用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 紅馬20分vs聖士提反女子20分
go

紅馬20分vs聖士提反女子20分

女,SSGCKG剛收咗出年K1,暫未有其他K1 offer,因為要考慮到搬家問題,邊間自行會機會大D呢?

我一定選SSG,20分有得博

引用:女,SSGCKG剛收咗出年K1,暫未有其他K1+off

原帖由 ichung 於 15-12-13 發表
女,SSGCKG剛收咗出年K1,暫未有其他K1 offer,因為要考慮到搬家問題,邊間自行會機會大D呢?

...
SSG只收聖公會,20分機會唔細,值博

回覆:lauwingtai 的帖子

是否old girl? 如是,可能機會又大一點

回覆:lauwingtai 的帖子

雖然只收聖公會,但要明白ssgps只有100個位,自行50位,今年有一半世襲,亦有不少25分。
Ssgps有直屬中學是優勢,你又考到SSGC kg, 多個叩門機會,值得考慮。
紅馬我唔清楚,可能也派得好,但升中應冇ssgps咁穩陣。

回覆:紅馬20分vs聖士提反女子20分

有無弟妹跟尾?有妹妹或獨女我搬屋搏啦。如果弟弟先要看下晒唔晒男女校。

回覆:ichung 的帖子

多謝大家俾意見同分析!

搬11 la

真係搞到要抽獎

Net 11都好過34/35網好多

回覆 ichung 的帖子

Aim for SSGPS. The school zone is also better.

引用:女,SSGCKG剛收咗出年K1,暫未有其他K1+off

...
搬11啦~ 穩陣首選

20分紅馬同st Stephen girl 20分都可能抽不到,與其如此,都係搏一間英語環境好D.

...
20分聖提得女仔同你爭(雖然機會都微,但叩門一條心嘛),紅馬又多截男仔,所以一定選聖提。讀聖提幼校,自行如果失利再111去抽,我唸叩門點都有面俾呱

真係好多謝大家的意見,會博盡!我囡囡是10月細B,收到offer時真的很意外!但唔知細B會唔會影響到自行/叩門?知唔知今年有幾多20分幼稚園生上到小學?而當中又有冇細B?

細b同自行無關

來年K1呢屆出生率跟呢幾年少一大截 + 有20分當然值得一搏SSGPS !
況且net 11 亦有利女仔

看看這個SSGC fundraising video, 係咪好想入呢?

http://youtu.be/rGldkCvGYCk

引用:看看這個SSGC+fundraising+video,+係咪好想

原帖由 熊貓BB 於 15-12-16 發表
看看這個SSGC fundraising video, 係咪好想入呢?

http://youtu.be/rGldkCvGYCk
今朝都睇咗

今年首輪收咗兩個20分,其他都係必收生或25分

引用:今年首輪收咗兩個20分,其他都係必收生或25

原帖由 periwinkemama 於 15-12-17 發表
今年首輪收咗兩個20分,其他都係必收生或25分
係咪聖提? 我女20分自行收左喎, 真係得兩個咁少?

回覆:kingc 的帖子

I can see if it is really only 2 kids entering with 20 points.  Can 'kingc' tell me the last 2 digits of your POA application number on your form? You can pm me. The list posted outside school is in the order of descending points, so the kids after 'kingc'  are all 20 points.