用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四年級升中預備 (目標希望派位時屬於Band 1生) ...
樓主: yee8001
go

四年級升中預備 (目標希望派位時屬於Band 1生)

peggy1 發表於 16-5-30 10:08
請教一下,  為什麼平均成績計係B1C生,而且有特別強既科(尤其係數學),應該小心啲 ?
...
靠一科拉高個名次,唔講失手或對手進步情況,萬一有次呈分出卷淺,呢科大家差距縮窄就隨時保唔到B1C,就容易估錯band
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

peggy1 發表於 16-5-30 10:08
請教一下,  為什麼平均成績計係B1C生,而且有特別強既科(尤其係數學),應該小心啲 ?
...
為方便解釋,假設全區有9個學生,而且只有3科。學生3係數學精英,大家都覺得佢係B1學生(平均分遠遠拋離第4名)。問題係因為同學4同5既成績比較平均,所以標準分返而高啲,結果係學生3表面上係B1學生,但係實際上只係B2中:

學生

成績表成績

呈分成績

中文

英文

數學

平均分

排名

中文

英文

數學

平均分

排名

1.331854

1.469165

0.924162

1.241727

0.998891

1.082543

0.746438

0.942624

-0.07732

1.279608

0.400761

0.332964

0.463947

0.53317

0.44336

0.532742

0.541271

0.177723

0.417245

0.332964

-0.15465

-0.03554

0.04759

-0.66593

-0.69592

-0.85307

-0.73831

-1.13208

-1.00522

-1.20852

-1.11527

-1.73141

-1.62381

-1.56397

-1.63973

級平均

YmOra  我打錯字,...係8人和9人抲錯字...  發表於 16-5-30 11:21
YmOra  你中文科之標準差好似除少咗,你除了8科,應該係9科.  發表於 16-5-30 11:20

所以大家需要知道,成績表上既分數同排名,並不一定能反映學生既實際成績。

mcl203 發表於 16-5-30 10:16
B1C 係估出黎,就算係學校講,難斷準確度
講得啱,B1C只係估出黎,而且好多老師只用平均分去估,所以會唔判形勢。

yee8001 發表於 16-5-29 14:56
謝謝你分折&建議期待緊呢幾間嘅開放資訊日,希望咁啱係星期六日,最好係星期日,因為我公司星期 ...

今年簡介會參考日子:

九龍城區有:
迦密,5/12(六)
華英,13/12(日)
旅港,6/12(日)
銀禧,12/12(六)

也可到此參考這年度各校的簡介日日曆表:
http://www.hkparent.com/forms/schedule.aspx?lang=&schtype=SS
要留意,九月前會清空所有資料,所以對心儀或打算到某中學了解下,就必需抄下日子作參考.

努力加油呀!

yee8001  感激!  發表於 16-5-30 11:57

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-29+發表如果

原帖由 mcl203 於 16-05-29 發表
又有人會咁認為,B2中學連派位都1個B2生都收唔到,已經升格係B1中學

...
“又有人”包括我!但世事總有意外,例如自己跟唔貼,唔知佢已升格,又或者有一批家長受某啲傳聞引導而改變咗往年嘅選校策略,所以多層保險係有必要,兼且係零成本嘅保險,點解要放棄?

我仔當年B1A,都填晒所有B1同B2,結果全部係去咗104總站…白田(填)!入咗自行。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-29+發表又有

原帖由 Band5 於 16-05-30 發表
“又有人”包括我!但世事總有意外,例如自己跟唔貼,唔知佢已升格,又或者有一批家長受某啲傳聞引導而改變 ...
現在資訊不完整,不透明,有機會錯判形勢。你説得對,要上下兼顧,穩中求勝!

還有一樣是計英中學位,男女校不能五五分,要留有餘地!男仔Band 1,可能都冇英中位!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-29+發表又有

原帖由 Band5 於 16-05-30 發表
“又有人”包括我!但世事總有意外,例如自己跟唔貼,唔知佢已升格,又或者有一批家長受某啲傳聞引導而改變 ...
我,似乎,無提過,亦無反對 買保險

引用:Quote:shypama+發表於+16-5-30+01:38+回覆+

原帖由 王家爸爸 於 16-05-30 發表
個人覺得每個人既情況唔同,最好認真睇返自己既實際情況,唔好死跟其他人既做法。

如果平均成績計係B1A生 ...
其實小朋友的呈分排名,如果中英數係平均地高分say 85,係咪呈分排名會較同樣平均分但中文低分,數學超高分的同學

elvisBB 發表於 16-5-30 14:31
其實小朋友的呈分排名,如果中英數係平均地高分say 85,係咪呈分排名會較同樣平均分但中文低分,數學超高分 ...
好可能係,原因係一般情況下,同學之間數學成績差距會比較大(識做可以100分,唔識可以好低分);而語文科目,一般成績差距無咁大。

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-30+發表“又

原帖由 mcl203 於 16-05-30 發表
我,似乎,無提過,亦無反對 買保險
我知道!只係我自己借題發揮啫!

王家爸爸 發表於 16-5-30 14:38
好可能係,原因係一般情況下,同學之間數學成績差距會比較大(識做可以100分,唔識可以好低分);而語文科 ...
中英2科仲有各含小項去計分....數學唔使考 如...聽/講/作

王家爸爸    發表於 16-5-30 15:31

mcl203 發表於 16-5-30 14:48
中英2科仲有各含小項去計分....數學唔使考 如...聽/講/作
因為中英2科有唔同既細項,聽、講、講、寫,加埋默書,所以會將啲分數平均咗。

王家爸爸 發表於 16-5-30 15:32
因為中英2科有唔同既細項,聽、講、講、寫,加埋默書,所以會將啲分數平均咗。

...
我小朋友以前間小學唔計默書....因太易高分

mcl203 發表於 16-5-30 15:36
我小朋友以前間小學唔計默書....因太易高分
我仔小學時默書好低分。

王家爸爸 發表於 16-5-30 15:38
我仔小學時默書好低分。
所以佢地咪唔計...否則....用默書定生死

王家爸爸  我仔小學計埋默書   發表於 16-5-30 15:42

王家爸爸 發表於 16-5-30 14:38
好可能係,原因係一般情況下,同學之間數學成績差距會比較大(識做可以100分,唔識可以好低分);而語文科 ...
所以....我當年升P6教佢要頂住科數...因佢科數係P5係好高分...向上係無乜進步空間
呈分唔見1分就係1分....中英唔見1分可能只少0.4分
可惜....佢一路呈2呈3越黎越驚喜....直到畢業試先返轉頭

cmchang0927  常識都最好頂住埋, 因為冇其他項目拉.....  發表於 16-5-30 17:37

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-30+15:36+我小朋

簽名被屏蔽

回覆 王家爸爸 的帖子王家爸爸, 請問假設成績表分數如下, 呈分係咪咁計? 中英2科有唔同既細項,聽、講、講、寫會影響banding嗎?

yee8001 發表於 16-5-30 17:31
回覆 王家爸爸 的帖子王家爸爸, 請問假設成績表分數如下, 呈分係咪咁計? 中英2科有唔同既細項,聽、講、講 ...
唔係咁計,係要將全級各人各科成績收集咗,然後再計。