用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手一問,TSL即係邊間?
樓主: smiley7x24
go

新手一問,TSL即係邊間? [複製鏈接]

se6b03 發表於 15-12-14 09:44
TSL = 謝瑞麟陳守仁 = Chan Sau Yan  人地一早注冊左TSL做商標,係陳守仁未經同意就使用。...
咁上智個英文簡稱駛唔駛問過 HTC 先?

se6b03 發表於 15-12-16 09:29
陳守仁正確拼法係Chan Sau Yan,我從來唔會用TSL,因為 ...

若要用粵音的正式的拼音,「陳守仁」要拼成「Can4 Sau2 Jan4」。

只有拼成「Can4 Sau2 Jan4」,才可讀回粵音的「陳(陽平) 守(陰上) 仁(陽平)」聲。

還有,「保良局陳守仁小學」要按粵音拼成「Bou2 Loeng4 Guk6 Can4 Sau2 Jan4 Siu2 Hok6」嗎?

se6b03 發表於 15-12-16 09:29
你自己上陳守仁網頁睇下,學校自己都係用簡稱TSL。
陳守仁正確拼法係Chan Sau Yan,我從來唔會用TSL,因為 ...
正所謂國有國法,家有家規,人有人權,難道你有權利説人家的名字拼或譯錯嗎?!與你何干!

引用:+本帖最後由+se6b03+於+15-12-16+09:46+編

原帖由 se6b03 於 15-12-16 發表
名係一定用人地本國語言起的,任何他國語言都不能如實翻譯,如此硬搬所謂的“正確“英文拼音係無知,因為佢本人從來冇起過英文名。等於“首爾”係人地韓國人自己承認嘅中文名,唔通中國人可以話一定係“漢城”先正確?!

當個好爸爸

回覆 se6b03 的帖子

而廣東話譯英文都冇標準,好似CHOW同CHAU都得,點可以人地捐錢仲要迫人改名

點解某會員對TSL咁大反應, 回顧吓就明:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2884534
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:註冊商標?搞清楚法例先啦。 我又唔信謝瑞

原帖由 sorman 於 15-12-16 發表
註冊商標?搞清楚法例先啦。

我又唔信謝瑞麟冇註冊中文名喇,咁係咪幫個仔改做呢個名都唔得?
當年「永安」(唔記得係旅運定百貨)好霸道咁話佢註冊咗個名,申訴一衆小鋪都唔可以叫永安!最後當然唔成功,因為個官話除非另一間永安係同你註冊嘅商標做埋同一類生意,有機會令客戶混亂而錯失商機,否則無理由人哋「永安咸魚」都要人改名囉

hkpapa852 發表於 15-12-17 08:50
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2884534 ...

我現在明白了, 請欣賞她的長處, 至少她承認她有不明白之處, 同時縮小她的短處 (我假設她不懂表達).  請各會員放過她吧!  我相信她跟這麼多會員討論她應該找到答案, 同時也請大家明白她的感受。

請這位會員放鬆自己, 以後不要再看也不要參與這個主題, 不要弄到自已的精神不太健康, 把時間專注在自己的小朋友更有意義!  

simonlawht2 發表於 15-12-17 11:46
我現在明白了, 請欣賞她的長處, 至少她承認她有不明白之處, 同時縮小她的短處 (我假設她不懂表達).  請各 ...

deleted!!!
當個好爸爸

TSL 個名好煩, 可唔可以要求改返做
chan sau yan.........

一係改中文叫"鄧少蓮"

hkpapa852  不如叫"燈死你"   發表於 15-12-17 13:49

hkpapa852 發表於 15-12-17 08:50
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2884534 ...

不愧為我地嘅數據王, 真係唔好得罪你. 睇嚟嗰位會員嘅心結仲未解. 放鬆D啦, 有D嘢唔好太執著.

引用:+本帖最後由+bbqyou+於+15-12-17+13:35+編

原帖由 bbqyou 於 15-12-17 發表

TSL 個名好煩, 可唔可以要求改返做
個名有幾煩!有影響到你嗎?香港學校改甚麼名沒有自由嗎?

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱及挑釁之言詞,  敬請注意!

唔講拼音問題。但系一個校名有廣東話、葡文、閩南話、英文,又真係幾盞鬼!好有香港特色。
仲有邊間校名有甘多語言?
‹ 上一主題|下一主題