用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? ...
樓主: Chun_ng
go

新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-12-11 11:08
個人覺得參加活動或比賽,係為左小朋友既持續發展,唔係純粹幫助小朋友加分。

例如參加演講、朗誦、電視節 ...
王家爸爸,阿仔上星期去余振強中學參加全港數學挑戰賽果日,見到余振強學校門口貼咗好多張校際朗誦比賽證書出黎,係咪代表間學校都重視呢個比賽,如果有獎過獎的話,取收機會係咪會大D. 唔知其他中學又係點呢?

王家爸爸  應該是  發表於 15-12-13 10:24

回覆:wonglily 的帖子

請問有咩資料唔方便公開?
小兒小四

Yanamami  Iops, 点評錯了~  發表於 15-12-20 19:22
Yanamami  唔係唔方便公開,而係正常黎講都報喜不報憂,或經过美化、潤飾~  發表於 15-12-20 19:21
哲哲寫真 哲哲私相集

yee8001 發表於 15-12-11 14:37
多謝王家爸爸回覆, 請問舊華德學校算唔算係中游學校? 我唔熟學校簡稱, 請問係邊到可以參考學校全名?

...
小師弟, 你好。唔好諗咁多cert住, 要keep好校內成績先, 因為小四名次仲係計全科, 唔知小師弟各科的表現如何。通常男仔死得最易既音樂、視藝等, 去到小五、小六問吓學校名次係唔係只計呈分名次及比例, 如係, 仲keep到級十的話, 可以放膽去好D, 舊華德前列同學仔既派位唔差的, 都幾靚仔吓。

回覆 mw7183 的帖子

例如如想比一些學校成績或名次,攞過乜嘢獎,在那一間學校就讀等。有這些資料,容易分析,但又唔想公開。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+mw7183+的帖子 例如如想比一些學校成

原帖由 wonglily 於 15-12-24 發表
回覆 mw7183 的帖子

例如如想比一些學校成績或名次,攞過乜嘢獎,在那一間學校就讀等。有這些資料,容易分 ...
我都係 pm 有子女就讀既家長問,可以版面講既都公開,去到最終收生要求,如成績同獎項等,就 pm 問時講出黎。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝師姐回覆,阿仔音樂一般,視藝勁差,但五年班要計入呈分就唔知點算好>·< 請得閒幫忙分析吓如果阿仔年keep住三年級嘅成績加埋視藝影響會大嗎?
詳細分科請看看我仔成綪表, 密碼已PM你. 謝謝!
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=830791&do=album&id=15784

除了成績外,學校很著重學生的服務及課外活動,服務包括校內及校外,參加多些不同類型的服務(如賣旗).
]
‹ 上一主題|下一主題