用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到聖士提反書院附屬小學 reject letter
樓主: huimcedu
go

收到聖士提反書院附屬小學 reject letter [複製鏈接]

回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業"

2 years - part time or full time? A Doctor of Education (EdD) from any reputable universities would normally require 3 years of full time, or 4 years (with work committments, most need to take 6 years, many more end up giving it up). I have never known anyone who could finish a doctorate degree in 2 years full time, let alone part time.  Imagine the quality of research one can achieve in such a short time.  Calling youself a "Dr." with a degree from a questionable university amounts to cheating.  

or at least 4 years part time...

猪猪侠 發表於 15-12-13 00:13
"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業"
2 years - part time or full time? A Doc ...

「讀左2年多做埋論文先畢業」

即使在香港讀港大中大的博士學位,Full-time 至少要讀3年,Part-time 至少要讀4年時間。而且要在學術期刊發表學術論文。

用Distance Learning方法 Part-time「讀」菲律賓的「博士」,竟然可以2年多,在學術期刊發表了零篇學術論文,便可以畢業,情況和葛貝帆「博士」一樣!

回覆 猪猪侠 的帖子

唔好意思,我唔明點解讀個博士学位4年就代表係認受性高,時間少於呢個就係有問題。呢個標準由邊個定?

Lindytiger 發表於 15-12-12 23:56
唔好意思,我真係無法認同讀呢間大學就代表有問題!報紙已澄清校長既博士学位無任何做假或不洽當問题。點解硬要話到人地係滿有疑點呢?再者,3rd in 唔係咩辯論,如果無參與過就唔好亂講。大家有權選適合自己既學校,但單憑道听途说就下判断, really not make sense! ...

用2年多 Distance Learning方式part-time 讀完,發表了零篇學術論文,便得到了「博士」......

Does it make any sense?
可能只有葛貝帆「博士」才會覺得沒有疑點,遲些鍾樹根「博士」可能亦才覺得沒有問題...

引用:"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀

原帖由 猪猪侠 於 15-12-13 發表

2 years - part time or full time? A Doc ...
其實我都是看完最近呢d news,先知道有「大學」 可以2年distance learning 都拿到phd! 自己的朋友最快都是4年讀完,無論hk or 已發展國家的大學,不是最top,只是全國10幾名的大學都要4年以上... 真是看呢d news 先學到呢d 野。幫人儘快讀完phd 都是一門生意,一門學問。

回覆 www 的帖子

你引用葛貝帆做例子前,應該先了解下個case 係点。根本就係兩碼子事!BK 實在太多失實既說法,我都係睇唔過眼要出聲。

Lindytiger 發表於 15-12-13 00:40
回覆 www 的帖子

你引用葛貝帆做例子前,應該先了解下個case 係点。根本就係兩碼子事!BK 實在太多失實既 ...

兩位都是用Distance Learning 方式 Part-time 用了約 2年,便完成了「博士」。

兩位都是在學術期刊發表了零篇學術文章。

兩位都是不能公開自己的「博士論文」。

兩位都是不能公開自己的「博士」導師是誰。

希望你先了解下個case 係点,再思考這個問題:『用2年多 Distance Learning方式part-time 讀完,發表了零篇學術論文,便得到了「博士」...... Does it make any sense?』

有趣有趣,呢D就算做了解!Anyone, 呢個topic 我覺得無野值得再討論,不再作回應!

Nath 發表於 15-12-12 20:19
呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多人都有經佢報讀課程,唔通咁就等於大家都有問題?況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業。再加上,學校本身真係一間好學校;一件事還一件事,硬要將其他事一齊講,有欠公允!...

用 Distance Learning Part-time 「讀左2年多」,沒有發表任何學術文章,便可以畢業,算不算最大的「捷徑」呢?

只是路過,
之前真沒有想過有人會去報一個菲大學既博士學位,觀感上除了為貪「門檻低」同「快快趣」好難諗到有其他原因。

引用:+本帖最後由+www+於+15-12-13+01:13+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-13 發表
其實佢同係掏寳買,只係好少少咋. 因為有"坐底"簽到"(有乜真到真係唔知)2年,再將自己之前寫嘅野extend 吓。反而覺得震驚的,仲有人話啱。

真係路過睇唔過眼要出聲,part time PhD 不是問題,PhD最重要係在study的範疇中冇出有貢獻的paper,如果齋讀書做下普通論文功課,只比錢比時間的話,咁係人都去讀啦!

nama 發表於 15-12-13 10:26
真係路過睇唔過眼要出聲,part time PhD 不是問題,PhD最重要係在study的範疇中冇出有貢獻的paper,如果齋讀書做下普通論文功課,只比錢比時間的話,咁係人都去讀啦! ...

Agree. Part time PhD 不是問題,但 Distance Learning 很多時都有問題,尤其是沒能力發表任何學術論文的而得到的所謂「博士」。很多時這些所謂「博士」,只會登出所謂「博士」學位,但不敢公開取得所謂「博士」的大學名字。

引用:呢間學校咁都有人報

原帖由 eng_f_f 於 15-12-13 發表
呢間學校咁都有人報
咪係,報distance learning 都會睇下間學校排名或上網調查下,正常都報英澳美。咁有知識無理由唔知吓嘩。

讀甚麼博士不重要。只看她批準以這信去作reject letter,已明白其風範。

回覆:Kidultdaddy 的帖子

佢哋admin好串,我記得6月交表時,唔同你講野,叫你自己睇,唔對申報資料,我心想,我長途跋涉去你學校交表,都好有誠意,甘樣的態度,唉!點教出好學生

明明話緊封reject letter用字變左去攻擊校長既?

我長途拔涉去DGJS交表, 佢地完全唔會幫你檢查任何資料,只叫你放入紙箱內, 校長亦名言不會再解釋所需文件的意思, Mrs.Dai 仲話如果家長連簡單既application requirement 都睇唔明或自己會有錯漏,咁真抱歉,,,,,,,,,若如SandraLeung2012之意,DGJS亦教不出好學生!

見到呢個post 後,更欣賞St Stephen 㨂學生,家長既能力! 果然嚴選家長和學生質素, filter out those (令人汗顏既)家庭! (It's not right to be offensive like the others in this post, better to modify the adjectives to describe theses kinda parents .... 😑)

retriever  唔係第一年招生, 唔會無經驗, 封信會咁樣出街, 我覺得反映到D 野...  發表於 15-12-15 14:28
retriever  我覺得唔應該拉埋校長學歷說事, 但封確係有問題, 唔係話什麼5,6歲承受唔到, 而係CONSIDERATE 既人唔會咁寫.   發表於 15-12-15 14:26
布希亞  你的回答未如理想,需要努力改進  發表於 15-12-14 18:48
‹ 上一主題|下一主題