用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴弓,中提琴啱用嗎?
樓主: clly
go

小提琴弓,中提琴啱用嗎?

lillymarie 發表於 15-12-21 22:12
多謝你的意見和建議. 今天剛拿弓給師傅換弓毛. 希望OK啦. 我在海外, 價錢差不多.
同時問了師傅關於那小木 ...

哈哈!修弓的自有修弓的方法,所以找位合意的並不容易!
A唔A貨對拉的孩並不重要, 最重要是他喜歡!
若是正貨,找能料理的師傅就絕對不容易了!

有空回港時拿去看看。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-12-22 09:33
哈哈!修弓的自有修弓的方法,所以找位合意的並不容易!
A唔A貨對拉的孩並不重要, 最重要是他喜歡!
若是正貨, ...
好!
今日取弓時再問師傅關於拉拉下特然無聲的問題, 他說應該是fine hair 耗損了, 所以松香不貼, 換毛是適當時候. 他試過有個客三個月就要換弓毛, 皆因那客每日練8個鐘. 他還安慰我說我仔運弓恰當, 所以支弓可以捱到兩年, 有些人拉弓拉得重力, 就會耗損得快些
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:小提琴弓,中提琴啱用嗎?

換毛,換弦呢d 真係唔慳得

titibaby 發表於 15-12-22 20:18
換毛,換弦呢d 真係唔慳得

我女隻琴d弦拉左兩個月咋, 上星期去師傅度tune琴, 師傅望完話拉多一個月就要換弦啦.
仔隻琴d弦又係夠晒期要換, 弓毛又夠期要換...
violin 真係倒水.

回覆 四隻貓 的帖子

同感⋯⋯呀囡仲誇到連松香都同我踏碎埋

stinkyrabbit111 發表於 15-12-23 16:06
回覆 四隻貓 的帖子

同感⋯⋯呀囡仲誇到連松香都同我踏碎埋

松香都踏碎埋...我諗起哥斯拉

大家用緊邊隻松香?
我之前用 liebenzeller, 聲會溫和豐厚左, 但師傅話呢隻松香太<立>.

回覆:小提琴弓,中提琴啱用嗎?

可以加d Bernadel 打底先

之前有隻琴聲音比較dark,唔夠bright,試了andrea rosin 都不錯

要配隻琴試試

titibaby 發表於 15-12-24 10:35
可以加d Bernadel 打底先

之前有隻琴聲音比較dark,唔夠bright,試了andrea rosin 都不錯

現在就係轉左用Bernadel , 但覺得聲音無0甘潤.
多謝教導. 0甘我都試下Bernadel 打底, 再用Liebenzeller.

其實一舊松香可以用幾耐?

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+15-12-24+14:10+編

原帖由 四隻貓 於 15-12-24 發表
間中打吓底得喇, 不用次次

我估都用到兩三年,不過so far 好像未試過因為會碎或唔見

之前用 Bernardel, 而家liebenzeller , 呀囡的粗魯加磅數,舊bernardel松香碎成4,5忽

stinkyrabbit111 發表於 15-12-24 15:12
之前用 Bernardel, 而家liebenzeller , 呀囡的粗魯加磅數,舊bernardel松香碎成4,5忽 ...

爛bernardel好過爛liebenzeller呀...0甘樣諗會唔唔會感覺好dd?

我個一個月換,無眼睇

有朋友介紹日本松香,有機會買嚟試吓

回覆 四隻貓 的帖子

都係既仲有呀囡的嗜好係用支弓喺地下度了,睇下幾時支弓都斷埋

回覆:stinkyrabbit111 的帖子

松香碎咗可以用火熔翻埋。