用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在大家心目中,34及35校網有多少間一缐小學? ...
go

在大家心目中,34及35校網有多少間一缐小學? [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

回覆:在大家心目中,34及35校網有多少間一缐小學?

回覆:tingshun0135 的帖子

34呢?

回覆 jmk2012 的帖子

Can consider Heep Yunn and SRL in zone 34

引用:34呢? +

原帖由 jmk2012 於 15-12-12 發表
34呢?
紅馬福馬都係

34 協恩

jmk2012 發表於 15-12-12 20:47
如題
何謂一線小學?

以我既定義, 34網只有聖羅撒, 35網只有天神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你好,想請教紅馬,黃宣及農官,你覺得怎樣?? 因自行入農官,但因家住net 35, 考慮扣紅馬及黃宣。但可否比些意見關於這三間小學。謝謝

JObb 發表於 15-12-14 17:38

你好,想請教紅馬,黃宣及農官,你覺得怎樣?? 因自行入農官,但因家住net 35, 考慮 ...
農官無乜認識, 唯一識佢係上年有家長投訴要出席家教會係平日晚上舉辦既音樂會, 否則考試扣10%分呢單嘢.

紅馬黃宣各有強弱, 以升中派位睇, 都係相差不遠. 不過黃宣大班, 紅馬, 農官都係細班, 睇你喜好.

農官估計升中派位同另外兩間差唔多, 唔會太突出
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你的回覆,看來3間也可能差不多,只在於車程的考慮。thanks

hkpapa852 發表於 15-12-14 17:42
農官無乜認識, 唯一識佢係上年有家長投訴要出席家教會係平日晚上舉辦既音樂會, 否則考試扣10%分呢單嘢.

紅 ...
對...農官我找好耐也只留意到這個音樂會事件,其餘的都無咩人分享

hkpapa852 發表於 15-12-14 15:58
何謂一線小學?

以我既定義, 34網只有聖羅撒, 35網只有天神
協恩唔算?

ok3 發表於 15-12-15 06:50
協恩唔算?
一間唔知重有冇升中保障,甚至連學校都未必知自己有幾多B1生既學校,我唔會考慮

hkpapa852 發表於 15-12-15 07:24
一間唔知重有冇升中保障,甚至連學校都未必知自己有幾多B1生既學校,我唔會考慮 ...
我覺得你直頭可以當佢冇中學咁讀. 不過佢個底咁厚, 我估佢B1率同派位應該都唔差掛

ok3 發表於 15-12-15 12:32
我覺得你直頭可以當佢冇中學咁讀. 不過佢個底咁厚, 我估佢B1率同派位應該都唔差掛
...
如果個底真係夠厚, 應該唔駛一脫龍後就狂chur學生.
又或者諗吓, 如果本身直屬小學既學生個底已經夠晒, 點解中學部要同佢脫龍呢?

ok3    發表於 15-12-15 12:44
hppa    發表於 15-12-15 12:38

hkpapa 你好呀 ... 想請教, 我見你有D post 成日都有講 B1A, B1B和B1C的學校/ 學生 ... 請問可以請教一下點去分別嗎 ? 謝謝 !

SumYausumsum 發表於 15-12-15 12:36

hkpapa 你好呀 ... 想請教, 我見你有D post 成日都有講 B1A, B1B和B1C的學校/ 學生 ...

B1最top既通常叫B1A, 最尾個D叫B1C, 中間既叫B1B.

不過無乜關係, 抽獎都只有B1, B1ABC一齊抽. 不過去考中學, B1C學生想去考主收B1A學生既中學, 可能連in 都無得in

Hkpapa ... 謝謝解答!但想問一下,A1-3,同B1-3學生點去分架?
咁請問去考直資/私上既小朋友就係叫A1-A3⋯⋯對嗎?

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 Hkpapa+...+謝謝解

原帖由 SumYausumsum 於 15-12-15 發表

Hkpapa ... 謝謝解答!但想問一下,A1-3,同B1-3學生點去分架?
B 係 band,A 係乜⋯⋯?

回覆 B.BB 的帖子

我都唔識呀⋯⋯因為我都係新手媽媽,好多嘢都唔識⋯只好請教EK D爸爸媽媽!請問可以睇邊到查到更多B1A,B1B學校點分類D資料架?
‹ 上一主題|下一主題