用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

... [複製鏈接]

引用:Quote:睡王子+發表於+15-12-19+14:59+青年

原帖由 hkpapa852 於 15-12-19 發表
以DSE成績計, 中華基督教青年會中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?
...
你想法好合理,但只限在名校痴主流的EKband 2 band 3的同學就無權選擇直資?咩邏輯呀?值唔值得只有當事人知道!俾得起錢亦可以揀官津,一貧如洗之人都可以入直資!直資只係提供另一種方式辧學,學生多一種選擇而已

...

睡王子 發表於 15-12-19 14:59
青年會中學、李兆基書院,我覺得2間學校最大的分別係佢地的「學生來源」。

我就會留意 2間學校最大的分別係:
1)一間高中課程時好多科係中文授課,一間初中至高中課程全是英文授課;
2)一間高中時選修科有 350 組合供同學選擇,另一間的選擇卻非常的

A) 如果小女係 B 1 料 要我俾錢卻是中文授課及考 DSE我諗我未必會考慮(但係學校質素係咪有中中如培正,九龍塘香島等 B1 中學我唔知呀)但係如果小女係 B 2 - 3 料咁我係會俾錢讀呢間的。(選科組合超多及學校老師 F1時願意花時間家訪,呢點可以睇到間學校好有 heart ),呢點可以睇到間學校好有心去關心學生及其家庭,對B2-3生來說,一間有愛心又以學生為依歸的中學,咁嘅學校氣氛,學生學壞機會低,呢點好重要

B )另一方面如果間直資學校高中科程選科係咁少選擇(可能仲少選擇過一啲官津校),要我俾錢原來仲差過一啲官津校嘅選科選擇,呢間我可以好肯定唔會叫女去會考及讀!(學費仲係要貴過另一間!)

hkpapa852 發表於 15-12-19 17:33
以DSE成績計, 中華基督教青年會中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?
...

唔好意思啊 hkpapa852, 我諗您嘅意思漏咗幾個字---係如果小朋友係 B1料而要俾錢去考及讀間直資中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?  

老老實實,身為家長的我,如果小女係B2-B3料,我心一定更加會選直資,因為校風應該比較好,學校有心辦校,關愛學生,以學生為依歸等等,呢啲對小朋友及家長更為重要,因為B2-B3家長最為擔心大抽獎入咗唔知咩野中學而學壞,反而有愛心有要求的直資中學學壞機會無咁高,呢點對家長來說非常非常重要的,因為B2B3生家長,我諗都會抱好大期望仔女奪取幾多個5**掛!

以下帖可以睇到B2B3生家長的內心的睇法。所以B1生與B2-B3生選中學的睇法及標準,我個人認為係不一樣。B1生選校可能會著眼DSE及入U率, B2-B3我個人會極度關注學校關愛學生程度,成績無B1生要求咁高喇。

林大輝中學可以嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3194046&fromuid=1539350

B2-B3家長心聲:
"我囡都係成績麻麻,但操行 A. 想搵直資,我都知培基、培僑、基崇好,可惜我囡成績無可能收佢... 表都唔駛填....
真係有苦自己知 X 2
搵林大輝,只係啱佢既 level⋯⋯ 唉,...梗係想校風好啲啦⋯⋯"

"你要求係咩先?不要人云亦..............,成績佢不嬲都唔係好,佢媽只要佢唔學壞,.........唔係個個都讀到書,要搵一間係合適自己仔女的學校,只要唔好學壞。......."

小時了了 發表於 15-12-20 08:14
唔好意思啊 hkpapa852, 我諗您嘅意思漏咗幾個字---係如果小朋友係 B1料而要俾錢去考及讀間直資中學只達B3A ...
B2B3官津中學, 一樣有不少校風好/不差既.

當然直資係一個選擇. 但呢三間根本模式同"目標客戶"都唔同, 根本不應一齊比較.

用B2官津中學同B2直資比, 反而有意思吧?

如果小朋友能力所限, 俾錢讀直資當然無可口非, 但錢都要使得其所. 如果有免費既官津中學, 水平同校風都差唔多, 唔理邊個banding, 我都係優先選擇免費既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

...

...

回覆 小時了了 的帖子

你的分析非常好,我認為各有好處!
依子女能力
如果能力好
有信心心儀的科目
Hlc好些
若子女根本想雙史
選青年會彈性大些

不過2016年
沙士宝宝升中
勸你選b1官中或津中
Dse result 更好
又不用交學費

LLMUMMY  講得岩,
今年升中人數超少, 可以選一些更好的津中及官中, 不用交學費   發表於 15-12-30 14:14

回覆 睡王子 的帖子

那又不用太担心我兒初中學費算經济,當年不過二千元,
我滿意!
第一年還送簿費,
(當然書要買)
年年3天內本地或国內教育營不用再付!
雜費0元!
高中就貴些

至於申請減免人少,
會否因為入讀的學生家庭環境較好
所以不可被5個中,
而嚇窒!
5通spcc 5個中
家長會5揀嗎!!!

...

...

睡王子 發表於 15-12-28 20:26
星島日報:青年會中學明年轉直資提升教學質素

星島日報:青年會中學明年轉直資提升教學質素 ------ 剛入內看,好似顯示是2007年的新聞?

其實,您是否心儀青年會中學?您有沒有花時間看看這link 的帖天水圍中華基督教青年會中學交流區?裏面好似有網友談及小學與中學現在已脫龍,仲好似好慶幸及滿意脫龍安排!

真心的,唔該做下功課,睇咗中學交流呢兩間網友的討論區了解先。

中學交流呢兩間Link俾您睇睇

天水圍中華基督教青年會中學交流區
天水圍李兆基書院交流區

vincher    發表於 15-12-29 22:53

回覆 睡王子 的帖子

其實問下讀緊既家長最好,宣傳片,開放日.未好似台慶咁lor~有幾真?自己衡量下啦...

vincher    發表於 15-12-29 22:45

...

ydoris  希望係啦...  發表於 15-12-29 16:26

回覆 睡王子 的帖子

簿費
並非書簿津貼
我識分
我都沒有申請書津

因全校中一也獲贈學期初一次
簿費好便宜應幾十左右
反正不用自己付
都開心0架!

還是一句
明年應不是那麼緊張
別那麼快選直資

vincher 發表於 15-12-29 22:47
還是一句
明年應不是那麼緊張
別那麼快選直資

十分之認同, 明年不用太早決定選直資

引用:Quote:vincher+發表於+15-12-29+22:47+還是

原帖由 LLMUMMY 於 15-12-30 發表
十分之認同, 明年不用太早決定選直資
多口提一句! 2003/2004年出生率確實較低,已沙士B B是2003年,今年9月已入讀中一了!如明年才玩此升中遊戲的應是2005年B B。

回覆:【直資英中】青年會中學、李兆基書院、宏信書院

剛剛執野時找到一份之前找到的出生率資料
2003: 46200( 2015 年9月已入讀中一)
2004:47900 (將會2016年9月入讀中一)
2005:57300……
2006:65800
2007:69600
2008:78700
2009:82100
2010:88500

以上資料是來自統計處,有不對請手下留情

‹ 上一主題|下一主題