用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消TSA咪又係步取消學能測驗的後塵
樓主: cat_house
go

取消TSA咪又係步取消學能測驗的後塵 [複製鏈接]

dell-bk 發表於 15-12-15 22:55
其實點先叫達標﹖
如果唔係定死一個分(例如50)叫達標,應該點都係有人唔達標﹖ ...
要明白TSA只是用作為大兜亂的派位制度帶上光環之用,證明給世人看這個制度的成功。所以,不能用定死一個分的水平參照方法,否則如年年出現太低的達標率,就會被世人詬病。所以唯有選擇用一個跟比例的達標率,有點像拉曲線的方法,將達標率操控。最理想當然定於每年相同的比例,而且這方法又可反映出個別學校在全港的水平,是最好的恫嚇未達標學校的工具。

仲要尋晚睇電視話為咗維持同其他發展國家的平均達標率相若,EDB/考評局就會係出卷深淺到落手adjust. 講到尾咪又係做數,真係難以明白嗰啲以為睇得好通透的人仲成日執住啲figure好有用,究竟知唔知現實世界是點,當擺個KPI出嚟個個望住跑,自然各出奇謀, 當人人話拿拿拿,香港學生水平越來越低喎,EDB 咪攞啲數據出呢做擋箭牌囉!當梁錦松將商業concept incorporated 入教育政策,一大堆校本評核(咪又係另一堆KPI) 就以為管理好所有學校,完全漠視教育的真正需要,死得!

anixon  好同意你呢段說話。  發表於 15-12-17 12:24

教育的真正需要, 是什麼呢? 香港教育, 在家長和學校今時今日的文化下, 又有什麼出路呢?

數據的作用其實很簡單, 個別表現不佳的學校, 知道事實, 改善教學, 並鼓勵同學努力, 要有進步, 這個本意是好的.  最大問題是有學校在已經很重的課業下, 再用TSA的名義加重學童負擔.

其實真的沒有操練以外的方法, 去提昇學童的能力嗎?

對於表現不佳的學校, 未必是反映其教學有問題, 可能只是反映其小一入學的學生水平較低.  政府應讓這些學校去申請額外資源, 做好補底功夫, 以免學校用操練方式勉強能力不足的學生去達標.

至於學習條件不佳的學生, 家長應作出支援, 也要鼓勵學童自強和努力.  如果課業太重, 真的要向學校反映, 看看有沒有空間減輕壓力.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

goodenough 發表於 15-12-16 01:54
要明白TSA只是用作為大兜亂的派位制度帶上光環之用,證明給世人看這個制度的成功。所以,不能用定死一個分 ...
要明白TSA只是用作為大兜亂的派位制度帶上光環之用 <-- 唔明白

o係一個點都有人唔達標計法下,達標率理應不會有太大變化﹖

‹ 上一主題|下一主題