用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英國文化協會 primary 同primary plus有可分別 ...
go

英國文化協會 primary 同primary plus有可分別

想問問有冇家長知道英國文化協會 primary 課程同primary plus有可分別?

primary 課程同primary plus分別是後者課程深D

回覆:大件仔 的帖子

咁劍橋好啲還是這嗰小學課程好啲呢?因為我女讀普通小學,想佢有興趣咁學好啲英文!佢上到小學對英文失興趣咁!

我未上過文化協會的劍橋英語課程, 不過,亞仔 以前幼稚園時上過, 可以講是兩種不同的東西, 劍橋英文是一個為了考試而設的課程, 因為D人讀是為考試而讀, 這個試是測試英文能力, 好多人是自學而去考, 呢D堂是操卷堂, 上堂不是學英文, 而是學做卷, 不停操練, 不停操非常沉悶, 好難提升到學習興趣, 除非你小朋友是喜歡做卷,.
小兒讀Primary, 目的是夕聽多說英文, 不想操練.

引用:+本帖最後由+大件仔+於+15-12-14+22:08+編

原帖由 大件仔 於 15-12-14 發表

我未上過文化協會的劍橋英語課程, 不過,亞仔 以前幼稚園時上 ...
英國文化協會並非以操卷形式教劍橋,主要是活動形式,跟官方書本的小組遊戲教,對聽講有幫助,自己學只能用操卷式學,但難練對答.

這祼程對英文會話有沒有幫助?我囡囡英文愈來愈差,想她學會話,會不會好d呢?謝謝!

Primary 我summer 時都問過, 佢地在入學前做個test, 如果成績好D會編去plus , 內容佢地介紹是project base, 要收集資料做present之類, 但哩D本身我個由細學校上堂/功課己是, 同埋都幾多人一班, 有沒有很多機會去發言會似乎同一堂內同學的能力, 所以我沒報.

佢地都好似有cambridge 試course, 詳情點就不知.
我個個英小P4,test 叫佢人plus ,but didnt join

回覆:英國文化協會 primary 同primary plus有可分別

我都正考慮報英國文化協會嘅primary 或phonic班,唔知邊間個課程好啲!

我仔在讀Primary Plus, 今年的課程再編制過,
跟仔仔上緊果D 都在學校應用到, 幾好!

回覆 msgigi 的帖子

咁請問普通primary 課程有冇编制過?呀仔報名時入學試話只適合普通,未達標入plus班,覺得好奇問佢哋,回覆話plus班教多、深啲,比較適合家庭主要英文溝通或國際學校學生,當時有啲愕,咁仲使黎讀?。。

引用:我仔在讀Primary+Plus,+今年的課程再編制過

原帖由 msgigi 於 15-12-15 發表
我仔在讀Primary Plus, 今年的課程再編制過,
跟仔仔上緊果D 都在學校應用到, 幾好!
...
請問plus 課程包括D咩?

回覆:英國文化協會 primary 同primary plus有可分別

謝謝大家嘅意見,那我幫亞女唔考慮報劍橋英語啦!我唔想佢操卷!講真,我女考完試佢地建議會報primary plus,但因時間關我係想報primary!但佢都話唔好!怕我女悶!!我仲以為佢開新課程開班冇人報去sale我女入plus!

回覆:msgigi 的帖子

那麼對寫英文或串字有幫助嗎?我女英文聽講讀佢都唔太差,但串字就唔太好!

我仔讀緊plus 覺得好開心好喜歡返

Hi, 請問這課程多機會和老師說話嗎?我想小女在英會話好些. 謝謝

Newbb2006 發表於 15-12-19 19:45
我仔讀緊plus 覺得好開心好喜歡返
How many students per class?
thanks

回覆 samima 的帖子

劍橋一對几和收費呢?謝謝

回覆:fireenginebb 的帖子

睇你選什麽時間,最多20人

我個囡都讀緊 primary plus, 佢都係讀得好開心,佢話老師會問問題。
我唔知對佢有幾多幫助,不過教嘅嘢會比學校深少少,如果覺得學校教的太淺,讀呢個也是個不錯的選擇,但係就唔會教串字。