用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問:點解要教快?
樓主: kayomama
go

好奇一問:點解要教快? [複製鏈接]

回覆:好奇一問:點解要教快?

教育局編排每年級課程進度,都唔一定絕對正確,只要不勉強,教快3年也沒問題

Yanamami  只係奈何津校可能同学间水平參差,难满足各人……  發表於 15-12-12 14:21
Yanamami  Agree  發表於 15-12-12 14:19

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-12-12+發表同

原帖由 longlokma 於 15-12-12 發表
有老師唔建議學生pre reading, 尤其是有一定能力的學生,因為當上堂全班一起教時,怕佢地会覺得闷

...
我冇用pre reading ,但有朋友用,效果唔錯。可能她有一個有讀寫障礙。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:kennycwk 的帖子

試過某些階段,數學7年,英文5年,

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+15-12-12+12:03+編

原帖由 yuenkw 於 15-12-12 發表

當年出席小一開學前的 orientation day. 英文科老師講一開學 ...
邊間咁快呀?我個女同佢幼稚園同學仔嗰啲,都係在二年級尾或三年班上學期先教simple past tense 之喎!

kayomama 發表於 15-12-12 09:50
近期考小一,研究多左,發現好多學校小一時用好快時間教晒小一課本1A, 1B就上2A, 用意何在?教科書設計課程 ...
Maybe teachers want to spend more time on advanced topics after P.1!

我覺得私直教快無可厚非, 因為有市場需要, 而且當初互選校時是match 左, 學生能力相距會較小, 教快D可以說是符合學生能力.

但令我吃驚的是好多二或三線的官津在某科會教早, 通常是數, 而大多小朋友其實并不掌握, 真不知除了傳出去好聽之外, 對學生的得益有多少.  

不過香港有的科目的水平又真是好一般, 我看例如"除數" 香港一般是P4正式教, 但內地和很多地區都P3之前教了, 當然星加坡之類的小學入學年齡比香港遲一年, 佢地小一己是7歲, 所以看上去會深過香港一級亦不不出奇.

我自己所抱的態度是無論咩方面, 小朋友有興趣能力的, 學深學早是冇問題,  又不是被逼或會考試分而硬來, 只要不是慢過官方指引己可, 家長只是個引路者, 介紹不同的方式途徑給小朋友去學, 而不是馴獸師, 硬要小朋友跳步去達某些目標.

另一方面, 如果仍選擇固步自封, 一步步都照所謂專家或官方的建議去提供學習機會, 不考慮自己小朋友的強弱, 又因早學而被扣上怪獸家長的帽子, 做人才辛苦呢.

Doray  除數是P3上學期的課程嚟喎!  發表於 15-12-13 18:02

HaYi 發表於 15-12-12 15:32
我覺得私直教快無可厚非, 因為有市場需要, 而且當初互選校時是match 左, 學生能力相距會較小, 教快D可以說 ...
同意HaYi...
數教快半年在深水埗區的津小都可揾到好幾間…

回覆 HaYi 的帖子

如果仍選擇固步自封, 一步步都照所謂專家或官方的建議去提供學習機會, 不考慮自己小朋友的強弱, 又因早學而被扣上怪獸家長的帽子, 做人才辛苦呢。

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

好一句<固步自封>,我好怕d人事事的引用專家/教師之言對別人指指點點, 人人條件不一樣,豈能事事都用同一個標準。

HaYi  me 2, 家長應最清楚自己能力期望.  發表於 15-12-15 09:33

ANChan59 發表於 15-12-12 14:03
你點睇 pre reading?
如果係自發冇問題, 我小學個陣暑假派左書, 又冇野好做咪自己睇晒d書
台灣行緊反轉課室, 香港部份老師都試緊, 我自己鍾意呢套, 因為學習變成係自主, 唔係老師傳授為主
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我極唔讚成pre reading。

通常我哋暑假就會有下學年新書,我唔會教佢哋。但佢自己會攞嚟睇,我由得佢,佢有好奇嘅地方,到教果陣佢會極專心。

同我覺得教書係學校嘅責任,家長下下攞嚟做,真係好忙下囉!

同你教咗佢,佢以為自己識咗,上堂唔專心,但原來佢識啲唔識啲,咁就有問題喇!

HAYI
我自己所抱的態度是無論咩方面, 小朋友有興趣能力的, 學深學早是冇問題,  又不是被逼或會考試分而硬來, 只要不是慢過官方指引己可, 家長只是個引路者, 介紹不同的方式途徑給小朋友去學, 而不是馴獸師, 硬要小朋友跳步去達某些目標.
----------------------------------------------------------------------------------------
同意。

七八歲以下學生應該是培養學習興趣階段。大人應該當一個引導角色,讓孩子盡量增廣知識面,對不同知識產生興趣及好奇心。小朋友是白紙一張,只要在他們能力範圍內,教什麼都可以,但不需要他們一定學得識學得好,重要是學得開心,自然以後有動力學習。

回覆:HaYi 的帖子

小四才教除數?一般教科書小二下學期已經開始學除數,係無教深到

HaYi  是多位的除數, 9000 除45 之類, 我看了一線官津的書都是.  發表於 15-12-15 09:35
Yanamami  係~小四教份数了……  發表於 15-12-12 21:08

因為要考小一,好多名幼已經教得好深,加上家長又谷吓,直私小朋友教快吾一定會辛苦,但問題係,教快有也好處呢?除左講出來型d,其實真係無也。

讀書要睇小朋友能力。我從不pre reading(指教課書,但有大量閱讀課外書),小朋友做功課靠自己,又唔使補習,教深有咩問題?
當初,放棄津校(乙一)反而擔心課程淺會無心機上堂(按自己小孩能力,不喜勿插)
最重要係適合自己小孩能力。尤其是直/私是要學費的,家長若不滿意可以轉校的。

有能力的孩子其實唔会等学校教,而是自動向外求,直、私小學最多教快一年半載的課程,亦根本滿足唔到这類孩子,所以学校教快唔会配合到真正有自學能力的孩子的需要,但就會影響到大部份能力一般或稍遜的學生的學習興趣

1234ats 發表於 15-12-12 18:21
HAYI
我自己所抱的態度是無論咩方面, 小朋友有興趣能力的, 學深學早是冇問題,  又不是被逼或會考試分而硬來 ...
同意, 家長橫向引導, 有冇能力縱向學習視乎小孩自己
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

看咗不少回覆,好多人誤會咗 pre reading = pre teaching.

我見朋友,只是鼓勵小朋友上課前先閱讀,帶著問題上課問老師,有乜問題呢?

回覆 ANChan59 的帖子

pre reading, 由老師角度,係希望如此的,但由學生角度,應該冇乜人會做吧?我自己細個冇呢個習慣,就算老師叫到,都冇做過。做完功課就想玩,仲要拎本書預習?真係要好喜歡讀書嘅人先做到,我自認做唔到

所以,有時仔嘅手冊有寫“預第X課”,我都冇要求仔一定要咁 做,除非佢自己自動做。
不過,我知有個朋友要求佢 小朋友咁做,每日做完功課都預習未教嘅嘢

Yanamami  係~~边有禁神心吖~  發表於 15-12-13 00:01

隔離街果間茶餐廳,叫四寶飯出八寶餸。
你自己果間又係賣四寶飯,會點跟呢?咪又係出八寶餸囉。

所以好多打正旗號話要教快半年,一年。
其實都係綽頭黎。

名校生家底厚,學校教得急唔掂都仲可以父母或請個補習搭夠。
低學習程度學生入到呢啲津貼小學,咪成世小學生涯跟唔上囉。
幸運有一兩個留班位留到俾你竭一竭,唔好彩咪照升BAND3中學囉。

引用:看咗不少回覆,好多人誤會咗+pre+reading+=

原帖由 ANChan59 於 15-12-12 發表
看咗不少回覆,好多人誤會咗 pre reading = pre teaching.
其實小学課程真係冇乜野需要pre reading, 因為每課篇幅同內容都太小,叫孩子pre reading 其實即係pre teaching(有學習困难的除外)~

所以我認為pre reading呢个方式係中学課程上運用較為有意義

‹ 上一主題|下一主題