用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? ...
go

新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備? [複製鏈接]

除了校內成績,需要面試班?有乜比賽最好參加?去邊到找呢?
還有什麼要注意及準備?
   11    0    0    1

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6Zrbn2IVynurDmHniU=

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3111024&highlight=%E5%8D%87%E4%B8%AD&__ncforminfo=qTL_JUTG_axvWxGBx4PQLLnTwZtEjzyNCGmp2aj76N6qNwmn2SNoU70cuOGdvXptclGUESaPpZo253cUrX3GGVAm8WHKG-8LRe3TQcuUUVg=

Chun_ng 發表於 15-12-11 09:13
除了校內成績,需要面試班?有乜比賽最好參加?去邊到找呢?
還有什麼要注意及準備? ...
面試班可以一試,但係唔好有太大期望,反而朗誦比賽更值得參加,可以增加自信心。
另外唔好等到小五先去揾學校,今年已經需要揾定十間八間目標學校,聽哂佢哋嘅入學講座,細心分析。

回覆:Chun_ng 的帖子

煲多d湯水,加埋適量運動,可以以最佳嘅狀態應付來年嘅挑戰(一家大細都適用)
加油!

王家爸爸  應付壓力,心理質素好重要。  發表於 15-12-11 10:21

回覆 王家爸爸 的帖子

回覆 王家爸爸 的帖子

但小四成績,可以知道小五,小六成績嗎?因我擔心小朋友既能力遠超過我諗。目標已有幾間,但現在仍有得報嗎?

王家爸爸  要估   發表於 15-12-11 10:55

王爸爸,點估呢?現在全級30/10x,真係唔知小五,小六係點樣成績,好擔心!見到你地要搵中學,我都開始焦急了!有無活動或比賽是可以參加,幫助小朋友加分呢?

Chun_ng 發表於 15-12-11 10:54
回覆 王家爸爸 的帖子

但小四成績,可以知道小五,小六成績嗎?因我擔心小朋友既能力遠超過我諗。目標已有 ...
真係需要靠估,但係父母應該知道自己小朋友係點,即使係估,應該唔會差太遠。

除左入學講座外,都可以去開放日,例如今個週末既SPSS開放日(好多女校係五年一次)、每年SJC、QC、KC既開放日(好多男校係年年都有)。我一直強調,唔好太信網上資訊,尤其係太過極端既報導,因為有啲人可能另有目的,所以最好自己親自去學校了解。

Chun_ng 發表於 15-12-11 11:03
王爸爸,點估呢?現在全級30/10x,真係唔知小五,小六係點樣成績,好擔心!見到你地要搵中學,我都開始焦急 ...
個人覺得參加活動或比賽,係為左小朋友既持續發展,唔係純粹幫助小朋友加分。

例如參加演講、朗誦、電視節目表演等,未必可以幫助小朋友加分,但係可以令小朋友對自己有信心,面試做得更好,已經係變相加分。

樓主,我雖然是新手,但看了很多很多舊主題,王家爸爸是其中一個將所有真實知道之情況告知.100%值得參考.

王家爸爸  網上資料,只可以參考,親自去目標學校了解先最重要。  發表於 15-12-11 11:19

王爸爸,點估呢?現在全級30/10x,真係唔知小五,小六係點樣成績,好擔心!見到你地要搵中學,我都開始焦急 ...
小朋友小—至小四成績穩定嗎?通常头廿名黎黎去去果班人,上落唔太大~再睇你小朋友学校以往有幾多%入band1中学?參考下过往師兄姊派位,唔太难估。

小兒都穩定,但師兄姊派位我會再跟進一下。
王爸爸,小兒運動形,我也想向運動形學校出發,功課不要太多,因小學功課已多,辛苦了多年!家住土瓜灣,請問有乜選擇呢?好讓我多加留意

醒目開學勳章 王國長老

呢個主題都講活動同比賽唔係諗住報中學有野填就加

"台上一分鐘, 台下十年功"

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學?

即係呢, 我問你既問題都無覆我囉..................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-12-11 11:08
個人覺得參加活動或比賽,係為左小朋友既持續發展,唔係純粹幫助小朋友加分。

例如參加演講、朗誦、電視節目表演等,未必可以幫助小朋友加分,但係可以令小朋友對自己有信心,面試做得更好,已經係變相加分。
我囡 P1 & P2 有參加校際朗誦, 老師選佢原因...................因為佢講野夠大聲........................

去到獨誦時先發現佢怕企係咁多人面前講野, P1 時細聲到我都唔信佢會咁, 到 P2 時先叫無咁驚, P3 個次唔記得係撞左其他比賽所以無去到.

朗誦係可以訓練到小朋友係一大班人面前講野唔驚同有自信心.

little_yolky  "因為佢講野夠大聲"笑咗  發表於 15-12-23 13:51
王家爸爸  小一時,我兩個仔都係因為講野夠大聲,所以老師叫佢參加。  發表於 15-12-11 13:17
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Chun_ng 發表於 15-12-11 12:01
小兒都穩定,但師兄姊派位我會再跟進一下。
王爸爸,小兒運動形,我也想向運動形學校出發,功課不要太多, ...
喜歡田徑的話,可以考慮旅港開平商會中學,也是Band 1的。

王家爸爸 發表於 15-12-11 09:45
面試班可以一試,但係唔好有太大期望,反而朗誦比賽更值得參加,可以增加自信心。
另外唔好等到小五先去揾 ...
王家爸爸, 我未有目標學校 請建議幾間中學參考吓嗎?(除咗喇沙皇仁,拔萃...我諗都唔敢諗呢D名校)
阿仔年一班至三年班都考全級十名內, 校際英詩獨誦比賽二年班冠軍,三年班季軍,四年班亞軍,五年班會 繼續參加未必咁好彩又有獎但我諗應該會80分以上掛. 有參加學校弦樂團但小提琴只考三級, 體育只係一般, 視藝科成績偏差.

yee8001 發表於 15-12-11 13:58
王家爸爸, 我未有目標學校 請建議幾間中學參考吓嗎?(除咗喇沙皇仁,拔萃...我諗都唔敢諗呢D名校)
阿仔年一 ...
假設你嗰間係中游學校,全級十名內其實已經係B1A生,可以試LSC、SJC、QES、KC,甚至QC。

回覆:新手媽,小朋友現小四,請問有什麼要預備?

刨番一年文先啦!

little_yolky    發表於 15-12-23 13:51
saiwanho  That's very good advice!  發表於 15-12-11 16:57

Yee8001你個仔好叻呀!你是什麼區呢?朗誦比賽可以邊到學呢?可以pm我嗎?我仔比較怕羞形,去街都比人話男仔怕乜羞!

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-11+11:08+個

‹ 上一主題|下一主題