用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道英文語言環境如何
go

真道英文語言環境如何 [複製鏈接]

請問大家知否真道外藉英語老師有多少?學校如何鼓勵英語溝通。
   5    0    0    1

回覆:真道英文語言環境如何

我都想知呀~~

max.pang 發表於 15-12-10 17:32
請問大家知否真道外藉英語老師有多少?學校如何鼓勵英語溝通。
如果我無記錯,簡介會上真道話唔請西人,因為話西人流動性高,放學就係夠鐘就即收工,小朋友課後有野都問唔到,對小朋友唔係咁好,所以校長請既係net teacher 係華籍,穩定性高。

引用:Quote:max.pang+發表於+15-12-10+17:32+請

原帖由 wan0526 於 15-12-27 發表
如果我無記錯,簡介會上真道話唔請西人,因為話西人流動性高,放學就係夠鐘就即收工,小朋友課後有野都問唔 ...
都唔多見有net teacher, 讀了三年都是本地老師!

英文科係無 Net Teacher, 反而普通話科就有 !!

回覆 siubbsw 的帖子

真道不是沒有請NET Teachers, 只是比較多請CBC (回流的加藉華人). 早一兩年, 初中也請了外籍老師教英文及出卷.

請問有那些科目是英文?如數學/  常識?

makm@ 發表於 16-4-24 08:19
請問有那些科目是英文?如數學/  常識?
真道校網早已經post咗各級各科授課語言,你可以上去睇睇。

littlefaith 發表於 16-4-24 11:43
真道校網早已經post咗各級各科授課語言,你可以上去睇睇。

Where in website mentioning it?

littlefaith  http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2016/04/2015-16-Subjects-and-Medium-of-Instruction   發表於 16-11-23 16:25

香港人一直以英文教育比較容易跟國際大學接軌,所以很多父母希望子女第一天上課就能科科用英語教,起碼英文科是NET (Native English Teacher,以英文為母語的老師)教,其他科就盡快用英語教。

不過真道的做法是

i)  頭幾年只有英文課是英語教學。

ii) 到高小,部分科目會改用英語書本,考試也是英語卷,上課用中文,部分專用英文詞語,需要同學認識。

iii) 初中,一些需要思考和討論的可目,比如社會科,會用中文;對於這一點,有家長可能會擔心日後孩子沒辦法順利運用英語作答,科程總監彭博士的看法是:“學好英語有兩種做法,一種是,英文老師和英語環境一般,那就要利用不同科目以英語教授,以加強學生英語水平;另一種是英文老師和英語環境比較好,利用英語課已經可以鞏固學生英語水平,其他科目,就針對教本科,只是輔以相關專用英文詞語,那學生就可以通過母語,更快更透切去把握本科。我想,到高中再在來一個變成全英語是可以的哦,我認識的大學同學,很多也是高中才轉英語,他們很多是一級和二級榮譽畢業生呢,畢業後是在國際機構當管理哦。

DarlingS 發表於 16-11-22 23:10
Where in website mentioning it?

http://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2016/04/2015-16-Subjects-and-Medium-of-Instruction.pdf

miujoey 發表於 16-11-23 16:10
香港人一直以英文教育比較容易跟國際大學接軌,所以很多父母希望子女第一天上課就能科科用英語教,起碼英文 ...

我個人經驗話比我知,唔好話高中,初中才用英文授課也太遲了。

我也在國際公司上班,和外國人溝通不是問題。但,並不是那回事。

英文,必須從小,從語言敏感期多加強接觸!

我個人認為, 彭博士只係圓說學校唔夠多英語授課科目而已,叫大家唔好大擔心咁囉。但,事實真係, 只靠英文課,唔夠囉。 一日有几多分鐘? 就算几有quality, 都唔夠。   不過, 我都好明好難去請太多NET老師, 成本就會高.  本土畢業既English Teacher, d 英文。。。。真係。。。。。算把啦。  「不喜勿插」

我想問清楚, 係因為我以前間中學, 話就話英文中學, 結果咪又係只係書用英文。 授課就授晒中文咁。  如果真道所謂既英文授課係"真係英文授課", 我都會唸下, 雖然唔係全英文, 不過好過冇。。。。

小一英文課上堂授課係 "英語授課", 課堂上學生都必須用英語, 我囡剛小一, 初時上英文堂都緊張, 因有些問題需要問老師, 但必須要用英語, 現在返左3個月都習慣了.

DarlingS 發表於 16-11-23 17:08
我個人經驗話比我知,唔好話高中,初中才用英文授課也太遲了。

我也在國際公司上班,和外國人溝通不是問 ...

如果對課程有不信任,你已經可以不用報考了,我家小孩已經上中學,亦有不小朋友小孩上了名牌大學,對真道的教法十分信任。

Ck_mom    發表於 17-5-11 10:10
joyjoyparent    發表於 17-2-23 00:43

真道學習氣氛比較自由,所以學校沒有規定學生與學生要用英語溝通,想英文好一點,家庭支援不可少,多些和孩子說英文或找外國人老師練speaking.

joyjoyparent    發表於 17-2-23 00:44

yveoone 發表於 17-1-17 10:12
如果對課程有不信任,你已經可以不用報考了,我家小孩已經上中學,亦有不小朋友小孩上了名牌大學,對真道 ...
絕對認同。基本上,如果唔buy真道理念,做乜仲要報真道?呢個邏輯都冇,任你語言幾叻都冇用。

其實我覺得不用太擔心,以過來人黎講,我囡囡係真道讀左11年,現在已大學2年級,我自己平時係屋企無特別同佢講英文,都係係校學學英文同好細個果陣上過下d英文palygroup之外都無特別去補習,佢大學interview最尾個教授都問佢佢係咪識講廣東話呀!所以如果真道d英文真係唔掂,班年青人都唔會講到一口流利英語啦!

joyjoyparent    發表於 17-2-23 00:38

回覆 Catherine1107 的帖子

你孩子有語言天份姐,因為有個讀真道,補埋習考埋DSE,英文只係攞level 3,所以每個人能力都唔同,其實最好睇學校DSE成績,可惜真道冇公怖。

bluestar3000 發表於 17-2-7 15:43
回覆 Catherine1107 的帖子

你孩子有語言天份姐,因為有個讀真道,補埋習考埋DSE,英文只係攞level 3,所以 ...

其實,神校都有人考公開試考得差,咁咪一樣大把人爭入神校。
一間學校是否成功,除咗成績,更重要係教導出一個個立足祖國、有承擔、有品德、對國家社會有貢獻、有廣闊世界觀、有創意、多元思考、有邏輯嘅人,呢樣係真道一直堅持嘅教育理念。如果你要成績,請唔好揀真道。

回覆 littlefaith 的帖子

同意,如果要成績,請唔好揀真道,其實好多真道家長都認同學校的教育理念,他們會不執著於分數高低,也不會預計子女升本地大學,因為他們打算將來(高中或大學時)在外國或內地讀書。
‹ 上一主題|下一主題