用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖三一 N 班揮手區
go

聖三一 N 班揮手區

今日N班面試,大家分享下!

由於好多大B 去in, 又識講中、英文,所以我亞B都係冇望!😓

其他人in 成點?

引用:今日N班面試,大家分享下!由於好多大B+去i

原帖由 icheng02 於 15-12-12 發表

由於好多大B 去in, 又識講中、英文,所以我亞B都係冇望!😓 ...
我同組的比囝囝大,老師叫佢出去玩汽球,個囡囡就同老師玩,我個囝怕醜就坐返個位,繼續玩玩具,感覺機會好微了!

回覆:icheng02 的帖子

感覺陪跑多過中打定輸數出年k1再戰

回覆:聖三一 N 班揮手區

我囝出去玩汽球搶人野😭

今年大B太多,所以唔係大B果d,就算幾努力in,都感覺冇咩機會!
講真,淨係大B識講野,細B末識,已經係其中一個重要因素!

引用:今年大B太多,所以唔係大B果d,就算幾努力i

今年大B太多,所以唔係大B果d,就算幾努力in,都感覺冇咩機會!
講真,淨係大B識講野,細B末識,已經 ...
當年朋友個囡係二月大B考N&K1, 兩年都唔收,其實問家長啲問題係咪計分㗎?

Evachau 發表於 15-12-12 15:03
當年朋友個囡係二月大B考N&K1, 兩年都唔收,其實問家長啲問題係咪計分㗎?

...
我睇過其他家長講,老師都會重視家長點睇間學校,所以我估你朋友2年唔得的原因,可能同家長當時所答的答案有關!

引用:Quote:Evachau+發表於+15-12-12+15:03+當年

我睇過其他家長講,老師都會重視家長點睇間學校,所以我估你朋友2年唔得的原因,可能同家長當時所答的答案 ...
可能吧!問卷已經填過,到面試時又再問,應該想睇家長係咪適合學校多于考小孩!

Evachau 發表於 15-12-12 18:38
可能吧!問卷已經填過,到面試時又再問,應該想睇家長係咪適合學校多于考小孩!

...
既然in 左2次都唔得,可能家長及學校的理念不一,導致2次都考唔到!香港甘多間幼兒園,總有1間適合佢地的!

引用:Quote:Evachau+發表於+15-12-12+18:38+可能

既然in 左2次都唔得,可能家長及學校的理念不一,導致2次都考唔到!香港甘多間幼兒園,總有1間適合佢地的! ...
感覺呢間好多人in, 只有48個位(哥哥姐姐讀緊又優先取錄),其實好難入

引用:今日N班面試,大家分享下!由於好多大B+去i

由於好多大B 去in, 又識講中、英文,所以我亞B都係冇望!😓 ...
我有朋友的小朋友讀緊,話學校本身只收大b(朋友的小朋友是超大b)。我女尋日以超大b身分去見,interview 老師只用木偶同佢say hello & good bye,但我女完全唔睬老師,自己玩。而老師亦沒有要求小朋友做甚麼,只集中火力問太太很多小朋友的日常生活問題及家長的教育理念及選校原因。我地覺得尼間學校係著重家長,多於小朋友。太太好鍾意學校,因為校舍大,老師友善,空氣好。而我亦被展品、裝飾吸收。

不過我只為一試,見識下。朋友對學校贊不絕口,但我女讀的機會不高(因正讀其他學校pn,下年打算做細b讀k1)

引用:今年大B太多,所以唔係大B果d,就算幾努力i

講真,淨係大B識講野,細B末識,已經 ...
如果係超細,又超鐘意學校,可以下年再戰

校舍的確好大...我女係2樓玩到5捨得走~不過5知佢地收生用咩準則~

vvveena 發表於 15-12-12 13:24
感覺陪跑多過中打定輸數出年k1再戰
K1只有20個位,仲難呢~

Evachau 發表於 15-12-13 07:13
感覺呢間好多人in, 只有48個位(哥哥姐姐讀緊又優先取錄),其實好難入

...
得48個位,我個仔仔冇望lu~

樓華 發表於 15-12-13 09:12
我有朋友的小朋友讀緊,話學校本身只收大b(朋友的小朋友是超大b)。我女尋日以超大b身分去見,interview  ...
超大B in,一定有offer呢~ 好多人講,呢間學校好鍾意收大B~

樓華 發表於 15-12-13 09:13
如果係超細,又超鐘意學校,可以下年再戰
K1學額只有20個,機會仲微!

sixsix98 發表於 15-12-14 14:04
校舍的確好大...我女係2樓玩到5捨得走~不過5知佢地收生用咩準則~
我仔仔都係甘,要攪左好耐先肯走去interview。

我女係超大B, 老師都唔太留意小朋友做D乜玩D乜... 比較著緊小朋友生活習慣, 如駛唔駛人餵, Potty training 進度..
細b既, 唔好灰心, 我上年都係咁周圍撲, 亦都有3間區內受歡迎既pn offer... 因為in k 不太理想, 唯有做大b... 大家一齊加油