用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?
樓主: 加德利奧
go

請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園? [複製鏈接]

回覆:請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?

大家可以請下之前讀邊間happy school嗎?我準備比個女讀鑽石山靈糧 仍有點擔心🤔同埋同九龍靈糧堂比較 邊間升小好些?

引用:大家可以請下之前讀邊間happy+school嗎?我

原帖由 Trista_ching 於 15-12-16 發表
大家可以請下之前讀邊間happy school嗎?我準備比個女讀鑽石山靈糧 仍有點擔心🤔同埋同九龍靈糧堂比 ...
我有資格答你,唔使錢一定鑽石山

回覆:請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園

補充升小兩間都唔關事,跟本就大抽獎。考直私小都係自己準備,與校關係不大。

引用:Quote:原帖由+Trista_ching+於+15-12-16+發

原帖由 stockmike 於 15-12-17 發表
我有資格答你,唔使錢一定鑽石山
你係用家?

引用:補充升小兩間都唔關事,跟本就大抽獎。考直

補充升小兩間都唔關事,跟本就大抽獎。考直私小都係自己準備,與校關係不大。

...
其實係想知兩間學校邊間質素好d, 始終第一個小朋友好驚揀錯

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-12-17+發表

原帖由 Trista_ching 於 15-12-17 發表
你係用家?
無錯,但係唔知你嗰年鑽石山使唔使錢

引用:Quote:原帖由+Trista_ching+於+15-12-17+發

無錯,但係唔知你嗰年鑽石山使唔使錢
我女下年入讀又有返學卷。係咪依間學校學生都訓練到好有自信?我好鐘意依點。你小朋友已畢業?有人話依間學校小朋友坐唔定,係真的嗎?多謝解答😊

palmchristy  但係考到好中學喎.  發表於 昨天 21:40

水平不差,(算一般吧)但衰在老師好惡!惡到飛起!
有次幼稚園生日會,在桌上擺好魚蛋等食物,未開始,女及幾個小朋友上前拿了一粒放在口,老師發現大喝一聲,沒把女及其他同學仔嚇死窒息死算好彩!老師令他們把魚蛋吐出來!
凄涼!那情景女還記得,可能一世都記得!

如果可以重來,一定不讀那間!
「happy」得黎又惡!

palmchristy  happy得黎又惡的幼稚園, 小朋友都未必讀得happy.  唔緊要啦, 依家好就得.  發表於 15-12-17 12:12
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

TEMPO123 發表於 15-12-17 11:35
palmchristy  但係考到好中學喎.  發表於 昨天 21:40

水平不差,(算一般吧)但衰在老師好惡!惡到飛起!
happy定hea?以前多學校仿名校,而家多學校扮happy school...

TEMPO123  教學係happy, 老師係hea .  發表於 15-12-17 13:05
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+小兔咕+於+15-12-16+19:48+編

原帖由 小兔咕 於 15-12-16 發表
怕自己唔識教,教唔好而令到佢上小辛苦…

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-15+發表点

原帖由 karen55407 於 15-12-16 發表
我覺得St Cat好神奇,愉快學習得嚟,又有一定學術程度,記得呀女當年在堂上畫完畫後,下面總會寫一段英文解 ...
無怪每年都咁多人排隊入!仲有外補嗎?

引用:無後悔.++Happy+School+俾好多機會我小朋友

原帖由 palmchristy 於 15-12-16 發表
無後悔.  Happy School 俾好多機會我小朋友體驗, 發揮創意, 開開心心渡過幼稚園階段, 好多時間親子活動, 去 ...
可以分享吓培養閱讀能力同興趣的方法嗎?謝謝

加德利奧 發表於 15-12-18 00:57
無怪每年都咁多人排隊入!仲有外補嗎?
禁老老实实,九龍塘呢幾间幼稚園既家長都紧張小朋友,放学之後学乜学物就总有~

加德利奧 發表於 15-12-18 00:59
可以分享吓培養閱讀能力同興趣的方法嗎?謝謝

已另行回覆你. 有興趣的話可以看看我那四十多篇的分享.

簡單來說, 要盡早培育孩子的閱讀興趣和能力, 多去圖書館, 書店和書展作為恆常親子活動, 每晚有15-30分鐘親子閱讀時間, 多放程度合適的中英文圖書在家, 父母要在孩子面前享受閱讀, 並拿著書去介紹給他並和他就書中話題討論, 參加圖書館的兒童及青少年閱讀獎勵計劃等等, 持之以恆, 在適當時間引導和幫助孩子自行閱讀, 應有所成.

閱讀是享受, 孩子喜歡閱讀的話, 真是連上廁所都帶書的. 反而如果孩子表現得不太喜歡, 就要調整心態和步伐, 不能勉強.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:加德利奧+發表於+15-12-15+18:08+多

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-12-15 發表
唔駛客氣,我以前都係搵幼稚園開始參考EK, 向呢度既前輩學習呢!

哈哈,當然有伴讀啦!我每晚放工食完飯就 ...
請教有什麼德育圖書介紹?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-12-16+發表本

原帖由 karen55407 於 15-12-16 發表
係呀!生字只寫幾個,逢星期五就有中文造句功課,不知不覺造句無難度。我仲記得K1全年一個字都未寫過。

...
K1淨係畫點點!好似k2全年先寫A-Z,1-100.
不過咁happy又識寫紙仔,每日在學校拎好多細細條紙條,最攪笑係同學間好像互相寫信咁,中文又有英文又有!

從 不後悔,  可能 一 生 最happy 的 讀書 生 涯 就 是幼稚園 三 年

回覆:hysalice 的帖子

德育教育課本,有中、英版本的

無後悔,囡囡係靈糧畢業,今年小五、當年都有直資收咗,但叩門入咗心水屋村津校,上咗小學一直都有跟功課,但考試就唔洗點理,成績中上,重一年好過一年。每年都返靈糧探老師,當小老師。個人認為幼稚園係準備上學讀書嘅階段,應以培養學習動機、閱讀興趣為重心。

引用:無後悔,囡囡係靈糧畢業,今年小五、當年都

原帖由 SL1654 於 15-12-19 發表
無後悔,囡囡係靈糧畢業,今年小五、當年都有直資收咗,但叩門入咗心水屋村津校,上咗小學一直都有跟功課, ...
請問靈糧到k2,k3係咪都係無咩功課? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題