用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 等緊放榜既心情
go

LH 等緊放榜既心情 [複製鏈接]

之前好多人話,2nd in 已經有七八成機會,但原來又shortlist 左幾百人2nd in,搞到而家既心情勁忐忑~ 我個超大b,如果無LH offer,就要原校升k2~ 唉,勁不安。。。

3    0    0    0

回覆:LH 等緊放榜既心情

放鬆心情,有就有,無都ok,反正已經返緊pn

好快有結果啦!期待!

回覆:HappyMeow 的帖子

最怕其實無結果,waiting 等call

位太少,預無

引用:位太少,預無

原帖由 ho_yan2406 於 15-12-13 發表
位太少,預無
Agree

Think positive! 有結果算係個了結。

實在唔得都可以再申請K2插班。會有學生K2走著去CCKG或者國際學校。

幾時出結果

我都預咗無結果多,果日校長in都冇乜問家長問題,反而講好多學校嘅嘢⋯⋯可能真係個個PN都hold住位先,而家等嘅心情可能要延續到下年5月⋯⋯

引用:實在唔得都可以再申請K2插班。會有學生K2走

原帖由 maylulu 於 15-12-13 發表
實在唔得都可以再申請K2插班。會有學生K2走著去CCKG或者國際學校。
請問知唔知幾時報k2插班?

見校長時講左2次如果唔收,唔好怪小朋友,話佢已經好叻,請問你們有這情況嗎?

引用:見校長時講左2次如果唔收,唔好怪小朋友,

原帖由 noeru_chy1 於 15-12-13 發表
見校長時講左2次如果唔收,唔好怪小朋友,話佢已經好叻,請問你們有這情況嗎? ...
你in邊間分校咁講啊?

引用:之前好多人話,2nd+in+已經有七八成機會,

原帖由 kenyuenkc 於 15-12-13 發表
之前好多人話,2nd in 已經有七八成機會,但原來又shortlist 左幾百人2nd in,搞到而家既心情勁忐忑~ 我個 ...
Pn升K1一月先交大訂,可能到時會再有多D位放。

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-13+發表實

原帖由 Ltkbb 於 15-12-13 發表
學校網頁應該有寫。

引用:之前好多人話,2nd+in+已經有七八成機會,

原帖由 kenyuenkc 於 15-12-13 發表
之前好多人話,2nd in 已經有七八成機會,但原來又shortlist 左幾百人2nd in,搞到而家既心情勁忐忑~ 我個 ...
大家不要灰心、我是過來人、很明白你地既心情。我上年第一round 都冇收、等到5月先收電話。所以如果今round唔收、仲有希望架!加油!

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-13+發表實

原帖由 Ltkbb 於 15-12-13 發表
我都想知道

回覆:maylulu 的帖子

位少,收 waiting /reject, 預左,就好似劍鳴一樣。但為何學校還要搞場2nd interview ?看面試日數都有好幾日,每間分校應該都邀請左100-200個家庭覆試(可能更多)。當日等成大半個鐘,見校長則5分鐘(仲要計時!),終於到會面校長的時候,對方則大講學校方向,對我們家長的教育理念則無什興趣,最後更manage 我地嘅期望(位少、申請人多,我地4班升4班等等...)。面試完後,我和老公都覺得太唔自然。幸好,我們每星期六見,不用專登請假。可能有些家長會想,這就是遊戲規則,如不同意大可不去,但我在想:(1)有必要見2次嗎(第2次沒有問小朋友&家長問題)?(2)有需要邀請咁多家庭,去爭取少量學位?(3)去得見第2次,家長應該有心讀,為何面見時還跟家長撥定冷水?

以上只是對此校就面試行政上的小小感想,對於該校的教育理念和教學水平,本人也很欣賞,希望學校高層可以從家長角度也想想家長的難處和感受吧!

過內人分享:好明白大家嘅心情,舊年呢個時候我都好緊張,最後收到waiting ....勁灰......但要明白LH K1位真係勁少(我仔嗰班得十多個...當4班K1人幾都係咁多外來生...大膽推算即一年收唔夠60人......一年幾千人報名)...
我都係5月收到電話有offer ga!
加油!希望大家都有好消息!

引用:幾時出結果 +

原帖由 ethanDad 於 15-12-13 發表
幾時出結果
19/12

‹ 上一主題|下一主題