用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?
樓主: 加德利奧
go

請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園? [複製鏈接]

choose happy kindergarten with no exams.
still happy now in P2.

屋邨、小班、淺、校舍大。冇後悔,好感激學校安排咁多活動比咁多機會學生嘗試。升小有直資收。

我也重視家庭教育,自小有培養仔仔閱讀習慣,捉棋玩啤牌,去街搭車玩接龍,比錢佢買東西,餐廳同佢一齊睇餐牌,叫佢落order⋯⋯校外也可以活動教學。另外有學珠心算有學溜冰畫畫(講明先,唔係迫,佢鐘意學亦唔係同一時間學)
如果揀唔太著重學術既幼稚園,家長都要為小朋友學術上下d功夫,少少及慢慢咁滲落去。

朋友兩公婆大學生,囡囡讀九龍塘happy school , 過份天真地認為幼稚園階段可以0學術,自己間小學唔收,考直資私校叩埋官津冇間收,佢地極後悔。

引用:屋邨、小班、淺、校舍大。冇後悔,好感激學

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-12-15 發表
屋邨、小班、淺、校舍大。冇後悔,好感激學校安排咁多活動比咁多機會學生嘗試。升小有直資收。

我也重視家 ...
多謝你意見。請問有伴讀嗎?有無書可以介紹吓。謝謝

引用:朋友兩公婆大學生,囡囡讀九龍塘happy+scho

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-12-15 發表
朋友兩公婆大學生,囡囡讀九龍塘happy school , 過份天真地認為幼稚園階段可以0學術,自己間小學唔收,考直 ...
家長方面自己都無喺學術上落功夫?

加德利奧 發表於 15-12-15 18:08
多謝你意見。請問有伴讀嗎?有無書可以介紹吓。謝謝
唔駛客氣,我以前都係搵幼稚園開始參考EK, 向呢度既前輩學習呢!

哈哈,當然有伴讀啦!我每晚放工食完飯就同佢睇書,初頭係厚卡紙bb 書,之後maisy,  oxford reading tree...喺圖書館參考吓先。中文我著重德育圖書,一舉兩德,哈!我仔超鍾意毛毛系列,如<毛毛很善良>.

加德利奧 發表於 15-12-15 18:11
家長方面自己都無喺學術上落功夫?
唉~睇黎係冇乜!所以佢地都自稱過份天真,in 學校係要睇埋成績表或評估,佢果張仲要係列grade,   bbccc... 就算唔考直資私校都要準備派唔啱心水叩門吧,就算唔叩門也要為升小打好少少底。父母不妨花d 時間研考吓在幼稚園階段可行既"無痛學習"吧!

Yanamami  机会只係留俾有準備既人……  發表於 15-12-15 23:20

mimi1102 發表於 15-12-15 11:11
冇後悔, 家姐讀完到細妹. 學校雖然比以前深左小小, 但仍然屬於happy school.以前家姐K2上學期先學畫線條, K ...
点解寫成版字仲可以叫happy school? St Cat都唔洗寫禁多吖~

有。

palmchristy  但係考到好中學喎.  發表於 15-12-16 21:40
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

Yanamami 發表於 15-12-15 23:23
点解寫成版字仲可以叫happy school? St Cat都唔洗寫禁多吖~

所以我話比以前深左, 以前K2下學期寫字, 都只係寫幾個字, 依家一版字係四個連線字, 四個自己寫, 但係冇考試, 冇迫認字, 冇迫串字, 我依家每日返到屋企, 佢基本上已經自己做完, 我只係將一D 佢寫得太核突的先擦左去再寫. 相信某D 學校, 對字體都有嚴格規定, 如果我想佢日日攞"優良", 都可以全部擦晒去, 但我唔想discourage 佢自己做功課.

由於冇無謂的迫認字, 迫串字, 所以佢每日都可以做自己鍾意的畫畫同睇書. 英文書可以自行睇到簡單的英文書, 中文字就麻麻, 不過都進步中.

引用:Quote:mimi1102+發表於+15-12-15+11:11+冇

原帖由 Yanamami 於 15-12-15 發表
我覺得St Cat好神奇,愉快學習得嚟,又有一定學術程度,記得呀女當年在堂上畫完畫後,下面總會寫一段英文解釋畫中內容,當時基本上係未識串字,所以好多字都係串錯,但係好放膽寫,還能完整地讀出整句句子給我聽。

王家爸爸  可惜聖貓得一隻,大部分其他學校做唔到。  發表於 15-12-18 17:17

引用:Quote:原帖由+加德利奧+於+15-12-12+發表我

原帖由 karen55407 於 15-12-12 發表
如果家長沒有跟進小朋友進度,只靠幼稚園的話,讀名幼也無用。
totally agree!! 呢幾個月搵N班,不停爬文,個結論係,呢個年代,唔係只係做小朋友辛苦,連做家長既都係冇得懶!

讀冇咁谷學術既(我覺得學到其他嘢既),如家長都重視小朋友既教育,自己在家要教。

谷學術既,你估在家不用跟進功課?

所以做家長冇得懶。

jaklynn 發表於 15-12-16 18:57
totally agree!! 呢幾個月搵N班,不停爬文,個結論係,呢個年代,唔係只係做小朋友辛苦,連做家長既都係冇 ...
Difference is kg 幫手谷咁d,家長就唔洗咁辛苦去諗點谷

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-12-12+發表當年

原帖由 加德利奧 於 15-12-12 發表
我就係有靈糧offer呀!我好想俾小朋友讀,但因target津小,真係擔心追唔到。請問你上小時追得辛苦嗎?kg有 ...

靈糧堂考直私都0k,雖然不是非常一綫。津校聽D前輩話頭半年辛苦D。其實谷既如果不努力都係食大半年老本。咁點解要為左果半年cher足3年喎。

小兔咕 發表於 15-12-16 19:37
靈糧堂考直私都0k,雖然不是非常一綫。津校聽D前輩話頭半年辛苦D。其實谷既如果不努力都係食大半年老本。 ...
因為好嘅開始係成功嘅一半? 其實一些坊間話谷的kg 都係k2下學期 / k3先開始谷

karen55407 發表於 15-12-16 10:57
我覺得St Cat好神奇,愉快學習得嚟,又有一定學術程度,記得呀女當年在堂上畫完畫後,下面總會寫一段英文解 ...

SC既功課係有quality既功課,量唔多,有趣,做完工作紙又可填顏色,我唔覚得谷~起碼唔会有格仔練习簿,—版版禁寫生字吖~

回覆:請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?

無後悔,因為佢繼續happy &#128522;

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-16+20:56+

原帖由 Yanamami 於 15-12-16 發表
係呀!生字只寫幾個,逢星期五就有中文造句功課,不知不覺造句無難度。我仲記得K1全年一個字都未寫過。

karen55407 發表於 15-12-16 21:31
係呀!生字只寫幾個,逢星期五就有中文造句功課,不知不覺造句無難度。我仲記得K1全年一個字都未寫過。

...
K1梗係無寫字,畫線之嘛……

無後悔.  Happy School 俾好多機會我小朋友體驗, 發揮創意, 開開心心渡過幼稚園階段, 好多時間親子活動, 去左好多地方玩, 亦有好多閱讀時間, 全無壓力.

兩個女都升上同一間私小, 大女追左一個學期, 成績中上, 佢同其他名幼上的同學不同的是有創意同大膽, 更願意參與各式各樣活動同服務, 直到依家升左中學都係咁.

我地極重視早期教育, 家庭教育以及培養閱讀能力及興趣.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題