用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學 2016 S1
go

林大輝中學 2016 S1

有無家長都係今日註冊? 今朝second in.完即刻收到offer, 我交咗留位費,但未交嗰張放棄派位表......仲心大心細中,因為好擔心仔仔學壞

回覆 Hydrengea 的帖子

一定成績差放心 要走好走!

醒目開學勳章

成績差, 但操行ok wor.  我仔讀了大半年.  happy school.  同英文 oral, listening 進步神速, 我很滿意學校

應係BAND 3學校....

如果和羅定邦比較, 大家覺得點呀?

dinofans 發表於 16-4-7 17:36
如果和羅定邦比較, 大家覺得點呀?
吾洗諗羅定邦贏成條街,不論成績或校風。林大輝是BAND3 羅定邦是大埔BAND2頭

粉紅虎    發表於 16-4-13 00:25

回覆 Fanny_ma 的帖子

哦...

回覆:林大輝中學 2016 S1

其實上左EK咁耐,每次有人問呢間學校,總有會員話唔好,上年我女升中,我做左每個家長會做既野,例如到學校門口睇放學,睇網評,問身邊朋友有冇人小朋友讀呢間,也剛巧課外活動既關係認識左幾個讀林既學生,交談過,覺得佢地都好乖好斯文!最後都比左個女入讀,今年中一!好老實band1學生唔會揀佢,band2多數考培基培僑同黃錦輝德信,咁揀得林唔係band2尾就係band3既學生架啦!咁讀書唔叻唔係罪,自己個小朋友入林,好過碌去馬鞍山band3中學!我唔知同學家長係咪咁諗,但我就係咁諗所以揀林!呢大半年女讀得好開心,有自信, 班主任盡責,家長日仲提出方法提升我女成績,鼓勵我女跟住做!所以我暫時都滿意學校同亞女表現!所以網上評論大家可作參巧罷了

回覆:chingko 的帖子

其實我都係一樣早幾個星期請咗半日假在林大輝學校門口睇放學,我真係唔覺得啲校生有問題,低年級就一定個個都純,高年級嗰啲我又唔覺得有咩問題,個個都正正經經。
跟住我重要去晒愉翠苑入面的餐廳麥記行個圈睇,只係見到有幾個F.1男仔坐喺麥記入面各自各打機; 再去公園週圍行晒,只係見到啲幼稚園學生玩.

另外,原來我朋友之前做的catering公司原來就係做林大輝中學入面的餐廳,我問過佢啲學校點,佢話唔覺得有大問題喎,反而佢覺得呢間學校啲學生好鍾意講英文。

chingko講得啱,如果我嘅成績係Band 1 or Band 2, 我當然走去考DBS嗰啲啦,但讀書唔叻唔係罪,佢讀得叻我當然開心,但唔叻亦唔係死路一條。

醒目開學勳章

我上年都是被網上言論嚇怕, 差點不許我仔入此校.  我老公又是去學校睇放學, 去公園, 茶餐廳問街坊, 伙記觀感.  又直接在學校門口問D 高年班讀得好唔好.  所得的答案都是正面才夠膽比仔入讀.  

老實講, 要比較成績, 操行, 林大輝應同津貼/官立 band 2尾/ band 3中學比較, 才算公平.  同其他B1 B2 頭直資比, 根本不同 level.

回覆 abcbb 的帖子

我朋友仔在林今年讀F5,見他乖仔,喜愛運動,當然成績麻麻,但操行還是OK的

引用:回覆+abcbb+的帖子 我朋友仔在林今年讀F5

原帖由 ccj2008 於 16-04-08 發表
回覆 abcbb 的帖子

我朋友仔在林今年讀F5,見他乖仔,喜愛運動,當然成績麻麻,但操行還是OK的 ...
好開心,終於有會員肯為學校為讀緊既學生發聲,林大輝可能新校時,校風係比較差,但我相信近呢幾年學校係有努力改善,我自己是沙田長大的,我細時沙崇,沙培,第一城兩間林記,也不是一開始就是band1 吧!每間學校總需要時間去轉變,不是一年半載就可以改變吧!每間學校總有乖及有壞既學生!成績差唔代表人品差,我地呢D小朋友成績唔好既家長心情,真係自己先會知!

太好了,終於多番啲正面的聲音。 可能真係小朋友讀書唔叻的家長先會明白。

我之前一路都好擔心.....直至林大輝中學追我交小六學生資料表時我都心大心細,但我仔仔又好鍾意呢間學校,所以我特登走去睇。

同埋老實講食煙....拍拖....打交....講粗口的學生,在每一間中學都有,在名校亦有,所以可能之前啲家長見到林大輝中學的學生有咁嘅表現就覺得差,但宜家佢地都唔比學生出去食lunch, 同埋我老公話呢間學校反而幾嚴.  上次佢去學校交form時咁啱係放學時間,在大堂時見到好多學生排隊攞電話,咁佢好奇問個妹妹,係咪呢間學校唔比帶手機返學,妹妹答唔係呀…係因為佢地遲到 ,所以要罰全日無手機用,直至放學先攞得番。

引用:太好了,終於多番啲正面的聲音。+可能真係

原帖由 Hydrengea 於 16-04-08 發表
太好了,終於多番啲正面的聲音。 可能真係小朋友讀書唔叻的家長先會明白。

我之前一路都好擔心.....直至 ...

應該唔係罰,係每個學生上堂前要交電話比老師鎖locker, 放學先可以攞返,全日學生冇電話用的,中一係咁!

Hydrengea 發表於 16-4-8 14:24

我之前一路都好擔心.....直至 ...
d人話林唔係話ed呀!
食煙粗口援交黑社會嘅係b3尾,特別是mos嗰兩三間。
林是直資,普遍家庭是中產......
是講以前某啲學生有特權之類.....請爬文
e+仲有冇真係唔清楚。不過有街坊讀緊,評價似乎幾正面

引用:Quote:Hydrengea+發表於+16-4-8+14:24+太好

原帖由 pineapple0983 於 16-04-08 發表
d人話林唔係話ed呀!
Hi~其實我都一直有留意你既post架! 你很中立,我亦很應同,另多謝你在EK一直的分享,前一兩年亞女升中時,爬你唔少文呀!

pineapple0983    發表於 16-4-8 16:15

請問咩係mos ??

Oh....我知了...係咪馬鞍山

回覆:chingko 的帖子

咁又真係幾嚴播

引用:Quote:Hydrengea+發表於+16-4-8+14:24+太好

原帖由 pineapple0983 於 16-04-08 發表
d人話林唔係話ed呀!
可唔可以mos邊三間?