用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教局將禁TSA補課限制功課量
go

教局將禁TSA補課限制功課量

教育局只要肯擺吓姿態, 一些學校都願意俾面的, 到時教育局同學校雙贏, 咁都唔做?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:教局將禁TSA補課限制功課量

好奇出名谷爆的私小會否受影響?

今朝個唯一家長代表先講話俾d時間佢地開哂會先可回答,轉個頭下午就有風聲放到出黎.......唔係教育局d人吹,仲有邊個?你叫一直幫你地口的人情何以堪呀!肯做d屎咁多野,學校都要作出反應去配合,問題癥結正正在於有監管權力嘅教育局身上。

shadeslayer  Do you know what you are talking about?  發表於 15-12-12 00:35

大家要繼續努力爭取!

想了解吓大家口中教育局的監管權力是什麼.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:想了解吓大家口中教育局的監管權力是什麼.

原帖由 palmchristy 於 15-12-11 發表
想了解吓大家口中教育局的監管權力是什麼.
Whatever it takes to monitor the proper use of tax money on education.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:教局將禁TSA補課 限制功課量 12月11日(五)

原帖由 SoLM 於 15-12-11 發表
教局將禁TSA補課 限制功課量
12月11日(五) 13:42   
我提議過,不自律,就禁羅。其實係代表香港教育的悲哀,學校不能自律,做出一些傷害孩子的事。

siden  Agree  發表於 15-12-12 19:59
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 ronniedad 的帖子

有時間都留番呢用心教好自己的孩子,唔明白的就向老師請教,與學校保持溝通,跟其他家長學習和分享,交好朋相互扶持,已經是豐盛人生了。

繼續爭取D乜話,阿姐已經好唔得閒,千祈咪預我。

siden    發表於 15-12-12 19:59

港豬心態就係針未銡到肉唔知痛。
燒到埋黎已經差唔多無命。

強烈建教育局暫緩16年TSA,並作深入詳細檢討。
唔係好似現在咁微調少少,當解決到個問題。

palmchristy  阿愁真係好愁咁款, 好多事都向壞方向諗.  發表於 15-12-11 23:36
annie40  Ronnie 寫得好過你少少。  發表於 15-12-11 22:53

引用:+本帖最後由+annie40+於+15-12-11+22:32+編

原帖由 annie40 於 15-12-11 發表

回覆 ronniedad 的帖子
唔得閒你就行埋一邊吧,唔好阻住當幫忙!

annie40  都岩!  發表於 15-12-11 22:51

究竟這裡有多少個「虛擬」家長?猜中都一定無獎的情況下,上google ask, 或yahoo ask, 會唔會有人夠「英明神武」答得到呢?

palmchristy  題目好深, 有無hint可以提供?  發表於 15-12-11 23:34

shadeslayer 發表於 15-12-11 19:51
我提議過,不自律,就禁羅。其實係代表香港教育的悲哀,學校不能自律,做出一些傷害孩子的事。

...
世事冇完美,結果符合理想咪得囉!對孩子來說,邊個起頭唔重要,唔駛操得咁金就係美事。

引用:港豬心態就係針未銡到肉唔知痛。燒到埋黎已

原帖由 龍井 於 15-12-11 發表
港豬心態就係針未銡到肉唔知痛。
燒到埋黎已經差唔多無命。
又話教育局唔做野,而家立例禁止,成了事全港立即停止操練。唔係所有家長學生要求的事嗎?不是為學生好停操嗎?目的己達還爭甚麼?除非口講為孩子利益,實則掙取其它利益。理由己呼之欲出,路人皆見。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-11+19:51+

原帖由 akys 於 15-12-11 發表
世事冇完美,結果符合理想咪得囉!對孩子來說,邊個起頭唔重要,唔駛操得咁金就係美事。 ...
對,但偏有些人要發動繼續爭取。目標已達成,爭咩呢?

引用:究竟這裡有多少個「虛擬」家長?猜中都一定

原帖由 annie40 於 15-12-11 發表
究竟這裡有多少個「虛擬」家長?猜中都一定無獎的情況下,上google ask, 或yahoo ask, 會唔會有人夠「英明 ...
心照不宣。

shadeslayer 發表於 15-12-11 23:37
又話教育局唔做野,而家立例禁止,成了事全港立即停止操練。唔係所有家長學生要求的事嗎?不是為學生好停操 ...
我見到在某幾個熱門家長FB谷,選區議員個排政治抽水已經明顯得好緊要…

shadeslayer 發表於 15-12-11 19:30
Whatever it takes to monitor the proper use of tax money on education.

其實我問"教育局的監管權力是什麼", 係因為似乎有人一方面認為教育局有一把操生殺大權的尚方寶劍, 可以手起刀落地去處理掉不聽話的學校. 但另一方面當教育局履行其責任去指出學校的問題時, 又被人話捽數. 咁樣即係管又施壓, 唔管就辦事不力無去處理問題, 是個點都唔啱的paradox, 結論就是教育局該死.
我唔會話教育局無責任, 佢監管不力, 知道有問題卻不去盡快處理, 等到造成危機才願意檢討, 後知後覺, 而且對重要的教育政策宣傳不足, 無去強調TSA近年的檢討和改變.  但係佢的問題只是整個問題的一角, 家長同學校與及三方面的溝通, 都出現問題, 需要三方面一同處理, 否則只看到TSA的制度和執行問題, 是瞎子摸象.

所以, 我想再問: "教育局的監管權力是什麼" 呢個基要問題.

shadeslayer 發表於 15-12-11 23:38
對,但偏有些人要發動繼續爭取。目標已達成,爭咩呢?
落埋下午必須有功課堂嘅指令會更加造福人群。

annie40  好建議  發表於 15-12-12 20:15
siden  Exactly  發表於 15-12-12 19:58
shadeslayer  Yes.  發表於 15-12-12 00:33

akys 發表於 15-12-12 00:22
落埋下午必須有功課堂嘅指令會更加造福人群。
哩樣極度贊成!