用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? ...
樓主: Chun_ng
go

新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-12-11 14:13
假設你嗰間係中游學校,全級十名內其實已經係B1A生,可以試LSC、SJC、QES、KC,甚至QC。 ...
多謝王家爸爸回覆, 請問舊華德學校算唔算係中游學校? 我唔熟學校簡稱, 請問係邊到可以參考學校全名?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-12-11+發表我囡

原帖由 IloveJJ 於 15-12-11 發表
咁如果本身都係講野無自信又唔大聲,老師都唔會揀佢去參加朗誦啦!咁其實又有咩方法呢?

...
可以自己報朗誦比賽,但坊間邊度有我唔清楚,我囡集誦同獨誦都係經學校報。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Chun_ng 發表於 15-12-11 14:23
Yee8001你個仔好叻呀!你是什麼區呢?朗誦比賽可以邊到學呢?可以pm我嗎?我仔比較怕羞形,去街都比人話男 ...

阿仔係九龍城區, 朗誦比賽係學校請教老師的. 因返學前會經過公園,比賽前我差唔多日日都有同佢去公園練一次先返學

回覆 brianshe 的帖子

每個家長對自己孩子"求學"之要求不同,又要考慮孩子熟於那類形,再要配對那間學校能盡量"perfect match".如要做以上之工夫.當然是小些心血也不可.
亦有些家長不大費心,有書讀便可.總之各取所求吧.

王家爸爸 發表於 15-12-11 14:13
假設你嗰間係中游學校,全級十名內其實已經係B1A生,可以試LSC、SJC、QES、KC,甚至QC。 ...

請問以下學校名啱嗎? 我仲未搵唔KC係咩中學?

LSC =粱式芝 or 喇沙書院

SJC =聖若望

QES=伊利沙伯中學

QC =皇仁

KC =?

仲有請問開平中學 & 黃笏南中學好唔好?

王家爸爸  KC = 英皇書院  發表於 15-12-11 17:00
王家爸爸  SJC = 聖若瑟書院  發表於 15-12-11 16:59
王家爸爸  LSC = 喇沙書院  發表於 15-12-11 16:58

yee8001 發表於 15-12-11 14:37
多謝王家爸爸回覆, 請問舊華德學校算唔算係中游學校? 我唔熟學校簡稱, 請問係邊到可以參考學校全名?

...
學校無詳細資料,但係從派位資料睇,應該係中上游。http://www.bishopwalsh.edu.hk/web/banner/1415_j6result.jpg

回覆:新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備?

平常心,剛剛看自由講場*如果你仔/女考第尾你會點* 希望越高,XXXX。。。

yee8001 發表於 15-12-11 15:58
仲有請問開平中學 & 黃笏南中學好唔好?
喇沙書院, 皇仁 ,英皇呢D中學我唔敢諗, 驚阿仔五六年班keep唔到好成績, 要繼續努力才得, 都要諗定其他考到機會大D嘅中學.

王家爸爸 發表於 15-12-11 17:05
學校無詳細資料,但係從派位資料睇,應該係中上游。http://www.bishopwalsh.edu.hk/web/banner/1415_j6resu ...
感謝王家爸爸!!
阿仔話佢有個風紀哥哥入咗開平中學, 佢都有興趣去睇吓. 我諗開平中學應該幾好. 不過如果第日有能力考更好D,希望可以考到.

Chun_ng 發表於 15-12-11 09:13
除了校內成績,需要面試班?有乜比賽最好參加?去邊到找呢?
還有什麼要注意及準備? ...
覺得當年叩門考小學的感覺又返黎啦, 以前係自行派先開始留意EK, 宜家四年班就開始留意升中早D預備好! 但升中資料我好多都唔識要向EK好心的爸媽請教!

yee8001 發表於 15-12-11 17:31
感謝王家爸爸!!
阿仔話佢有個風紀哥哥入咗開平中學, 佢都有興趣去睇吓. 我諗開平中學應該幾好. 不過如果第 ...

無論想唔想報都值得去睇下,親自做功課好重要,學校睇得越多,你會知得越多。記得揾幾個同學仔傾下,了解學生既實際情況,唔好淨係聽校方單方面講。

我嘅經驗係大部分小朋友願意講比你聽,你會比佢亞爸亞媽知得更多(中學生一般唔會講太多比亞爸亞媽知)。

除了成績外,操行,服務都好重要,因為成績可以追,但操行,服務無得追回。另外一些唔方便公開資料,我當時PM比這裹的家長,他們都很樂意回應,再一次多謝曾回覆我的家長包括王家爸爸。

謝謝你們的分享!真的要上多d黎傾下!但小兒並不是要入喇沙,皇仁依一類神校。除了旅港,仍有什麼學校要留意呢?

Chun_ng 發表於 15-12-11 18:19
謝謝你們的分享!真的要上多d黎傾下!但小兒並不是要入喇沙,皇仁依一類神校。除了旅港,仍有什麼學校要留 ...

伊利沙伯、迦密、华英、St Paul's Boys、聖言、曾肇添、林護、保一……

引用:Quote:yee8001+發表於+15-12-11+17:31+感謝

原帖由 王家爸爸 於 15-12-11 發表
無論想唔想報都值得去睇下,親自做功課好重要,學校睇得越多,你會知得越多。記得揾幾個同學仔傾下,了解 ...
我亞女現在成績麻麻,所以有去B1&2 的中學看開放日/講座。 請教應問學生什麼問題得知實況?
通常在開放日幫手的學生都是學校中最好的那一批學生,怎樣得知整體的校風?

王家爸爸  放食飯同放學去學校附近觀察都係可行辦法。   發表於 15-12-12 19:49

王家爸爸 發表於 15-12-11 17:48
無論想唔想報都值得去睇下,親自做功課好重要,學校睇得越多,你會知得越多。記得揾幾個同學仔傾下,了解 ...
原來開平中學開放日已過,阿仔話開平讀的風紀哥哥會係佢間小學放開日返去探佢哋,到時可以問吓佢.

王家爸爸  師兄既意見一般参考價值比較高   發表於 15-12-12 19:45

GenevieveTNL 發表於 15-12-12 00:19
我亞女現在成績麻麻,所以有去B1&2 的中學看開放日/講座。 請教應問學生什麼問題得知實況?
通常在開放日幫 ...
多問幾個係唯一方法,另外問邊啲人都好重要。不要問風紀、學生會幹事、有家長陪同(尤其是亞媽)既同學之類,你唔會喺佢地身上得到有用資料。

wonglily  千祈唔好問校長  發表於 15-12-12 20:24

引用:Quote:GenevieveTNL+發表於+15-12-12+00:19

原帖由 王家爸爸 於 15-12-12 發表
多問幾個係唯一方法,另外問邊啲人都好重要。不要問風紀、學生會幹事、有家長陪同(尤其是亞媽)既同學之類, ...
有道理!

GenevieveTNL 發表於 15-12-12 21:20
有道理!
揾學校三年既結論:最容易中招係家長意見,最有用係讀緊(中三以上)既小學師兄、師姊既意見。
‹ 上一主題|下一主題