用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到聖士提反書院附屬小學 reject letter
樓主: huimcedu
go

收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

回覆:Amazon77 的帖子

Well said

6903658 發表於 15-12-12 19:04
如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再寄返學校!!!
明白

引用:+本帖最後由+www+於+15-12-14+01:17+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-14 發表

明白
x2

lightingchung 發表於 15-12-13 10:07
其實佢同係掏寳買,只係好少少咋. 因為有"坐底"簽到"(有乜真到真係唔知)2年,再將自己之前寫嘅野extend 吓。 ...
係,最驚係睇到有人支持,話吾問題。咁都無問題,不如人人去淘寶買,何必寒窗苦讀。

huimcedu 發表於 15-12-12 20:01
我講大話做咩?應該有其他家長都收到。
你誤會啦, Snoopyboy只是回應 Lucifer3960  講關於校長既事件, 唔係你封信既真確性。

回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

如果講在港distance learning, 質素肯定ouhk, 原因它本身制度,設施是找自 ouuk, 連好多course material 都是引至ouuk。其他好多掛個名在港連圖書館都無,大概是揾錢吧。

引用:如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再

原帖由 6903658 於 15-12-12 發表
如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再寄返學校!!!
有學生名部份唔好寄返去啦!

其實各位St Stephen's fans不需要feel offended. 樓主是説出是事實,這樣一張rejection letter真的太小家了,絕不似好學校作風,也沒氣量,如果我收到,也一定會嬲爆
利申:沒報此校、將來亦沒打算報

hppa    發表於 15-12-23 00:39
Lucifer3960    發表於 15-12-15 15:12

回覆:Char_Mom 的帖子

其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這間學校改觀, 姑勿論她的博士是否名副其實, 但我想香港人一般都會選一些傳統的大學來進修, 加上校長本人也從來沒有光明正大地報上自己修讀博士的大學, 可見她也有點羞之於口。作為一位校長, 行事要磊落, 否則怎能成為學校師生的階模?
有人說, 一封信怎可扯到校長頭上? 我想大家都明白小學的校長正正就代表著學校的方向, 或者她真的是一個好有愛心的校長, 不過有些事情她可能有點急進了...

hppa    發表於 15-12-23 00:36
禾稈媽媽  認同!  發表於 15-12-20 13:01
Lucifer3960    發表於 15-12-15 15:11

They have started mailing out reject letter? I thought they will only do in one batch in Feb....

wu_ho_yan 發表於 15-12-14 18:55
其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這間學校改觀, 姑勿論她的博士是否名副其實, 但我想香港人一般都會選一些傳統的大學來進修, 加上校長本人也從來沒有光明正大地報上自己修讀博士的大學, 可見她也有點羞之於口。作為一位校長, 行事要磊落, 否則怎能成為學校師生的階模?

有人說, 一封信怎可扯到校長頭上? 我想大家都明白小學的校長正正就代表著學校的方向, 或者她真的是一個好有愛心的校長, 不過有些事情她可能有點急進了...
Well said.

Lucifer3960    發表於 15-12-15 15:12

wu_ho_yan 發表於 15-12-14 18:55
其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這 ...

Well said

路過,對呢間學校無興趣,無報。

Nath 發表於 15-12-12 20:19
呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多 ...

REJECT 信事件, 唔應該拉校長學歷說事....

但係封REJECT信會用呢D 字眼出街 (一般會話學位有限, 或者直接UNSUCCESSFUL 這些中性字眼), 確係反映到D 野, 因為唔係無招生經驗...

直接評論隨時比人圍, 或者側面講下...

話說萍果報徐緣早兩年有篇文講關於考小, 佢話人地去某校(無話係SSCPS)簡介會聽下學校課程, 點樣威水史, 佢反而會留意下學校校長同幫佢既老師們既互動, 老師們對學生又係點?.... 譬如: 他留意到當老師主動向校長遞水, 校長目無表情接過來...
SSCPS 簡介會當天有跟不同老師交流, 簡單說, 老師們似乎很怕校長!

Lucifer3960    發表於 15-12-15 15:13

retriever 發表於 15-12-15 14:39
REJECT 信事件, 唔應該拉校長學歷說事....

但係封REJECT信會用呢D 字眼出街, 確係反映到D 野, 因為唔係無 ...
對,簡介會唔好只睇門面野,有時校長對嘉賓、家長笑笑口,但未出到門口已經黑口黑面對住老師,你可以想像學校的文化

If you feel angry about the letter, please tell them directly. I believe many other people may have the same feeling after received such letter. Tell them what u feel and hope that they can make adjustment. If this is a good school, they will consider your comment. Also, I think this is also a good way to show your kids how you face challenge.

Nath  Agree   發表於 15-12-16 10:42

I love this school very much! But they rejected my son in the first round already. This school is the top one in my mind.

你認為學校根本無做錯 你考得唔好,人哋唔收你係你嘅問題 人哋寄reject letter有咩問題? 字眼harsh? 咁你要人哋寫道歉信先收貨

我認同Amazon77 嘅講法,好欣賞sscps嘅收生能力!

未如理想都入到佢哋的第二round , 寫嘢果個同校長都無腦的!

回覆:monchichi0927 的帖子

多數大方D用學位有限

引用:你認為學校根本無做錯+你考得唔好,人哋唔

原帖由 xyz777 於 15-12-20 發表
你認為學校根本無做錯 你考得唔好,人哋唔收你係你嘅問題 人哋寄reject letter有咩問題? 字眼harsh? 咁你 ...

果位Amazon 77,都唔知係唔係香港人,可能住大陸,女拔位處九龍區市中心,佢竟然話要長途拔涉......地鐵都到啦.