用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校困惑,請教……
go

選校困惑,請教…… [複製鏈接]

想問有冇人自行只交一間,(A校),而甲一又只寫一間 (A 校),乙一當然也是(A 校),如自行同甲一只填一間,會否浪費左其他選他校機會,但又怕萬一填左其他校而又入左,咪冇左抽入(A 校)機會????

0    0    0    0

除非你非A校不嫁,其他一概唔想入,否則係浪費机会~如果覚得好鈡意A, 但入到B/C都好开心,就唔会只填—间~自行最好係—间進取dd, —间就穏陣dd.起碼自行係靠自己,唔好靠大抽獎靠个隨机no.

719117 發表於 15-12-10 17:48
想問有冇人自行只交一間,(A校),而甲一又只寫一間 (A 校),乙一當然也是(A 校),如自行同甲一只填一間,會否 ...

若非常非常心儀A校,而又知道乙一有很大機會入A校,家長會這樣做。

如果非常非常心儀的學校是就讀小學的直屬中學,家長便會這樣做。因中學保留 85% 抽籤位給直屬小學的B1/B2學生。

719117 發表於 15-12-10 17:48
想問有冇人自行只交一間,(A校),而甲一又只寫一間 (A 校),乙一當然也是(A 校),如自行同甲一只填一間,會否 ...
我自行1間(A), 甲1間(A), 乙1(A).  但入唔到A.  

Yanamami  後尾去左边?  發表於 15-12-10 18:57

引用:Quote:719117+發表於+15-12-10+17:48+想問

原帖由 tintinlam 於 15-12-10 發表
我自行1間(A), 甲1間(A), 乙1(A).  但入唔到A.
甘派左第幾白願?-

引用:除非你非A校不嫁,其他一概唔想入,否則係

原帖由 Yanamami 於 15-12-10 發表
除非你非A校不嫁,其他一概唔想入,否則係浪費机会~如果覚得好鈡意A, 但入到B/C都好开心,就唔会只填—间~ ...
同意,自二是安全網,到時由安全網去自一叩門,若成功,就是錦上添花。

回覆:選校困惑,請教……

我舊年選校,就有你這煩惱,之後自行只填A校,甲一A校,乙一A校,最後好感恩入了A校。

我肯去搏........第一因為人少,第二係我女係band1A成績,我如果失敗,我叩Band1b or Band1c學校,應該會收卦而家諗起都有d驚........好搏

如果A校一直都有收你哋學生,而且自己小朋友成績及有特異功能另A校垂青,就有把握噤填。

甲二,甲三填唔填其實無乜所謂,若非冷門選擇(例如B1生報B2校),入到嘅機會我估未必高得過中六合彩!

自行二報唔報先至需要考慮,唔報就晒咗一個實在嘅機會,要同甲一乙一作取捨!

如果係我,我要睇晒:入乙一嘅機會有幾高(30%,50%,定70%以上),入唔到乙一嘅話,乙二接唔接受,入到乙二嘅機會又有幾高!最差會去到邊?最後萬一要扣門,把握有多少!

719117 發表於 15-12-10 20:01
甘派左第幾白願?-

唔記得係第2定第3志願, 不過當時對我來講, 1, 2, 3任何一間我都收貨.  本來想叫阿仔去叩門A, 點知佢唔肯, 佢覺得自行唔入可能學校覺得佢唔適合, 所以就算.

引用:+本帖最後由+tintinlam+於+15-12-13+12:24+

原帖由 tintinlam 於 15-12-13 發表

為jm的兒子鼓掌!
非常踏實的思想!

‹ 上一主題|下一主題