用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私立)幾時知結果?
樓主: bon173173
go

聖心(私立)幾時知結果? [複製鏈接]

回覆:caca316 的帖子

我女女小二,我也對這間學校推崇備至。最重要是我很享受半天的上學時間,周末時間可盡情地放鬆,不用安排什麼補習興趣班給女兒。

回覆:caca316 的帖子

我女幼稚園已經成日嗌唔返學,到而家長假後返學佢都好辛苦。佢把口雖然咁講,但so far佢又manage到。我絶對冇後悔揀依間小學,我仲不知幾慶幸佢可以入到依間學校潻。

camy 發表於 16-2-23 10:59
回覆 JKCheng 的帖子

更正資料,聖心書院中一由2014-2015年度開始收生大概180人(6班x30人) 。
聖心書院沒有公開"詳盡"的DSE成績, 但有公開畢業生去向:

2013-2014年校務報告 (3322率在P.15, 畢業生去向統計在P.16)
http://www.shcc.edu.hk/~shcc/image/22102014/report.pdf

3322率: 83.2%
畢業生升讀Local full -time bachelor degree比例: 55.7%

2014-2015年校務報告 (3322率在P.15, 畢業生去向統計在P.16)
http://www.shcc.edu.hk/~shcc/image/17122015/Report.pdf

3322率: 77.6%
畢業生升讀Local full -time bachelor degree比例: 57.5%

點解校務報告同你講既資料有咁大出入? 唔通校務報告作假???

我反而有興趣想知, 你講既資料:
2014年聖心185名考生,77% of 185 got Local full -time bachelor degree
2015年聖心183名考生,80.9%% of 183 got Local full -time bachelor degree

從何而來呢?

誰是誰非, 邊個發放假資料, 心照不宣.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kathyl331 的帖子

其實我只記得好多數據表, 什麼3322 比率.....我也攪不清。
哪一位數據高人? 我也沒有深究。不過間學校比人講到差過真光同St Clare。
我都覺得返半日是非常好,多時間休息,課外活動可在下午進行,早睡早起。祝你囡囡有更愉快的學習生活。

回覆:聖心(私立)幾時知結果?

我囡返聖心幼稚園同小學都好開心喎!有時,我要去佢學校門口接佢放學,又唔覺D學生苦口苦面,我見到好大部分嘅同學都好開心。
星期六、日係唔係要温習:咁要睇同學嘅資質同星期一至五嘅下午,佢自己有無温下書,預備下d測驗、默書。雖然測驗、默書唔少,但係學校會預早出時間表。我囡依家上到中學,佢話,少少咁温,少少咁温,到考試唔洗讀得咁辛苦。
依家再睇返轉頭,真係好彩我囡讀聖心私小,習慣左要温書,楼主,你去”初中教育”個邊睇下,你就知,叫d囝/囡考試前温書,係幾咁勞氣。

引用:我囡返聖心幼稚園同小學都好開心喎!有時,

原帖由 bb560 於 16-03-09 發表
我囡返聖心幼稚園同小學都好開心喎!有時,我要去佢學校門口接佢放學,又唔覺D學生苦口苦面,我見到好大部 ...
請教一下樓主,你們的女兒在私小經歷過密集式測考訓練,6年後上到聖心中學有無有留意到有些同學仔已洩了氣,唔再拼搏,抑或係掌握了溫習技巧而越戰越勇?另外私小上中學的囡囡,他們的英文水準是否明顯較高?

punlik 發表於 16-3-10 11:11
學校之間DSE成績比較,
我先睇3322成績. 我既劃分是75%以上算一線, 50%-75%算二線, 以下算三線. (純個人意 ...
Degree就是Degree, Sub-degree就是Sub-degree, 係政府資歷架構上完全係兩個等級

香港的確有不少非資助既本地degree課程, 但全部都必須通過教育局評審, 通過後才能開辦.

所以不管是那一間院校辦的本地degree課程,  係政府資歷架構上係一樣 (當然開辦既學府名氣有相當影響啦!)

絕大部分學校都會公佈3322? 事實係, 只有少數學校會公佈

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-3-11 10:56
用3322, 受歡迎科目5星,4星百分比比較, 數字既野清清楚楚.
用Local Degree比較, 考入世界名校都唔計.
寧取 ...

寧取副學位 不要自資學位?

不如你睇吓讀緊副學位既學生心聲:
http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/432834/

副學位有咩出路? 睇下專家點講
http://www.recruit.com.hk/Resources/ArticleDetail.aspx?articleId=28634

香港大學專業進修學院學位課程中心總監黃槿表示:「一直以來,副學士畢業生繼續升學的人數比高級文憑畢業生為多,近年高級文憑畢業生的升學率也提升了不少,他們除了想一氣呵成取得學士學位外,就業市場裡供副學位畢業生申請的職位不太多,所以他們也選擇先取得學士學位,再投身就業市場發展。」

讀完副學位, 如果最後讀唔到top-up degree, 結果會兩頭唔到岸

睇番政府資歷架構定義:
http://www.ipass.gov.hk/pdf/Revised_Common_Descriptors_2010_Chi.pdf

副學位 (副學士, 高文憑) 只計算作有學士學位一半既學歷.

如果只係"感覺無咁好", 放棄讀自資學士而去讀副學名, 其實絕不是明智既選擇

引用:Quote:原帖由+bb560+於+16-03-09+發表我囡

原帖由 MLKC 於 16-03-10 發表
請教一下樓主,你們的女兒在私小經歷過密集式測考訓練,6年後上到聖心中學有無有留意到有些同學仔已洩了氣 ...
我囡無上聖心書院,但3月頭去書院嘅fun day,遇到去左神級直資嘅同學,綜合左阿囡同其他同學嘅資料,係私小考得前嘅,都真係幾有競爭力。

”越戰越勇”:其實上到中學,同學已經進入青春期(我覺得女仔,五年級已經進入青春期),家長已經唔可以左右佢地讀唔讀書嘅決定,家長只可以旁觀架咋!

所以我覺得聖心私小好,係可以讓小朋友定時定侯就温書。雖然測驗、默書比較多,但係每次範圍都小,肯讀嘅,無可能讀唔到囉!反而我覺得有d家長(雙職)可能真係返工返得辛苦,想星期六、日去玩下,米少左讀書時間羅,不過,我自己再睇返轉頭,少少犧牲係絕對直得。

‹ 上一主題|下一主題