用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女是否有少少“音樂天份”?
go

女女是否有少少“音樂天份”? [複製鏈接]

佢宜家25個月。16個月第一次作首“媽咪”歌比我,用d兒歌將歌詞改成媽咪。果時對d歌既音樂節奏都好敏感,跟住首個既beats拍手,打鼓可以完全跟到。到19/20個月,可以將其他兒歌歌詞代入第二首個既melody. 24個月,會將生活上發生既事情,用兒歌既melody唱出來。今朝起身,又聽到佢自己係度唱歌,係佢自己作既melody, 唔知係咪由好多首歌既melody自己mix埋一齊,跟住歌詞係描述緊佢琴日岩岩去完動物園既野,佢餵左d動物食野。譬如giraffes like to eat leave, because it is yummy; elephants like to eat carrot, tigers dont eat carrrots, only eat meats..(因為佢琴日話要餵carrot比老虎,我話老虎淨係食肉) 淨聽到呢d,之後唔知佢講咩...

1    0    0    0

回覆:wendyb1121 的帖子

有時係屋企會將要講既野用歌唱出來,好搞笑

回覆:女女是否有少少“音樂天份”?

我女上Tommy bee既導師話好多小朋友喺呢個年紀都係會咁,所以我唔覺得我個女因為咁而有特別天份。

回覆:scgift 的帖子

多謝回覆。因為歲半個上playgroup, 老師有同我講過佢比其他同年紀小朋友對音樂比較敏感,叫我培養佢呢方面。

呢個年紀係咁㗎,我個囡囡都係咁樣仲要我跟佢唱

回覆:harrysyt 的帖子

I see 原來歲半到兩歲既小朋友都係咁

引用:多謝回覆。因為歲半個上playgroup,+老師有

原帖由 wendyb1121 於 15-12-16 發表
多謝回覆。因為歲半個上playgroup, 老師有同我講過佢比其他同年紀小朋友對音樂比較敏感,叫我培養佢呢方面 ...
的而且確我女上完Tommy bee後,導師話佢已有培養到音感,應該好快就可以有perfect pitch。但其實導師話以佢教咁耐來講,一般3/4班既小朋友係能夠通過課程成功培養到音感。

我一向唔覺阿仔音樂好,去合唱團唔enjoy, 但四歲幾自己話要學彈琴,然後就不斷要我們印五線譜比佢畫,越畫越多,最近開始填詞,又個個小節開始做到寫四拍。本來以為佢亂畫,但有一次佢對著佢寫的譜唱出來。我知道現在很多小朋友都學彈得很快,所以唔知係咪好多小朋友都有這興趣?

wendyb1121 發表於 15-12-13 14:35
佢宜家25個月。16個月第一次作首“媽咪”歌比我,用d兒歌將歌詞改成媽咪。果時對d歌既音樂節奏都好敏感,跟 ...
我覺得你囡囡語言天份都高
我仔本身有語障,所以作詞呢D他冇.,幾個鋼琴老師、音樂老師和教音樂朋友都分別說他有音樂天份、要好好栽培

本身不愛看電視卡通,但歲半時可以自己坐定看管弦樂團節目個半鐘,一邊聽一邊跟音樂搖身,2歲時聽到好聽的古典音樂會流住眼淚聽,但唔係喊,係好陶醉

K2學了幾個月琴,已經自己彈曬學校幾本歌書的歌.,自己將彈過彈變調,加前奏配伴奏,K3在琴彈自己諗的歌,但唔識寫出來

scgift 發表於 15-12-17 18:51
的而且確我女上完Tommy bee後,導師話佢已有培養到音感,應該好快就可以有perfect pitch。但其實導師話以佢 ...
perfect pitch..... 以我所知係天生, 冇得培養/訓練出黎架喎~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 16-5-19 00:59
perfect pitch..... 以我所知係天生, 冇得培養/訓練出黎架喎~
我發覺好多讀完通x的小朋友家長都話,他們的小朋友個course train到他們的小朋友有perfect pitch,或者聽pitch好準,唔知係咪d導師系甘同d家長講
他們亦吾相信perfect pitch系天生的,系train出來的,他們的子女就系例子

我無嘢講

回覆:LeeCC 的帖子

我都想了解多D關於perfect pitch, 我小朋友今年8歳,細個時都有上tomlee嘅junior music course,當時只當興趣班,完全冇諗過可以訓練到聽音,記得當時老師都有考下佢地聽音,印象中佢嗰時並唔係特別聽得準。
而家小朋友有吹管樂,入咗學校樂團,初入樂團時佢成日同我講好多同學吹音唔準,我開始懷疑,於是測試下佢,我用鋼琴是但彈一個音,佢竟然全中,甚至如果唔太高或太低嘅音,同時彈2-3個音,佢都可以準確答到,其實咁算唔算perfect pitch?

hhaa 發表於 16-5-27 23:35
我都想了解多D關於perfect pitch, 我小朋友今年8歳,細個時都有上tomlee嘅junior music course,當時只當興 ...

perfect pitch 系天生的
但有受過音樂訓練而持續有訓練的可以練到,但如果無練一段時間會無左

天生的就唔會無的

這是一位樂器老師講的

我細個無學過樂器,系二十幾歲先去學小提琴,阿Sir話我聽音好準,有同學問阿Sir可吾可以教她聽音準,阿Sir話我呢D如果從無學過樂器,甘就係系天生的,系無得教的

perfect pitch is in born, not by training, by training only can hear on piano,  they memorize the C

Perfect pitch,係有天生,我仔仔學前班老師已經留意到佢對鋼琴有天份,叫我比佢試下,仔仔都表明佢自己要學琴,當時3歲多D,就比佢開始學,因為我同我先
生係0音樂知識,上左幾個月堂,鋼琴老師就對我說,話我仔有音樂天賦,如perfect pitch,未學音,佢都講得出黎,彈一首佢未學歌,簡單,佢可以自己彈番出黎比我聽,亦自己會佢用未教鋼鍵彈番出黎,老師話,佢咁細,唔會識自己練,我亦唔識幫唔到佢練,所以呢個係音樂天賦,因為老師話佢自己都未能做到

hebi_518 發表於 16-6-29 22:28
Perfect pitch,係有天生,我仔仔學前班老師已經留意到佢對鋼琴有天份,叫我比佢試下,仔仔都表明佢自己要 ...
我仔細個就系甘樣

LeeCC 發表於 16-6-29 23:00
我仔細個就系甘樣
所以天賦,做家長唔發覺,做老師都會留意到,而且音樂天賦,過左8歲到,你發覺唔到,佢就會自己消失,所以6歲前,比多D野小朋友試,都可以幫助到換佢地天賦同才能

回覆:LeeCC 的帖子

hebi_518 發表於 16-6-29 23:26
所以天賦,做家長唔發覺,做老師都會留意到,而且音樂天賦,過左8歲到,你發覺唔到,佢就會自己消失,所以6 ...
又吾會話八歲後就會消失的
我識一個八歲才學琴,學了幾個月,會靠記憶彈八級歌,學了一年琴,未學樂理,會作曲,寫滿了好多本無線譜

八歲前無接觸過樂器,父母對音樂零認識,系八歲時忽然要求學樂器的

這個小朋友和我仔一樣,有語障,所以無樓上幾位所講,小朋友細細個會自己作詞唱歌呢D嘢

yannie_man 發表於 16-6-30 21:11
訓練出黎嘅係relative pitch,唔係perfect pitch

有音樂老師這樣解釋過,也說perfect pitch機會好細
我曾聽過一個說法,perfect pitch在普通人的出現率非常低,但在自閉症患者中,這是好普遍的事,只是他們能否表達出來或被發現而已

似乎又幾凖,我計過我認識的自閉症小朋友當中,有大約三成是perfect pitch的,但我認識的正常小朋友中,無人有perfect pitch

‹ 上一主題|下一主題