用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS vs 協恩 34學網
樓主: joeyng1116
go

SFA vs APS vs 協恩 34學網

回覆:sukitelfold 的帖子

補充:我答緊「三個字母」!

hkpapa852  SKH?   發表於 15-12-11 09:12

引用:Quote:beautyhar+發表於+15-12-11+08:18+前

原帖由 hkpapa852 於 15-12-11 發表
咁嗱嗱聲叫你朋友再去問學校(記住開埋錄音喎!), 如果學校真係講到明叫佢走, 即刻去EDB投訴, 再唔係, 送份稿 ...
咁佢真系低, 得50幾分,我聼到都哇一聲。

mcl203 發表於 15-12-10 22:25
好chur唔buy下入DGJS
佢阿女入咗DGS讀咗四年, 一D都唔chur喎(係佢講架), 佢講DGS好鼓勵閱讀(唔係得把口果隻), 功課唔多, 成績無排名, 只有各科中位數, 咁你自己可以知自己係below定above, 自己執生。拿, 先此聲明, 我唔係用家, 我女女無咁叻, 我都係聽返嚟咋。

回覆 hkpapa852 的帖子

諗唔到同其他一線學校比?人哋淨係升中校網都贏SFA幾十條街wor,成個九龍最多英中係嚟個網。就算入唔返協中重有大把band 1中學揀。

本人為新手媽媽 ... 請各位賜教 ... 睇完你地呢個 Post 先知協小跟協中原來 2012 已經脫左龍
協小係津小 .... 咁點解仲有咁多人去考協幼呢 ?

laabc 發表於 15-12-14 15:40

諗唔到同其他一線學校比?人哋淨係升中校網都贏SFA幾十條街wor,成個九龍最多英中 ...

如果協小B1只有40%, 有個靚既升中網都比唔上SFA (其實就算同一比例, 女仔係SSP升中唔差得過九龍城幾多), 更加唔駛講同APS比
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 15-12-10 17:51
識有個媽咪話個女被chur到覺得佢有D情緒問題(可能係個別列子啦), 嚇到佢中途跳船送咗個女出國.
...

協小依家chur嘅程度唔單只學生有壓力, 識得一個連個家長都嗌辛苦.

回覆:Ryan_baba 的帖子

以86%升中學部的心態去面對現時課程,一定chur,但如樓上講以完全脫龍的心態去讀,可能會舒服D!覺得chur只是代表錯配了,有些妹妹讀得如魚得水,因為手腳快,記性好,資質高,好多例子頂唔住,某程度是課程改革只有四年時間,大部份未能適應而有落差。深水埗出名深的名私小,Day 1已經話你知深,並且100%學校自己揀人,相對錯配機會少些。。。

hkpapa852 發表於 15-12-14 15:57
如果協小B1只有40%, 有個靚既升中網都比唔上SFA (其實就算同一比例, 女仔係SSP升中唔差得過九龍城幾多), 更加唔駛講同APS比 ...

Agree. 三者之中,APS 最強,學術好,音樂好,中學派位很理想;其次是SFA,中學派位也很好。

little_yolky 發表於 15-12-14 08:32
佢阿女入咗DGS讀咗四年, 一D都唔chur喎(係佢講架), 佢講DGS好鼓勵閱讀(唔係得把口果隻), 功課唔多, 成績無 ...

JS 係以「愉快學習」為本的學校,很少功課,很鼓勵閱讀課外書。

學生因功課少,所以有時間看大量自己喜愛的課外書。

如果家長認同「愉快學習、少功課、多看課外書」的學習模式,若有offer,建議接受,不用出 xxx VS yyy 的帖了。

不如比較埋這幾間小學的學生,升中後的表現,例如有幾多人能在B1a的精英班上。這樣先知那間小學最强!

orforkid 發表於 15-12-15 14:36
不如比較埋這幾間小學的學生,升中後的表現,例如有幾多人能在B1a的精英班上。這樣先知那間小學最强!:waha ...
不如問下吳局長有冇統計呢幾間小學學生小三, 小六同中三既TSA成績?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

orforkid 發表於 15-12-15 14:36
不如比較埋這幾間小學的學生,升中後的表現,例如有幾多人能在B1a的精英班上。這樣先知那間小學最强!:waha ...
間間中學都有自己分班準則....就算坊間評既B1A都仲有分別....點比較 ??

laabc 發表於 15-12-14 15:40

諗唔到同其他一線學校比?人哋淨係升中校網都贏SFA幾十條街wor,成個九龍最多英中 ...
兩校距離幾十條街就肯定....升中成績就難講又難計

回覆:hkpapa852 的帖子

hkpapa852,如果協小與協中兩年後真正脫龍,咁出年考協中有無優勢?我囡今年5年班

crystalwsm 發表於 15-12-19 21:19
hkpapa852,如果協小與協中兩年後真正脫龍,咁出年考協中有無優勢?我囡今年5年班 ...
不如直接問問校方?

hkpapa852,如果協小與協中兩年後真正脫龍,咁出年考協中有無優勢?我囡今年5年班

...
两年後脱龙,真正受影响既应該係果年既小—生?

回覆:Yanamami 的帖子

唔係小一,應該是2年後升中的首當其衝

sofesofe 發表於 15-12-19 22:40
唔係小一,應該是2年後升中的首當其衝

禁咪好唔公平?果批升中生小—時係未脱龙嘛,入小—時都expect会上中学,讀讀下就話脱就脱好徬徨喎~

...
協小今年小五應該係最後一屆可以享用過渡期直升安排既學生, 即係top 87%學生可直升上協中.

無理由學校無同你地講?