間應該都有一間收,冇諗過戰況咁激烈(慘烈)。你仔仔好叻!有兩個offer! 我唯有等call waiting,希望wait到啦

fatfathung 發表於 15-12-24 11:00
我同你差不多,阿仔冇上pg, n班都係12月先上,志在佢唔駛成日係屋企咁寂莫又要睇電視,返學同小朋友玩下應 ...
你知嘛~ 我in頭2間, 愈in愈驚, 佢咩都冇上過, 唔習慣坐定定,
in青衣啟思, 佢要玩老師手上架車, 老師話一陣先, 要玩左積木先,
佢就發脾氣, 仲拎珠仔掟老師, 又拍台, 我即時呆左, 只好忍住把火tum佢,
又居然收左pm喎, 好驚喜~

不過我想要am, 所以揀左恩臨, 放棄左啟思pm
其實恩臨報名前真係冇聽過, 又少人講呢間學校,
當初都係諗住水泡心態大包圍咋~

mmki 發表於 15-12-24 10:58
叩門能力應該領報好D~
謝謝你! 我諗我都要問清楚joyful.. 平時要返一個月先有信升K1... 我諗提早拎封信先安全D?

引用:回覆+mmki+的帖子 我個囡都係12月細B...+

原帖由 lauyinkei 於 15-12-22 發表
回覆 mmki 的帖子

我個囡都係12月細B... 只有PM offer... 但未收信... 唔知係咪寄失左
之前睇過啲post好似聖文嘉叩門好過領佈!因為我兩間都有offer,聖文嘉am,領佈係wait am-有下午offer!我應該會揀聖文嘉!不過可能轉pm,因仔女返慣pm!

回覆:收到am offer

另外聖文嘉interview應該係跟出生月份架!我係11月28日in應該係6-8月份出世,所以應該每星期六in人數都唔同!

mmki 發表於 15-12-24 11:10
你知嘛~ 我in頭2間, 愈in愈驚, 佢咩都冇上過, 唔習慣坐定定,
in青衣啟思, 佢要玩老師手上架車, 老師話一陣 ...
我覺得你TUM到個囝就係KEY... 有D就點教(LEAD), 個小朋友都唔FOLLOW.... IN領報堂時, 一齊IN的一個十月囡囡, 先生叫佢講謝謝,佢點都唔講... 先生咪講妹妹比你細(我個囡)都識講主動"THANK YOU", 你都唔講?

wwckinki 發表於 15-12-24 11:18
之前睇過啲post好似聖文嘉叩門好過領佈!因為我兩間都有offer,聖文嘉am,領佈係wait am-有下午offer!我應該 ...

我個囡返左兩個星期(下午)PN.... 仲係未習慣呢... 係咪要耐D時間先可以?

wwckinki 發表於 15-12-24 11:21
另外聖文嘉interview應該係跟出生月份架!我係11月28日in應該係6-8月份出世,所以應該每星期六in人數都唔同 ...

我仔係6月, 都係11/28in

waiting#係11xx, 係咪即係都有成千人in?

wwckinki 發表於 15-12-24 11:21
另外聖文嘉interview應該係跟出生月份架!我係11月28日in應該係6-8月份出世,所以應該每星期六in人數都唔同 ...
唔怪得我個囡IN完兩日就打來有PM offer... 原來係因為佢係最後果批IN咁都幾好... 同場都係咁上下大的BB... 會公平點同易比較...

lauyinkei 發表於 15-12-24 11:23
我覺得你TUM到個囝就係KEY... 有D就點教(LEAD), 個小朋友都唔FOLLOW.... IN領報堂時, 一齊IN的一個十月囡囡 ...
可能係~~
我要佢同老師say sorry, 佢有講,
老師都話佢有d脾氣, 快快in完就走左了~

引用:Quote:fatfathung+發表於+15-12-24+11:00+

原帖由 mmki 於 15-12-24 發表
in青衣啟思, 佢要玩老師手上架車, 老師話一陣 ...
我覺得面試唔多唔少都會睇父母點同小朋友相處,有時候係EK都見到有小朋友面試有脾氣但最後都有offer,老師欣賞媽媽你,呢樣都好緊要!

‹ 上一主題|下一主題