用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

...

...

回覆:【直資英中】青年會中學、李兆基書院、宏信書院

我只可以話各有好有唔好,睇下你及小朋友喜歡那一間。宏信暫時未有公開試成績,但一般評語都會較自由小功課傾向 IB教法(有錯請指證)。HLC的公開試尚算可以,學校對品行及學業有一定要求,如屯元天不考慮派位,HLC會是此3間的第一位。青中我所知是努力中的中學都是一間對品行及學業都有要求的。

小時了了  好中肯評價  發表於 15-12-16 14:59

...

你可以去中學交流了解一下

...

我小朋友不是讀以上3間,所以詳細最好去交流那裡問有入讀的家長會較好。

我只是舊年找學校時都是在EK了解及實地去 open day參觀,最後喜歡那一間入讀那一間由用家自己決定。

引用:+本帖最後由+睡王子+於+15-12-13+21:31+編

原帖由 睡王子 於 15-12-13 發表

搵到以前的舊Post,不過好似好outdated。
建議你去EK李中、青中家長討論區了解下,從各家長傾談的內容,好易看到兩校不同之處

引用:+本帖最後由+睡王子+於+15-12-13+21:22+編

原帖由 睡王子 於 15-12-13 發表

除左學費方面,青年會中學$12,500(中一至中六)、
入去中學交流找尋一下

...

引用:+本帖最後由+睡王子+於+15-12-15+23:30+編

原帖由 睡王子 於 15-12-15 發表

全校教師總人數青年會中學:90李兆基書院:74
教學理念不同!

睡王子 發表於 15-12-13 19:52
除左學費方面,青年會中學$12,500中一至中六
李兆基書院$21,900(中一至中三)及$32,850(中四至中六),
印象中兩間好似差唔多咁。
到底青年會中學、李兆基書院,有乜野分別呀?

您有無做功課 例如有無實地考察校舍(1間新,1間舊)?有無去聽簡介會? 李兆基書院有得睇上堂您又有無去睇?網友都叫您去呢兩間學校討論區睇下您有無去睇呢.... 如果您有做以上嘅野, 您自己大致可以知道有乜野分別

中學交流呢兩間Link俾您睇睇

天水圍中華基督教青年會中學交流區

天水圍李兆基書院交流區

Remarks: 有一點提提您, 兩間的高中課程有好大不同及彈性, 呢點您要自己認真思考喇.

李兆基書院:New Senior Secondary Curriculum S4-S6
http://hlc.edu.hk/index.php/2012-08-08-08-48-33/senior-forms

青年會中學 New Senior Secondary Curriculum S4-S6
http://www3.cymcass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/09/NSS_Booklet2015_16-English_version.pdf

1) 我都係頭先 click 入去高中課程度睇先至知有一間有中文教授高中課程 (如生物,經濟,地理,歷史, 健康管理與社會關懷,,資訊及通訊科技, 視覺藝術), 另一間是全英的. 見微知著,高中課程有機會用中文教授高中課程選修科的, 呢間嘅學術水平...... 令人無限聯想, 可以係好, 亦可以係差, 您自行判斷喇 (P.S1. 福建中學今年簡介會, 校長亦曾提過福建中學亦會開一啲用中文教授高中課程選修科的, 而福中係我及有唔少B1尾B2頭家長覺得唔錯嘅中學)(P.S2.九龍塘間香島中學都有中文教授高中課程選修科的, 呢間係出名 B1 中學)
2) 一間高中課程 fix 死晒套餐(例如文科中史及西史竟然唔可以一齊修讀), 另一間有彈性好多好多.

3) 另外, banding 兩間唔一樣, 有少少分別的, 呢點唔同人有唔同理解及體會, 您自行決定邊間係邊個 banding .

就咁以上簡略講就有分別啦

小時了了 發表於 15-12-16 14:12
您有無做功課 例如有無實地考察校舍(1間新,1間舊)?有無去聽簡介會? 李兆基書院有得睇上堂您又有無去睇?網 ...
有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎?

LoveChild 發表於 15-12-16 15:06
有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎?

有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎? -----我係第3點咪講咗囉, "呢點唔同人有唔同理解及體會, 您自行決定邊間係邊個 banding"

中學 banding爭辯帖
培僑 B1b - B2  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3178839&extra=page%3D3&page=3

福建中學與港同 banding爭辯 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3192777&extra=page%3D2&page=1

見其他網友因為 banding 爭吵, 我有我心目中 banding, 免生事端, 您自行判斷學校 banding 就是了.

1間會中文授課的直資, 1間全英文授課的直資. 都係個句, 中文授課都有B1 如培正, 金文泰, 九龍塘香島, 掹車邊的有福建中學, 但係個間直資學術水平係咪好似呢幾間咁? 我唔知, 因小女只係小五, 亦無識人係個度讀, 純粹呢兩年為小女升中選校不斷做資料搜查, 見到呢一個事實, 實話實說咋, 無個人評價架. 又例如荔枝角有間直資全英授課 (DSE 通識都係用英文), 都有唔少網友話個間 B2b-c. 所以 banding 都係個句自行評論罷

回覆 睡王子 的帖子

2014年中學文憑試成績統計

青年會中學
http://www.cymcass.edu.hk/

• 在全部14個應考科目中,共有9個科目「2級百分率」超越全港水平。
  • 物理科、數學延伸 (單元二)、資訊與通訊科技科、視覺藝術科「4級百分率」超越全港水平。
  • 物理科、數學延伸 (單元二)、視覺藝術科「2級百分率」達 100 %。
  • 考獲升讀大學入學要求#學生人數達51人 (約30 %)。
  • 考獲中學文憑試整體達標率*學生人數達103人 (約60 %)。
  • 學生最佳5科@成績為29分。[5*5*5*5*5]

李兆基書院
http://hlc.edu.hk/HLC_data/doc/school_profile/annual_school_plan/14-15/AnnualSchoolReport1415_FinancialSummary1314.pdf
Number of candidates: 98
Total no of 5**: 5 (0.8%)
Total no of 5* or above: 36 (5.6%)
Total no of 5 or above: 88 (13.6%)
Total no of 4 or above: 282 (43.6%)
Total grade points of 22 or above: 25.5%
% of 3322+2: 65.3%

P.S. 資深網友教路睇聯招入U率才比較準少少睇到學校的學術, 但呢兩間都無呢方面資料, 咁只可比較 DSE 成績.

另外, 有網友提過辦學理念及教師有無愛心等, 兩間都真係幾唔同, 亦值得去深入了解睇下邊間適合您女多啲呀.

小時了了 發表於 15-12-16 16:30
回覆 睡王子 的帖子

2014年中學文憑試成績統計

你呢個比較有少許問題, 青年會個份應該係2013-2014年度既資料, 李兆基個份係2014-2015年既資料.

如以李兆基2013-2014年既資料比較, 其實大家有一項類似既數據係有一齊列出可作比較:

青年會:
考獲升讀大學入學要求#學生人數達51人 (約30 %)。
即係3322率係: 30%

李兆基: (
2013-2014年校務報告P.10-12)
% of candidates meeting the general entrance requirements for local four-year undergraduate university programmes #:55.1%

即係33222率係: 55.1%

通常33222率只較3322率高1%-2%, 但已明顯睇得出兩校有至少20%差別.

另外P.12中, 李兆基有講, 有25.8%學生升讀Local Bachelor Degree, 呢個只係B2A水平

小時了了  果然係數據佬多謝賜教  發表於 15-12-17 09:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LoveChild 發表於 15-12-16 15:06

"李兆基....有25.8%學生升讀Local Bachelor Degree, 呢個只係B2A水平" ----- 如果李兆基被評為B2A水平
".....明顯睇得出兩校有至少20%差別."----- 青年會較李兆基至少20%差別, 即係 XX 水平了

...

...

青年會中學、李兆基書院2間邊間校風比較好?

睡王子 發表於 15-12-19 14:59
青年會中學、李兆基書院,我覺得2間學校最大的分別係佢地的「學生來源」。
以DSE成績計, 中華基督教青年會中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。