用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女是否有少少“音樂天份”?
樓主: wendyb1121
go

女女是否有少少“音樂天份”? [複製鏈接]

LeeCC 發表於 16-7-1 00:31
有音樂老師這樣解釋過,也說perfect pitch機會好細
我曾聽過一個說法,perfect pitch在普通人的出現率非常 ...
真的嗎?但我仔仔現時,一切發展都好正常,但又有perfect pitch,我唔知佢係唔係資優,但學校主任都叫我去評估下,話佢發展似係一個正常資優兒或多元智能兒童,但我未去評估,因為評估要6歲先準確,而且費用都貴

i know many 正常has perfect pitch,

hebi_518 發表於 16-7-1 22:14
真的嗎?但我仔仔現時,一切發展都好正常,但又有perfect pitch,我唔知佢係唔係資優,但學校主任都叫我去評 ...

如果無情緒行為問題,無需要去考究是否資優
若小朋友是有天分的有能力的,自然會發光

只是怕除了資優外,還有其他發展障礙,要跟進

LeeCC 發表於 16-7-1 22:35
如果無情緒希望問題,無需要去考究是否資優
若小朋友是有天分的有能力的,自然會發光
我就係怕會有其他情緒問題,所以一直都留意,同上網睇多D呢方面資訊,做好兩手準備,

回覆:女女是否有少少“音樂天份”?

有無小朋友會練練下琴話要作曲?然後改晒拍子(係make sense 的)然後過幾日我彈同一首歌,佢可以彈和音(無譜的,佢自己作的)。我以為我聽錯,叫佢再彈,佢係可以repeat 的,不是亂作。因為我本身都彈琴,佢d chord 係對的。

iamadc 發表於 16-8-1 21:22
有無小朋友會練練下琴話要作曲?然後改晒拍子(係make sense 的)然後過幾日我彈同一首歌,佢可以彈和音( ...
我仔四歲幾時彈琴,會幫d歌作前奏,伴奏,將d歌升key,降key
而家仲系好中意升key降key 甘玩d歌,有時將古典樂曲彈成jazz味道rock味的自創版本

也曾作曲,但吾會寫低

也認識一個小朋友學了一年鋼琴就開始作曲,寫滿十幾本五線譜

引用:Quote:iamadc+發表於+16-8-1+21:22+有無小

其實我好矛盾,要考試就一定要操,但就相對少左時間自己玩歌,小學生的時間好寶貴,每日放學後功課溫習,分秒必爭,努力留到一個鐘埋去個琴度,認真練得功課已經九個字以上,少左時間彈自己喜歡的歌,得十五分鐘系唔夠喉,小朋友又吾開心

真係好想知點平衡
‹ 上一主題|下一主題