用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 青衣商會將軍澳幼稚園 青商同方王AM點揀好?
樓主: BBlauyu
go

青商同方王AM點揀好?

引用:Quote:原帖由+Blueso+於+16-09-19+發表回覆

引用:Quote:原帖由+BBKDWLAM+於+16-09-21+發表但

原帖由 Wonderlady 於 16-09-21 發表
如果淨講地方企理,環境大,聖安德肋有過之而無不及,老師愛心的話,慶恩D老師好好,十分有愛心,耐性。講 ...
當然每一間都有部份項目較好,但同時有些項目又無咁好。所以就係要整體嚟睇,青衣各方面都幾好,我仍覺得青衣較好。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-09-19+發表

原帖由 ymhmami 於 16-09-22 發表
所指嘅應該係有部分幼稚園同某小學有聯繫或友好關係!我姪仔讀過方王,校長講明大機會上到本區兩間保良局的 ...
但實情係自行同大抽獎都無加分,兩間保良局小學叩門時亦高度競爭,小學方面只係選叻人。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-09-21+發表

原帖由 BBKDWLAM 於 16-09-23 發表
當然每一間都有部份項目較好,但同時有些項目又無咁好。所以就係要整體嚟睇,青衣各方面都幾好,我仍覺得青 ...
所以咸魚青菜各有愛。沒有最好的幼稚園,只有最適合自己小朋友既幼稚園。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

請問知否青商的課程是否較方王深D?知否每星期有幾日會上英文及普通話課啊?

回覆:PurinBB 的帖子

以前的青衣無話特別教深,普通話同外籍英文老師好似都係一星期一堂度。我估間間屋邨幼稚園差唔多。以前有自選回校另學珠心算及英文併音。青衣較突破係有性教育,同好多好多小型活動(煮嘢食,藍球比賽,玩水,高班落手搞活動比低班玩等等),係啲活動入邊小朋友係好開心同學到好多嘢的。....

不過我的資料好多年前,相信已唔夠Update了,希望其他人可以講下宜家情況。

普通話一星期一堂度
外籍英文老師一星期4堂

回覆樓主:

校長係好有心攪幼兒教育的。
老師們都好投入教學生,好關心學生個人發展。

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=42159177&ptid=3196713][color=Olive]BBlauyu[/color] 的帖子[/url][/b]

相比我眼見兩間學校嘅學生 (他們放學後),我一定揀青商! 因為太多次我見王方出嚟比較大的學生,品格不太好! 例如: 撞到人唔會道歉、說話粗俗 ( 甚至乎有一次聽見他們講粗口)... 等等  (注: 唔係一個半個)  但青商d小朋友唔會咁,也見過他們撞到人,但他們會有禮貌地道歉
本人認為學業只是其次,人的品格是首要