用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到聖士提反書院附屬小學 reject letter
go

收到聖士提反書院附屬小學 reject letter [複製鏈接]

感覺很不好, 它用的字眼是 '面試表現未如理想'。
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔係你想要既學生,點解要用未如理想咁緊要。
我要盡快忘記佢!

wing.2bb    發表於 15-12-17 10:56
布希亞  回信要求該校盡列出未如理想之報告,定義何謂理想  發表於 15-12-14 19:01
hppa  Forget it. Move on.  發表於 15-12-12 20:36
   0    0    0    0

huimcedu 發表於 15-12-12 16:40
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔 ...

用「面試表現未如理想」真不應該,始終申請人只是一個五六歲的小朋友,Reject 也算了,不要叫人太難受!

願及小朋友及家長的感受,應該用類似「因學位有限,故未能給予取錄,實在抱歉!」的字眼。

忘記這信吧!告訴小朋友,他的表現已經很好,只因競爭太激烈,前面還有更好的學校等待著他!

忘記背後,努力面前!

wing.2bb    發表於 15-12-17 10:56
hppa    發表於 15-12-12 20:34

回覆:www 的帖子

已撕掉了

hippoo    發表於 15-12-20 14:49
www  加油!前面還有更好的學校等待著您們!  發表於 15-12-12 17:11

回覆:huimcedu 的帖子

真係嬲!什麼是未如理想?連評分標準都無的面試學咩人講未如理想?真係嬲,我地啲家長比啲學校考這樣考那樣,但樣樣都係靠估架咋,冇人話過我地知考核範圍!現在用未如理想?

這學校的Admin真係好極有限!

如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再寄返學校!!!

janice007  haha.. good idea  發表於 15-12-17 16:20

引用:如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再

原帖由 6903658 於 15-12-12 發表
如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再寄返學校!!!

入到2nd in,有交待啦!5歲人仔吾容易。樓主咪理佢點寫,擺明寫信的人無腦,亦無同理心。

hppa  Agree  發表於 15-12-12 20:32

回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

學校的回應 太唔得體。我收過港同 2nd in 後reject, 好接受,完全冇 hard feeling !

回覆 huimcedu 的帖子

算啦, 個校長衛燕華是菲律賓大學太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)畢業, 流流地, 唔識體諒人心情.加油, 大把好學校好過呢間.

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-12+19:3

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-12 發表

真的嗎?

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-12-12+發

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-12 發表
真的嗎?
我講大話做咩?應該有其他家長都收到。

引用:學校的回應+太唔得體。我收過港同+2nd+in+

原帖由 fishchow 於 15-12-12 發表
學校的回應 太唔得體。我收過港同 2nd in 後reject, 好接受,完全冇 hard feeling !

...
我都係, 我收埋左係考小一 file, 完全無想過要掉左佢。

回覆:Lucifer3960 的帖子

呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多人都有經佢報讀課程,唔通咁就等於大家都有問題?況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業。再加上,學校本身真係一間好學校;一件事還一件事,硬要將其他事一齊講,有欠公允!

Vivihee  Totally Agreed!!
如果真的收信後唔開心,直接寫你的感受給學校,可以讓他們改善。我相信其他學校都有收到   發表於 15-12-16 06:57

據教育局註冊非本地課程資料,TSU的教育管理博士課程主辦者為HKMA,不過HKMA早前發表聲明,稱主要負責推廣、招生、行政支援、統籌工作及部份教學安排。至於審批學生入學及學分豁免、評核課程作業及論文、安排論文答辯及保存學員和畢業生的記錄,則由TSU的香港辦事處,亦即國力書院負責,HKMA不會干涉TSU如何管理其香港辦事處。

呢d 都係HKMA 事後既聲明!再者我針對既係何解要將2件事混仲為一談。作為家長,我會要求自己對事情係有客觀既判斷,唔會東拉西扯將d事混在一齊。

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-12+19:3

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-12 發表

沒有考這個學校。這些字眼沒有顧及讀者感受,雖說勝者為王是社會大部分現象,但也不必急於讓5、6歲小孩承受吧! 對,我家小孩自己都會讀這些信!當然有家長會話你不必比小朋友看,每個人做法不同。 聽說這學校去年的3rd in 要家長討論一個topic (辯論?!), 這又不知是什麼理由。 今年改為家長present 一個現場抽的topic。 工作多年,就知道一個機構,都是看老闆的風氣去做事及選人。 所以我認同你的看法,我選學校,也重視校長本身的言行和口碑.... 學歷本來不是最重點,但學歷有疑點或從一些一般人都不會選的學校得來,這就真是汗顏....

Lucifer3960    發表於 15-12-15 15:14

回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

中文水平如此差的學校,不讀也罷!

唔好意思,我真係無法認同讀呢間大學就代表有問題!報紙已澄清校長既博士学位無任何做假或不洽當問题。點解硬要話到人地係滿有疑點呢?再者,3rd in 唔係咩辯論,如果無參與過就唔好亂講。大家有權選適合自己既學校,但單憑道听途说就下判断, really not make sense!

www  以上點評加錯了地方。Please ignore.  發表於 15-12-13 01:00
www  點解刪左「況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業」?   發表於 15-12-13 00:58

huimcedu 發表於 15-12-12 16:40
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔 ...
學校用的字眼太 harsh, 唔得體, 樓主不要介懷吧, 能入2nd in 小朋友已很叻.

Lucifer3960 發表於 15-12-12 19:38

算啦, 個校長衛燕華是菲律賓大學太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)畢業 ...
【本報訊】國力書院涉偽造文件助學生極速畢業,《蘋果》進一步發現,捲入醜聞的兩間菲律賓大學原來頗受港人歡迎,小學校長、上市公司總經理及多名樹仁大學教員都是其畢業生。曾入學的創新及科技諮詢委員會成員楊全盛直指師資「流流哋」,因此中途退學。教育局已去信國力要求提供資料,不排除轉介執法機關跟進。(記者:陳建平 袁柏恩)

鄭琴淵及蔡思貝就讀的菲律賓大學分別是太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)及比立勤國立大學(Bulacan State University,BSU)。消息透露,聖士提反書院附屬小學校長衛燕華與鄭琴淵一樣,都是TSU的教育管理博士。該小學網頁清楚列明副校長及多名主任的學歷及所屬大學,偏偏校長衛燕華只有教育管理博士銜頭,卻無列明大學名字,本報曾聯絡衛但未獲回覆。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151113/19371128

‹ 上一主題|下一主題