用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡反叛期,令媽媽心痛
go

亞囡反叛期,令媽媽心痛 [複製鏈接]

亞囡已經中二,尼排成日講大話,最終比我發現,我話完一次又一次,冇晒符,我一向覺得亞囡乖,佢話我知學校圖書學會攪活動,去打羽毛球,我覺得完全無問題,後來我在她電話群組得知他們book咗到場,好心入屋苑網站幫他們,點知比我發現,有人book咗好多次鋼琴室,我心想,唔有另一家入錯我Account登記book場,誰不知原來亞囡book嘅,我問佢點解要book房,她才說她和同學參加了學校唱歌比賽,我即刻和她講,點解屋企有琴,你要洗錢去book,你同我講,我咪叫你帶同學返屋企練習,做正經嘅事,我點會唔批准,格咗幾日,我放工返到屋企,現到枱面咁多嘢,我本人唔鍾意亂,所以拾下佢,點知比我發現亞囡10月份午飯單未比學校,所以問她,幾時她唔很講仲話唔知邊個放比返佢,再三問,她才說忘記交,但記得時已經過期,又怕我話,所以整個月為有去小買部買三文治,我嬲到震,錢就交咗,但無比午飯供應商,如果早點話我知,可以打去問,我心痛唔係錢,而係亞囡咩都唔同我講,佢地有佢地嘅世界,以為我唔知佢想點,我好傷心,好痛😭😭😭
   2    0    0    0

好多家長都有相同或近似經历~孩子升上中学,以為自己已大个,好多野可叹handle, 唔需要同阿媽商量,更唔想俾人管,或者俾人知佢唔得,甚至怕俾阿媽鬧~或者視為—个必經階段吧(我自己的剛过去了~是的,会过去的。只要而家呢个階段保持好关係)。就好似剛学識行既BB, 总喜欢fing甩父母手要自己同圍行,但又会跌倒—样~爸媽心惊惊又心痛跌倒,不过都只可係旁边睇实。同佢傾下,好好傾下,話佢知mami知佢开始大个,好多野要自己搞掂,以後既路要自己行,爸媽只能做啦啦隊,只係有个小小要求,保持溝通,無野唔可以講(大前題係你自己唔好乜都反对)。

妹妹頭    發表於 15-12-14 13:23
October.    發表於 15-12-12 10:27

回覆:亞囡反叛期,令媽媽心痛

長大了,要放手,撞板才會懂事,中二上中六有排擔心,平常心便可。

小事啫!

我覺得很小事,不要放在心,有時不是你囡囡不想在家練習,而是同學不想,無謂為這些事影響感情。

飯單一事,囡囡已說怕你罵,心平氣和跟她說,下次小心一點。

這件事之前,亞囡在校已經發生了一件有損亞囡聲譽嘅事,亞囡學校訓導老師致電我話亞囡在課堂上手攞剪刀指主同學條頸,我地或會記他缺點,代開會後再決定,當時我非常驚,返到屋企問他是否有做過,他講返當時情況,他們上堂不是全班一齊上,會同其他班一齊,因為上英文堂要用剪刀做report,但又唔想攞住筆袋,所以在裙袋放了筆,塗改帶,剪刀同紙巾,上完英文科,跟著就中文科,個曰係代課老師,就在個堂出事了,上上下堂後面同學攞支筆督佢,咁亞囡就轉再,之後又一次重複督佢,但亞囡轉頭望佢扮無嘢,到咗老師在黑板寫嘢時,亞囡在裙袋攞筆出來,剪刀同塗改帶一齊跌落地,但後面個同學又一次督他,他當時手攞住剪刀,塗改帶。當時老師在場唔知,全班同學在場唔知,在發生之後訓導老師先叫亞囡同同學寫低事發經過,但校方唔係應該即刻致電家長咩?在30/9個日老師叫佢同另兩個同學寫,而發生尼件事係30號之前發生,所以d同學有可能同屋企人講過,或者屋企人將事情放大,而同學寫唔係事實

但老師無叫他們做一次,當時情況,就憑用字筆寫出來,就當真,實在太唔公平

因為亞囡好單順,覺得無什麼特別,在發生事之後老師只叫她寫下個曰發生嘅嘢,唔係即日叫他寫,他傻傻地唔知原來人地家長投訴佢,而老師無同佢講,到咗上星期學校要開會,先通知我,起不是人家唔投訴跟本唔會叫亞囡寫下發生經過,我知亞囡寫作唔叻,而人地寫到天花龍鳳,老師就單憑同學寫到事太嚴重來判斷亞囡,實在唔公平,d老師白痴

訓導通知我嘅第二日,我去見訓導主任同埋副校長,個訓導主任淨係睇啲同學寫嘅時係好嚴重,因為亞女手上有剪刀

事格兩日原本我想約副校見面,但她下午要開會,所以個副校頭先同我聯絡,我話唔可以單憑同學寫到有幾嚴重,就落判斷,或者佢唔同個合羣,d同學整估佢,所以你應叫同學重演一次,當日嘅經過

另外我同副校長講,我小朋友嘅心理生理都受到傷害,我怕他會自殺

我同佢講我小朋友喺呢度都讀左年幾你哋唔會唔知佢嘅人,冇可能做出呢種行為,平時返學都係我帶去一齊返學,睇住佢入咗學校我先去返工,若然好彩判咗缺點,應該大家都有缺點,唔可以淨係我個小朋友一個有呀,真係好唔公平,你應仔細去調查

最後個訓導打來,因為無証據,另外己通知對方家長,只是一場誤會,我即話佢你地有好多漏洞,點解個學生寫到咁嚴重唔係當日通知家長及報警,點解課堂老師,全班同學唔知?連坐隔離同學都唔知,咁點解要作到咁大,我囡已經解釋咗點解身袋剪刀,如果個同學留心上堂,我囡從裙袋攞文具出來真的跌了剪刀,紙中,筆都唔岀奇,其實無什麼等別,我同個訓導講,筆都係武器,咁你d學生起不是日日帶武器返學?個訓導完全唔識答,我亦唔比機會佢講嘢

我同囡講,有咩一定要用父母講,唔講出來無人幫你,死貓一d都唔好食

通常小朋友講大話同穩瞞就—定有原因。我本身都係个厳母,我知如果阿女係学校出事,佢会選擇唔俾我知……

我亞囡都係中二,尼排成日講大話.一個接著一個,傷透了我的心.原本我是百分百相信她的,我和老公一向覺得亞囡係乖. 結果發現她講大話,實在很恐怖,怎麼變的那麼快

經一事,長一智,是時候教導女兒如何保護自己,其實點解不把文具放在筆袋,只因麻煩,剪刀放在裙袋,是會容易傷害自己,也容易損壞校服,這個道理連我讀小學的囡囡都會明白。

母女二人多點溝通,最好什麼都講,先不要罵,多點站在女兒角度想一想,只要打開溝通之門,才可以明白女兒的生活及想法。

現在看是心痛事,回頭是生活趣事而已。看前文后語,令千金倒是老實可愛,一點white lie 和隱瞞,不算在講大話。

孩子十二歳就是十二歲,有十二歳的生理心理行為,請忘記十一歳以前是怎樣怎樣,重新接受她,支持她。她的真實處境比妳的傷心難上百倍,鎮定些,溫柔些,冷靜些,多給女女空間,無危險而不大重要的決定,交給她自己處理好了。

孩子隱瞞一些小事情,自身也有內咎感,會影響身心和人格發展的。妳的大度,豁達,大頭蝦, 將是女兒的夏日消暑涼品。看待青少年,不用那麼認真。總之女女唔需要妳時,記得隱形,佢需要媽媽時,用0.1 秒現身就是。

祝妳和女兒一起成長,愈長愈漂亮!

sheffield   touching  發表於 16-2-16 16:37
bestwish    發表於 16-1-13 16:58
Daddle    發表於 15-12-29 14:48
cdefg2333    發表於 15-12-17 11:17

最後個訓導打來,因為無証據,另外己通知對方家長,只是一場誤會,我即話佢你地有好多漏洞,點解個學生寫到咁嚴重唔係當日通知家長及報警,點解課堂老師,全班同學唔知?連坐隔離同學都唔知,咁點解要作到咁大,我囡已經解釋咗點解身袋剪刀,如果個同學留心上堂,我囡從裙袋攞文具出來真的跌了剪刀,紙中,筆都唔岀奇,其實無什麼等別,我同個訓導講,筆都係武器,咁你d學生起不是日日帶武器返學?個訓導完全唔識答,我亦唔比機會佢講嘢
xxxxxx

出了氣,打勝仗,怎麼還是感覺不好?

我 XX 年前跟屋企移民,老爸當年輕買了一間大屋,在 basement 整了 karaoke 房,一個酒吧仔,一張桌球枱,因為佢知我大佬二佬愛唱 K 打桌球。
結果?個 K 房係老媽和佢班 friend 用多。
大佬二佬真係冇咁笨,帶 D friend 返屋企比老媽 gup 住。
其實大佬二佬都係乖仔,讀書又叻,但和大部分年輕人一樣,唔想比父母圍住自己 tum tum 轉。

至於剪刀事件,既然己過去就算。
我仔小學時也食過死貓,人生一定會發生,
早 D 遇到,早 D 學精 D,
無論是否自己小朋友錯,你都要支持佢,
有父母支持,冇事。
時間好快過去,我仔已係大學生,以前整佢個同學,而家好 friend 。

Daddle    發表於 15-12-29 14:51

annie40 發表於 15-12-13 13:32
現在看是心痛事,回頭是生活趣事而已。看前文后語,令千金倒是老實可愛,一點white lie 和隱瞞,不算在講大 ...

無危險而不大重要的決定,交給她自己處理好了。
我都係禁話,但凡唔影响生命健康安全既野,真要俾意見,—句講完就算。佢自己決定好了~我睇唔到佢一世。

其實大佬二佬都係乖仔,讀書又叻,但和大部分年輕人一樣,唔想比父母圍住自己 tum tum 轉。
xxxx.

要抄低呢句。

CYWYBB 發表於 15-12-12 08:17
亞囡已經中二,尼排成日講大話,最終比我發現,我話完一次又一次,冇晒符,我一向覺得亞囡乖,佢話我知學校 ...
其實囡囡BOOK 場都好架, 我反而成日叫我囡囡約同學, 都尽量唔好去打擾同學屋企,都要比佢地有一定自由空間架, 佢地至練得無咁拘謹, 亦可能有同學媽媽都係同我一样
建議囡囡唔好搞住人地屋企, 所以你囡至去BOOK場, 唔好太上心, 佢唔係做壞事, 放心比佢自己處理

annie40 發表於 15-12-13 13:32
現在看是心痛事,回頭是生活趣事而已。看前文后語,令千金倒是老實可愛,一點white lie 和隱瞞,不算在講大 ...
我唔識你, 但長期見你的回應, 可以估計你是一位好溫柔好溫柔的媽媽, 睇你既回應真係有如置身清泉。我兩個女成日同我講:媽咪你可唔可以溫柔D架(包括C6都係咁講)

噚晚細女又彈多句, 媽咪你每次錫完我面珠後, 都會加句叫我快D去做XXX的。我真係好趕。

回覆 little_yolky 的帖子

各人有各自的天賦性格,孰好孰壞,難說!
常見世情是惡死計較又強悍的媽媽,孩子會失蹤; 如果是惡死率性兼大咧咧大頭𧎚媽咪,總有十分孝順的兒女。我等溫柔體貼的女人,繼續不停地搶住做孩子的「阿四」,無時得閒!完全是性格決定命運,奈何!

妳個女會取笑妳,似乎可以對號入座第二類了,恭喜啊!

little_yolky    發表於 16-1-14 08:52

回覆 annie40 的帖子

努力學習中

醒目開學勳章

我女都係中二,溝通很重要,我哋乜都講一餐,所以我成日同阿女講............你D同學我都識哂D名,感覺好似係我D同學一樣

醒目開學勳章

MariaTsui 發表於 15-12-12 22:36
我覺得很小事,不要放在心,有時不是你囡囡不想在家練習,而是同學不想,無謂為這些事影響感情。

飯單一事 ...
事實真係會有D同學未必想去樓主屋企練習,寧願BOOK場架~~

‹ 上一主題|下一主題