用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始氣餒了⋯⋯
樓主: Yenkelvinbb
go

開始氣餒了⋯⋯

如唔介意貴可報啟附, 一條龍, 仲接受報名, 不過 in waiting. 但因為貴, 好多人都會放

我最心儀的都係waiting. 讀書日子漫長. 別失望.

有時有好幼稚園, 未必有好小學, 但又有好中學, 可惜失手入唔到好大學. 盡力就是, 考唔考到睇小朋友本身

一月大把位放出黎架,放心......

香港教育嘅騎呢之處, 又點止係幼稚園要面試? 升小學又撲一餐, 升中學又撲一餐, 所以全港嗰幾間龍校, 年年報名人數至少4000, 分分鐘過萬.

不過都真係唔知幼稚園收生準則. 如果有n班的幼稚園, in k1 真係機會好細.
今早見到一個舊鄰居. 她孫女2月b. in 佐幾間k1, 全部都係waiting. 一間都無收,

我仔仔比較幸運, 他11月細b. in佐3間k1. 2間未知結果. 而另一間就收了pm. 其實我都唔明點解會收.

不過我相信各位不用擔心, 1月後一定有好的OFFER.

回覆:開始氣餒了⋯⋯

我收到2間都係rejectwaiting 都話有一缐希望

[img][/img]

不要灰心, 我上年報N班都係得WAITING, 但之後都有2間收
你有邊幾間係WAITING呀, 我都有兩間會放

放心!一月後到六、七、八都會有call waiting. 又再講真人真事,我姨甥兔年考K1,最初全軍覆末,有D waiting 有D reject,由於佢讀PN,所以阿媽都諗住疊埋心水讀原校直升k1算,點知俾佢執個尾彩,唔知六月or七月,KV同高主教兩名校同時call佢要不要讀 ,結果當然入左名幼讀K1啦!家長們,relax....香港地一定有位俾你讀既,只係可能不是心儀者!

回覆:開始氣餒了⋯⋯

報4間 1等1pm 2reject
心想 我仔真係咁差嗎?

dont be upset, i applied 10 for my girl (small dragon B) last year, 5 reject 5 waiting, no one call waiting at the end, then I apply 6 again this year, got offer!!

我報左九間,一開頭2間waiting, 2間rejected, 都好灰爆,但竟然後來3間有offer, 仲有2間等緊,真係十分感恩,等既過程係好辛苦,但好事一定自然來,大家加油!

其實K1肯比錢一定有得讀, 特別係貴嘅幼稚園…香港唔會冇書讀, 爭在有冇錢比姐。除左報熱門幼稚園, 村校又或者貴嘅幼稚園都要報下, 總有1間會收, 大家加油!

引用:3月B報咗十間k1,熱門同冇咁熱門學校都有,

原帖由 Yenkelvinbb 於 15-12-13 發表
3月B報咗十間k1,熱門同冇咁熱門學校都有,表現得好既result已經出晒,暫時五間waiting 二間rejected,另外 ...
唔洗灰心,我上年waiting 同rejected 數目 比你仲多,到最後所以waiting 都有call 有waiting 即仲有希望,加油!

回覆:chiuchingm 的帖子

唉,我都係連waiting都冇