用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好擔心
樓主: yuklik
go

好擔心 [複製鏈接]

樓主,如果你仔仔被評為b3生,你要睇番近兩年你仔仔小學b3會派去邊。如果無較好的選擇,你不如選擇一些校風的直資學校去試一試
你個情況有d似我,你心情我好明白,因我女都係咁!我個女之前係b2生,點知呈一跌落b3,當時班主任即叫我留意直資學校,唔好去抽獎!唔係話所有b3學校唔好,只係我擔心我會唔會咁好彩抽到間校風好的b3學校
依家有好多直資都未截止報名,你去留意一下,光是擔心是沒有的!另唔好諗什麼「英文得合格,唔知收唔收」這些負面說話,呢d都係無補於事,反而正面d幫仔仔留意下有邊間直資或津校啱佢,鼓勵佢考好呈三仲實際!路係人行出黎,唔試過點知唔得!

因只熟沙田區,培基應機會微,不如試德信男校啦…校風,校長同老師唔錯,只要interview時有問有答,表現淡定,就算b3成績有機會收!

回覆:好擔心

有些學校以分數分grade,
但有學校是拉curve.
所以拉curve 个d成績表,
反應出好差,真系好惨

amy0107 發表於 15-12-11 22:17
這些資料是九龍瑭基華,還是彩虹基華呀!
基實c,d班都是band3, 大抽獎都無分band 3
頭定尾,整个band 一 ...

資料來自:
香港九龍彩虹邨黃菊路3號中華基督教會基華小學

每班人數來自:
http://www.keiwa.edu.hk/photo/2015033/

升中資料來自:
http://www.keiwa.edu.hk/4main.htm

我明白抽獎無分 BAND 3頭、尾,只是看樓主擔心
囝囝連林大輝都入唔到,俾多 D 資料佢,等佢安心,亦希望囝囝努力考好最後一次呈分試。

憫父 發表於 15-12-12 08:07
資料來自:
香港九龍彩虹邨黃菊路3號中華基督教會基華小學

所以我唔玩大抽獎,亦唔敢玩

yuklik 發表於 15-12-11 09:09
小4 上學期
中 74分 英 71分 數 90分 常 94分 宗教 A 音樂 B 視藝 B 體育 B+ 普通話 B 電腦 A
睇你仔仔成績不是太差,不用太擔心

直資考幾多間都冇問題,唔好理佢收唔收,你鍾意又覺得適合就去考左先

有些同學係唔叻考試,但平時成績OK的,只要學到野,唔好太擔心了,只要接受仔仔係呢一類,佢自己都比壓力自己,等佢慢慢嚟啦!

‹ 上一主題|下一主題