用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 唔跟TSA既課程,即係咩?
go

唔跟TSA既課程,即係咩? [複製鏈接]

成日聽/睇話哩d咪即是TSA題目/型,咁乜野先至唔係TSA題目/型?
   0    0    0    0

其實細路番學係學知識,學做人。

唔係走去谷考試,排名次。

阿愁今次講得啱. 所以好多學校初小階段唔排名次.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我想知乜野先至唔係TSA既題目/型?

成日見人寫TSA在課程上入骨入血,即係點?

成個課程原本係點樣?

龍井 發表於 15-12-13 21:59
其實細路番學係學知識,學做人。

唔係走去谷考試,排名次。
無錯,但你答既唔係我問既野…

教育局下有個課程發展處
入面都有各科的課程
TSA其實得中、英、數,小三,小六隔年,中三

每間學校每年都有自己既測、考或評估
家下就出題目、形式、時間、都準備功夫。
好多都係轉左去應付個TSA。

咁可唔可以解得通少少呢?

龍井 發表於 15-12-13 23:22
教育局下有個課程發展處
入面都有各科的課程
TSA其實得中、英、數,小三,小六隔年,中三
未跟 TSA 之前係點㗎?有多少差別?是否只是小三,其他班級呢?有什麼差別?

例如:閲讀理解的字數,時間?題型?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我明樓主想講乜。
我唔熟 TSA ,但每種 benchmark test ,都有特定的模式。
即係,例如大都係高中公開試,DSE 和 AL 都型式上的分別。

咁耐都無人真正講到T唔TSA既課程或題型出來……

bbforever 發表於 15-12-15 01:28
咁耐都無人真其講到T唔TSA既課程或題型出來……
你是但去書局打開啲補充,裏面講哂題型同考試技巧,呢度冇人咁得閑打哂出嚟....

bbforever  唔使去書局,考評局網頁已有哂十年既試題  發表於 15-12-15 08:26

TSA不是一個課程。

TSA全名Territory-wide System Assessment,是一個評估。香港的課程分四個學習階段,每三年為一個,而TSA的評估內容為各學習階段完結時在中、英、數三科的基本能力。

基本能力即學生有能力繼續下一個學習階段,而不需要額外學習支援的最低而又可接受的水平 (http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/ ... let_preview_chi.pdf)。

palmchristy  很久很久不見了.  發表於 15-12-15 14:37

cstchan 發表於 15-12-15 08:02
TSA不是一個課程。

TSA全名Territory-wide System Assessment,是一個評估。香港的課程分四個學習階段,每 ...
多謝你的回覆~令我知道有4個學段,即小三,小六,中三,中六是嗎?

我從教評局既網頁看過歷年試題,我知道大概係點出題,但我成日從網上看到話什麼TSA題型,什麼學校跟哂TSA,如果唔跟會係點啊?會淺d深d?有所不明啫~~

bbforever 發表於 15-12-15 08:21
多謝你的回覆~令我知道有4個學段,即小三,小六,中三,中六是嗎?
以中文為例,課程指引沒有例明評估的方法,評估說話可以有不同方法,可以請孩子說自行創作的故事,可以看一幅圖說故事,也可以看兩幅圖,但因為TSA要求小三孩子能在一分鐘內依四幅圖畫說故事,這個模式變相變成指引,如果不練習,小孩未必能控制時間準時完成,那便會失分,學校當然或多或少要讓孩子熟悉這個模式。
TSA評估的只是基本能力,比課程指引要求低。第三學習階段會要求學生懂得不超過四位數的加與減,但TSA考的只會是不超過三位數的加與減。

cstchan 發表於 15-12-15 12:01
以中文為例,課程指引沒有例明評估的方法,評估說話可以有不同方法,可以請孩子說自行創作的故事,可以看一 ...
其實我小朋友現小三就讀學校所教的學術程度一般(不屬於教快教深),我睇過TSA d試題真係唔算深,有d唔明點解d人話深…

回覆:唔跟TSA既課程,即係咩?

要跟TSA教,才能輕鬆過TSA。如果教快教深,TSA就會肥,因此教局只容許私校可以不參加TSA。

ChiChiPaPa 發表於 15-12-15 14:14
要跟TSA教,才能輕鬆過TSA。如果教快教深,TSA就會肥,因此教局只容許私校可以不參加TSA。

...

但都有d津校英快數快中文程度都唔低(eg.香港嘉諾撒,小拔),佢地唔會肥TSA吧!我想偏離咗成過低小既課程或教唔足小三d野才會吧!還有學校收回來的學生,有無基本能力都是因素…!

引用:+本帖最後由+bbforever+於+15-12-15+16:54+

原帖由 bbforever 於 15-12-15 發表
你點知佢地唔肥?

bbforever  可能大家對肥既定義不同~  發表於 15-12-16 01:32

回覆:唔跟TSA既課程,即係咩?

深的題目不是TSA past paper, 而是學校挑的練習!例如剛剛去年小三TSA 份中文閲讀理解,只要求考生在指定的某兩段,找合適詞語填充,但出版社的練習,沒有提示邊兩段找,要成篇找

引用:深的題目不是TSA+past+paper,+而是學校挑的

原帖由 sofesofe 於 15-12-15 發表
深的題目不是TSA past paper, 而是學校挑的練習!例如剛剛去年小三TSA 份中文閲讀理解,只要求考生在指定的 ...
練習深深深, -做正式TSA易如反掌!

引用:成日聽/睇話哩d咪即是TSA題目/型,咁乜野先

原帖由 bbforever 於 15-12-13 發表
成日聽/睇話哩d咪即是TSA題目/型,咁乜野先至唔係TSA題目/型?
以閱讀理解為例,以前一般問得比較直接,最多2篇。但自從tsa出現後,就好多學校為跟貼tsa,問得比較間接,問中心句,作者寫文章目的,段落大意。

至於數學,越來越似奧數題目,我覺得似推理多過運算。

‹ 上一主題|下一主題