用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教孫方中用家

因為是16-17年家長,剛收到offer,想多點了解學校!
學校的教學模式嚴厲嗎?
教職員工有愛心嗎?

回覆:請教孫方中用家

k1家長,我覺得學校算實用,小班教學(21人),唔算好谷但有要求,按小朋友能力循序漸進,到小朋友k3功課會比較多,星期五會有六七份功課,老師有愛心但不是放任小朋友不管,對小朋友自理、禮貌都有要求,每天由外藉老師教英文,三年課程會學Mel's phonics拼音,檢橋英語,k2開始每星期一本青田的"我會讀",K2開始有(外藉)英語加強班自由報讀,每年按排兩次表演讓小朋友建立自信,各樣收費合理,每學期收600蚊雜費(包生日會),剛剛的親子旅行,學生免費,家長收30蚊一位,不敢説學校沒有缺點,看你需要什麼。上年叩門和直私小一都不錯,大圍迦密愛禮信叩入9人,直私成績也不錯,當中包括考入陳守人,以學券學校來說算很不錯,當然我相信家長也有努力和付出。總括學校作風實際、用心,但不能同名校相比。

更正:每班23人

回覆:hopegod 的帖子

多謝你詳細回覆呀
睇到你舊post你小朋友無讀康傑?過左泥孫方中讀嗎?

回覆:fatfatbbbb 的帖子

我小朋友係康傑讀n班,k1來了孫方中

回覆:hopegod 的帖子

你小朋友本身性格活潑定文靜架?
我怕好似聖心咁要好乖坐定定既小朋友呀⋯⋯

比較活潑!我不太認識聖心,不能比較。我理解學校活動是動靜都有,聽課寫字必須坐定定是合理的,體能老師每星期來和他們做運動,天氣好的話老師會帶他們到門外公園散散步(真係行個圈就返入去), 有時會在公園踏三輪車,學校教自理,例如自己穿衣,摺衫等等,其實都係一般幼稚園會做既事,學校每月會上載上課相片,所以會知道佢地上課情況,總括來說小朋友愛上課。以上是我目前感受的,希望幫到你!

想問老師全部時間都是說普通話, 不會用廣東話嗎?

回覆:cherry211 的帖子

全普通話,但剛開學時老師會用少量廣東話輔助!

hopegod 發表於 15-12-14 13:47
k1家長,我覺得學校算實用,小班教學(21人),唔算好谷但有要求,按小朋友能力循序漸進,到小朋友k3功課會比 ...
想問下k2開始英文加強班係一星期幾堂同幾錢? 如果下午班可安排學校食中午飯嗎?

回覆:kingking888 的帖子

不好意思,小朋友k1, 我還未認真了解英語加強班,你可以打電話去學校問,相信學校好樂意解答的!

引用:回覆+hopegod+的帖子 請問是隆享孫方中嗎

原帖由 dtung 於 16-02-03 發表
回覆 hopegod 的帖子

請問是隆享孫方中嗎?有無pn班?
沒有pn班的,每日40分鐘英語。

引用:Quote:hopegod+發表於+15-12-14+13:47+k1家

原帖由 kingking888 於 15-12-19 發表
想問下k2開始英文加強班係一星期幾堂同幾錢? 如果下午班可安排學校食中午飯嗎? ...
K2開始英文加強班因名額有限,需要經老師甄選才可入讀。每日都有一小時,今年價錢係每月1100,有長假期的月份半價。至於半日班可否在校食飯就唔多清楚,因我小朋友讀全日班。

回覆:jestella 的帖子

學校是否挑選英文好的小朋友才可以讀英文班?

回覆 hiuyau 的帖子

據了解,學校係選大約相同的英文程度既小朋友一上堂,小女K2,有上英文班

你好, 我都收到 Offer , 我都想知道孫方中k1有少班?? ( 想問下是穗禾苑孫方中幼稚園 還是 隆享孫方中幼稚園 ?? )

回覆 jestella 的帖子

半日班是不會安排 lunch 的... 所以每天都有家長係校外吃飯

引用:+本帖最後由+candy330+於+16-6-17+14:56+編

原帖由 candy330 於 16-06-17 發表

你好, 我都收到 Offer , 我都想知道孫方中k1有少班?? ( 想 ...
隆亨一班23人。穗禾苑因非用家,唔清楚。

hopegod 發表於 15-12-15 10:35
比較活潑!我不太認識聖心,不能比較。我理解學校活動是動靜都有,聽課寫字必須坐定定是合理的,體能老師每 ...

你好,想問英文加強班係幾點上?同埋一星期幾堂?