用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問:點解要教快?
樓主: kayomama
go

好奇一問:點解要教快?

引用:因為要考小一,好多名幼已經教得好深,加上

原帖由 Jane1983 於 15-12-12 發表
因為要考小一,好多名幼已經教得好深,加上家長又谷吓,直私小朋友教快吾一定會辛苦,但問題係,教快有也好 ...
個人覺得學卷幼稚園太淺, 個人贊成打好底上小學, 起碼爽到三年級

如果小朋友有能力, 讀得深對佢地來講輕而易舉, 點解唔學多啲深啲, 資質麻麻就無謂拉牛上樹, 因才施教

引用:近期考小一,研究多左,發現好多學校小一時

原帖由 kayomama 於 15-12-12 發表
近期考小一,研究多左,發現好多學校小一時用好快時間教晒小一課本1A, 1B就上2A, 用意何在?教科書設計課程 ...
學校唔教快, 家長自己谷都要教快

所以教快与否,根本係相对~等同程度高既所謂谷校,学生能力高,应付到,你教深d多d功課对佢黎講係無问題,佢唔覚难同谷,但同—间学校,如果个学生力有不逮,咪話深,咪話谷死人囉。点解同—间学校,有人讀到無晒時间玩,日日做三个鈡功課,但又有人覚輕鬆,功課一个鈡就完成?教得深唔係问題,问題係个学生有無入啱学校~

sheffield  agree!  發表於 15-12-17 15:51

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+07:27+

原帖由 Yanamami 於 15-12-13 發表

所以教快与否,根本係相对~等同程度高既所請謂谷校,学生 ...
Well said.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀教快的學校都有好處, 好像我呢類不追捧補習既家長,只要小朋友只要跟到學校課程, 已經足夠, 唔使驚同"日補夜補"既學生有太大距離.

預習暫時無需要, 反而教完返黎望下好過.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+08:42+

所以教快与否,根本係相对~等同程度高既所謂谷校,学生能 ...

你說的是理想情況,可惜事實上演变出来的並非如此。如我之前所講,真正叻的学生,就算学校比常規課程教快一年半載(其實不是相对的,是以教局指标作比較)对佢地根本無意思,一样係淺,所以佢地可以選擇跳级或校外自學去满足需要。但对於其他正常資質的孩子呢?唔通要佢留级去配合学校教快?

或者你会話咁佢應該轉校嘛,但,依家好多学校都追捧教快教深,可以選擇轉的有幾多?而且咁公平咩?家長想有能力的孩子在校學深d學快d,点解自己唔申請孩子跳級?學校亦然,要栽培高學習能力的孩子,可以安排他們跳级,相信呢d直、私小學家長定必欣然接受,畢竟有高學習能力的只是屬於少數~~~     

但現在情況係要大多數正常資質的孩子去配合越来越多的学校追趕教快教深课程,有需要吗?公平嗎?

longlokma 發表於 15-12-13 09:32
你說的是理想情況,可惜事實上演变出来的並非如此。如我之前所講,真正叻的学生,就算学校教快一年半載对佢 ...

禁你又两極化左~如果学校教深—年对大部份同学係just right, 禁又無理由要教淺去就—小撮人?(正如你話—小撮人应可選擇跳班而唔应該教深去就佢地)香港無乜学校support跳班,禁要有能力既学生日曰闷到合眼瞓上堂又公平嗎?
我覚得一般直私先会教深教快,仲有好多津校係跟教局所定標準?听闻Maryknoll無教深教快?(天神除外),所以应該仲有好多選擇。既然有唔同能力既学生,禁亦应有唔同程度既学校供選擇,问題仍然在於家長為孩子選擇合適既学校。我見另一d帖有家長有好明確目標,揀happy幼稚園,然後升happy小学~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+09:46+

事實上学校教深—年对大部份同学是否just right呢?  佢地當中有幾多要補習去追趕呢?大家心中有數~

longlokma 發表於 15-12-13 09:54
事實上学校教深—年对大部份同学是否just right呢?  佢地當中有幾多要補習去追趕呢?大家心中有數~

...
禁我參考天神个帖,家長反应都係好正面。我亦見好多補習,唔係因為追趕不及課程,而係為左要更高分,唔落後於人而去補去操~

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-13+發表本

原帖由 longlokma 於 15-12-13 發表

...
選校之前, 唔係攪清楚間學校程度先選擇入讀架咩? 明知教得深又要揀, 入到去讀得辛苦, 錯配, 可以怪邊個

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-12-13+發表

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-13 發表
選校之前, 唔係攪清楚間學校程度先選擇入讀架咩? 明知教得深又要揀, 入到去讀得辛苦, 錯配, 可以怪邊 ...
揀嘅係家長,讀嘅係孩子~   有幾多家長以考入呢d學校而自豪,ek有目共睹啦

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+15-12-13+發

原帖由 longlokma 於 15-12-13 發表
揀嘅係家長,讀嘅係孩子~   有幾多家長以考入呢d學校而自豪,ek有目共睹啦

...
人地覺得值得咪得囉, 個個選擇唔同

理得人地, 自己做好本份咪算, 聽落你好似好葡萄人地讀高程度學校, 我仔讀傳統名校, 但佢好爽, 唔係人人你諗咁樣架

讀普通津校咪一樣辛苦, 爭頭位嗰班屋企谷到暈, 墊底嗰班要補底又辛苦, 學校唔谷家長一樣谷

Yanamami  佢無喺酸葡萄......  發表於 15-12-13 10:45

醒目開學勳章 王國長老

回覆:好奇一問:點解要教快?

如果某一單元學校選用較深教材,因為有經驗較會比「標準材料」更適合,我覺得ok
如果長期科科都教快,我盲唔多贊同

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果某一單元學校選用較深教材,因為有經驗

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-13 發表
如果某一單元學校選用較深教材,因為有經驗較會比「標準材料」更適合,我覺得ok
如果長期科科都教快,我盲 ...
我「就」唔多贊同

課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d真係超4,5年。

但就搞死跟吾到果批……

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-12-12+發表我諗

原帖由 ANChan59 於 15-12-12 發表
你點睇 pre reading?
Pre reading我相信即近年有人提倡的flipped classroom概念:小朋友先睇左教材再上堂(什至遙距學習),堂上時間係大家review返有咩識、咩唔識,唔明可以即問老師,老師亦即時可了解學生進度,唔明就講詳細d,明就講深d。因為老師始終會比小朋友知多識廣,到時可即時決定「放」幾多資料俾小朋友,而非每堂只用指定材料。

我自己幾欣賞呢個理念。當然大前提係學生要習慣做pre reading,而材料亦係學生handle到,推行好的話學生可以受惠不少

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-12-12+發表你

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-13 發表
Pre reading我相信即近年有人提倡的flipped classroom概念:小朋友先睇左教材再上堂(什至遙距學習),堂上 ...
呢樣唔算同教得深教得快有直接關係呢

同一間學校,我地有好多siblings讀。問題出現喇!好多情況下,兩個siblings喺性格、能力、嗜好都唔同。有時大果個讀得好,輕鬆應付,家長好多謝學校同小朋友打好個底上中學,點知道弟妹讀就弊喇,完全跟唔上,緊緊升班。禁喺學校教快教深既問題?還是怎樣呢?我大細女同一間小學,大女喺有d勉強,但細女嘛......課程比大女時深左,但去仲可以輕鬆名列前茅,禁我話學校教深好定壞?

引用:近期考小一,研究多左,發現好多學校小一時

原帖由 kayomama 於 15-12-12 發表
近期考小一,研究多左,發現好多學校小一時用好快時間教晒小一課本1A, 1B就上2A, 用意何在?教科書設計課程 ...
唔係化! 係人都知要顯示自己學生叻過人!

Charlotte_mom 發表於 15-12-13 11:04
Pre reading我相信即近年有人提倡的flipped classroom概念:小朋友先睇左教材再上堂(什至遙距學習),堂上 ...

呢個只有小班教學既先可以做到,師生比例好先得。大班你一言我一語,講兩句就落堂。甚至有文靜既同學會蝕底。