用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剩噃⋯⋯
go

剩噃⋯⋯ [複製鏈接]

小女就讀黃大仙B1女小,小五和小六呈分試都一般, 全級5班, 成績應該係最差嗰班😔 所以要勉強原校升讀中一, 還是去考其他黃大仙B2會開心d? 請問我哋有乜選擇?

0    0    0    0

恕我直言,你如何肯定另千金是B2而不是B3呢?

Dinosaur媽 發表於 15-12-11 23:19
小女就讀黃大仙B1女小,小五和小六呈分試都一般, 全級5班, 成績應該係最差嗰班😔 所以要勉強原校升 ...
你個女個間唔達應該係無得直升,學校有冇同你講俾唔俾你個女升先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:剩噃⋯⋯

🤔 一廂情願咋!咁請教B2/B3有何選擇呢?

樓主,.牌面睇你小朋友似Band3.5班中最差那班即是bottom 20%,應該無可能直升.....你同老師傾下,了解自己小朋友banding先啦.

最差果班 = bottom 20%....數字上就係咁簡單

當然不是,理論上只係小四成績。所以叫樓主問清楚老師。

純粹分享個人經驗,不喜勿評
上年小女於中西區神校就讀小六,被校方評為尾25%,老師話直升機會不大,但可以博,有成功例子。當時內心掙扎了很久....
爸爸話,過到初一,過唔到十五,上到仲辛苦,於事向外求,於自行時沒有填直屬中學,只選了南區一間非神級女校、又考到九龍區直資。由於該校是於五月後才收生,我們又可以參加大抽獎。
最後入到甲一自行果間南區女校,雖然唔係神校,但現在至少個女開心,又積極,老師又對佢都幾好,唔係以前小學果陣係隱形學生。阿女話佢地果班好多同學都係中西區或南區在自己校內成績唔錯,被學校估錯banding或大抽獎排位表太進取,結果入左呢間學校。
另有成功博到例子,個女話佢有5、6個同佢參唔多成績的小學同學堅持到底,抽到直屬神校,佢地父母當然很開心啦。但要入讀icu 班,同學叫苦連天。佢地讀的課程很深、緊密同範圍廣些,同一般學校不同。
所以有機會係學校估錯banding,雖然好多人都話老師是最有經驗的。但要視乎果年的學童人數,同你敢唔敢博、對手又敢唔敢博。你在校內被評為b2/b3,其實是與同校的成績比較,可能上到教統局,你會比人強。
最後希望你的小朋友入到心儀學校。同讀得開心!

回覆:剩噃⋯⋯

多謝 👍🏼
我小朋友就係同你小朋友當年差不多境況!宜家內心掙扎緊 ..... 我諗做別組 banding 嘅中游分子可能會開心過做 top banding 嘅底層 🤔

‹ 上一主題|下一主題