用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎? ...
樓主: Miffy_Joey
go

學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+SillyU+於+15-12-11+10:41+編

原帖由 SillyU 於 15-12-11 發表

我小朋友讀村幼,仲要年尾出世,往年都有四間九龍區私小正取 ...
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園,加上父母用心教導,都有成功例子,我就叠埋心水留喺屋企附近讀;但問題係要如何準備呢?

引用:Quote:原帖由+SillyU+於+15-12-11+發表本帖

引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-16+發表真

原帖由 punlik 於 15-12-16 發表
要睇你九龍塘幼稚園offer是邊間,例如SC,KV...肯定值得
又要睇你直資私立目標是一線還是二線,一線offer, ...
同意

引用:Quote:原帖由+SillyU+於+15-12-11+發表本帖

原帖由 Galaxy88 於 15-12-16 發表
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 ...
如果你打算課外都會上下興趣班或自己教多少少學術野,一樣無問題。我識學券幼稚園小朋友,k2已經識乘數,嚇親我。

我自己都係幫小朋友揀左學券k,小學都有不錯offer.如果你覺得間幼稚園適合你小朋友的話便不用擔心

回覆 Miffy_Joey 的帖子

不是名幼都有機會。如學術已有加強,在家最緊要訓練小朋友有禮貌笑容,主動唔怕羞。陽光小孩一般更易吸引老師目光。

其實好在乎你自己花幾多時間, 睇幾多書, 點樣教小朋友; 如果名幼同你嘅教養原則唔同, 但係又入到名小, 你俾唔俾小朋友讀? 俾得起名幼學費當然好, 但係記得, 對小朋友黎講, 你先至係最關鍵最有影響力嘅人。

引用:不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer+

原帖由 cyyuen0120 於 15-12-11 發表
不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer 但都有私收,但唔好期望太高,找到適合的更重要

...
特質之一是三年前,我姪仔St.cat出品數年前都好易入到名小,特質之一數年前,今年考得難過上一年,下年又難過今年⋯

ffaye 發表於 15-12-16 08:23
如果你打算課外都會上下興趣班或自己教多少少學術野,一樣無問題。我識學券幼稚園小朋友,k2已經識乘數,嚇 ...

唔係話非名幼不成, 但話興趣班等同, 就唔係咁認同...

以兩大老牌名幼為例, 佢地出名既, 譬如: 孩子學習自動波, 或者講野叻, 自信呢D... 要潛而默化...

簡單講, 要個環境, 唔係興趣班可代替.

原帖由 Galaxy88 於 15-12-16 發表
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 ...
我覺得依家D人太過誇張幼稚園學術水平,一日3粒鐘,又要排洗、茶點、體操、手工,其實一日得20分鐘英文,20分鐘主題學習.
有人話去讀非學卷,可以慳番D外補錢,現實是很多讀英普班的,一樣出外補英普.
講到尾最重要是家教,出外學中英數,要幾勁有幾勁.
近近地讀地區一線K幾好,慳D時間出外參加興趣和補習班,效果仲顯著.

引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-16+發表真

原帖由 AgapePa 於 15-12-16 發表
我覺得依家D人太過誇張幼稚園學術水平,一日3粒鐘,又要排洗、茶點、體操、手工,其實一日得20分鐘英文,20 ...
十分同意

引用:Quote:ffaye+發表於+15-12-16+08:23+如果你

原帖由 retriever 於 15-12-16 發表
唔係話非名幼不成, 但話興趣班等同, 就唔係咁認同...

以兩大老牌名幼為例, 佢地出名既, 譬如: 孩子學習自 ...
個環境其實學券k一樣可以provide到。同樣地,有d非學券k齋谷有時反而兩頭唔到岸。

我自己就prefer學校同屋企執品德態度,再加興趣班。so far小朋友都OK.

retriever  我指的是SOFT SKILL 和習慣, 自信心等, 唔係純認知, 唔可能齋谷, 要浸!  發表於 15-12-16 16:34

無錯,家教身教比所有學問更重要,面試第一輪大多考合作性,禮貌,成績當然會考,但普遍學校想收品德好學問好的學生。

回覆 AgapePa 的帖子

我唔認同"學術" 呢個關鍵字...

學校培養到既一D SOFT SKILL 同習慣, 係要浸...

興趣班俾唔到....

retriever 發表於 15-12-16 16:23
回覆 AgapePa 的帖子
"學術" -- 我係指中英数等能力.
我覺得幼稚園最重要學習群体生活和自理. 唔値得因為"學術"而山長水遠去讀名幼.

Galaxy88 發表於 15-12-16 00:34
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 .l。

Interview表現好重要,答人哋問題,要望住,而且要答兩句以上。等侯時間要坐定定,不要擰來擰去週圍望;  玩遊戲要有手尾,幫手執返個波/豆袋/道具; 最後,閲讀興趣亦很重要,好多學校都會叫小朋友閱讀/講故事。

個人意見,如車程40分鐘內,揀名幼;  多過40分鐘,要好好考慮,小朋友休息最重要。

引用:回覆+Miffy_Joey+的帖子 不是名幼都有機會

原帖由 wing.2bb 於 15-12-16 發表
回覆 Miffy_Joey 的帖子

不是名幼都有機會。如學術已有加強,在家最緊要訓練小朋友有禮貌笑容,主動唔怕羞 ...
多謝意見~

回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都可以考到好直/私小學。

引用:Quote:Galaxy88+發表於+15-12-16+00:34+真

原帖由 SillyU 於 15-12-16 發表
我小朋友11月細仔,報唔到名幼,無得揀所以答你唔到。
我哋讀村幼(救世軍,保良東華嗰種),中文方面,學校 ...
多謝您!其實救世軍都收咗,不過因為係全日,所以我放咗位了。

引用:講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都

原帖由 Beiku 於 15-12-16 發表
講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都可以考到好直/私小學。
話雖如此,但經過K1面試一役,真的難以鬆懈,因為地區名幼兩間收,其中一間係最難入嘅,有AM;但九龍塘名幼就三間waiting,那麼小朋友資質應該沒問題。加上身邊朋友,係今年考小學的家長就話K1面試好小兒科,考小學難好多倍!所以至煩!

Galaxy88 發表於 15-12-16 23:56
話雖如此,但經過K1面試一役,真的難以鬆懈,因為地區名幼兩間收,其中一間係最難入嘅,有AM;但九龍塘名幼 ...
K1 interview, 啲學校以咩準則去收學生, 老實講, 我睇唔到. 睇資質? 睇家長? 睇家底?
我小朋友, K1 interview 差不多全軍覆沒, 所以繼續係N班學校升K1 - 學卷村校, 一間一般人聽到都會問點解讀呢間, 課程唔夠深....等等麻麻地嘅學校. 不過, 係一間令小朋友可以學好自理, 愛學習, 閱讀, 充滿愛嘅happy school. 呢3年來, 除咗出外學phonics, 我冇再俾佢學其他嘢. 可幸嘅係小朋友有非常好嘅記憶力, 而且對語文好sensitive, 性格亦比較主動外向. 上年考直/私, 成績不錯.

唔好太擔心, 簡一間你認為適合小朋友嘅學校, 唔好盲目追求 "名校".

Good luck!!

‹ 上一主題|下一主題