用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道英文語言環境如何
樓主: max.pang
go

真道英文語言環境如何

bluestar3000 發表於 17-2-8 02:20
回覆 littlefaith 的帖子

同意,如果要成績,請唔好揀真道,其實好多真道家長都認同學校的教育理念,他們 ...

要成績好就不要選真道,這麼一說,令人有點擔心!

回覆 siubbsw 的帖子

留俾Littlefaith或其他家長答,我唔識答。

bluestar3000 發表於 17-2-8 22:31

留俾Littlefaith或其他家長答,我唔識答。

其實你們不滿意,又要中傷學校,點解仲要入真道d post不停數呢?你5鍾意果d5睇就擺啦!鍾意果d無論你地點數都係會讀,5會因為你地不停數就5讀或轉校!我每次都見到你地數真道真係好好奇你地目的

回覆 bearwhat 的帖子

請問我講咗咩說話你係覺得我去數真道?每間學校都有優點同缺點,真道都不例外,真道優點係一條龍,英文教學,十一年制,校風好,有泳池,活動多樣化,缺點我唔講嘞,相反,如果我話真道係一間十全十美的學校,反而沒有人相信,是嗎?

joyjoyparent    發表於 17-2-23 00:40

準確D講, 若只求成績及分數的, 應另找神校. 真道是開心自信學校, 對提升同學學習興趣有一手.
求分數的, 有不少有能力轉入神校, 也考到大學神科. 有興趣的, 隨便!

Ck_mom    發表於 17-5-11 10:14

bearwhat 發表於 17-2-8 22:52
其實你們不滿意,又要中傷學校,點解仲要入真道d post不停數呢?你5鍾意果d5睇就擺啦!鍾意果d無論你地點 ...
8年前,當我哋入嚟呢個group了解真道書院,已經有不少自稱真道人,但又留言盡情踩真道嘅人。後來囡囡入咗真道,同其他資深真道家長傾開,佢哋話好多呢啲所謂真道人,其實係離職嘅教師、轉校學生嘅家長、甚至只係寫求位信求位不遂嘅人,基本上,都係一個目的,大家心照啦。
家長如果對學校有意見,學校其實有足夠渠道讓家長反映,這點是肯定的,而且校方也會有即時回應,並切實改善,根本不需要在這些外間的群組留言。

siubbsw 發表於 17-2-8 20:25
要成績好就不要選真道,這麼一說,令人有點擔心!
你再睇清楚我講咩先啦:我係話如果要(強調)成績,就唔好揀真道呀!
其實,你咁接受唔到呢點,不如快快幫小朋友轉校吧。

littlefaith 發表於 17-2-23 08:27
你再睇清楚我講咩先啦:我係話如果要(強調)成績,就唔好揀真道呀!
其實,你咁接受唔到呢點,不如快快幫小 ...

下下都叫人轉校,轉校似乎好容易

siubbsw 發表於 17-2-23 09:24
下下都叫人轉校,轉校似乎好容易
針對你嘅情況而言啫

joyjoyparent    發表於 17-3-7 22:15

littlefaith 發表於 17-2-23 09:26
針對你嘅情況而言啫

不用轉校啦,學校研究行11+1制,學校終於發覺,學生讀十一年的競爭力比讀十二年的稍遜

siubbsw 發表於 17-5-9 23:34
不用轉校啦,學校研究行11+1制,學校終於發覺,學生讀十一年的競爭力比讀十二年的稍遜
...

這消息是剛由學校公佈給家長的,可以証明我真的是真道學生家長吧

回覆樓主:

道理好似返工做appraisal,或者離職封reference letter一樣,有技巧的上司會把缺點避重就輕或兜個圈咁寫,第一眼望會覺得字眼上係讚,但睇真些其實也帶出某程度上是尚有不足之處。

delete

delete

miujoey 發表於 17-5-11 09:47
我都看同一份通告, 我都get唔到 siubbsw 所說的 ”學校終於發覺,學生讀十一年的競爭力比讀十二年的稍遜” ...
正常真道家長看過通告,也清楚明白學校根本不是要轉回十二年。

如果某些「家長」(例如siubbsw)有誤解,可向其他真道家長或校方求助。

回覆樓主:

如果學校和家長都覺得十一年真係咁好,學校冇需研究加多一年,同樣家長應該繼續支持11年學制,反對11+1, 維持真道獨有的特點和驕傲。改制的研究和推行亦會加重學校行政上的負擔,得不償失。

bigboyenzo 發表於 17-5-11 11:41
覺下嘅思維邏輯令人嘆為觀止,相信學校任何安排都唔會令你滿意,餘下幾年繼續委屈你做萬事不滿嘅家長了
...

那裏見到我說對11+1不滿意,我都說了推行11+1就不用轉校,我很滿意啊,也很欣賞學校肯作出改變。

siubbsw 發表於 17-5-9 23:34
...

身為一個MS 和 DS 學生的家長,經歷兩位校長的管理,多年的所見和感受,我又不覺得11年競爭力比讀12年的稍遜。
反而我見得多是家長對學生本身能力要求和學校作風管理等預期上有差異而差生茅盾。